Παραδοσιακά επαγγέλματα και εποχιακές εργασίες στην παλιά Πρέβεζα

Παραδοσιακά επαγγέλματα και εποχιακές εργασίες στην παλιά ΠρέβεζαΈχουμε μπει για τα καλά σε μια εποχή τεχνολογικής επανάστασης που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τα δίκτυα επικοινωνίας, τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, η μα:ική παραγωγή και υπερκατανάλωση υλικών αγαθών έχουν αλλάξει τελείως τη Ζωή μας, την έχουν κάνει πιο ξεκούραστη, πιο άνετη, αλλα ταυτόχρονα πιο απαιτητική και πιο αγχώδη. Πανάρχαια ήθη και έθιμα ατονούν και αχρηστεύονται και οι ανθρώπινες σχέσεις όλο και πιο πολύ χαλαρώνουν. Επιπλέον οι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί και το φυσικό περιβάλλον καταστρέφεται αλόγιστα. Στα πλαίσια αυτών των ραγδαίων αλλαγών πολλα παραδοσιακά επαγγέλματα χάθηκαν ή εξελίχθηκαν.

 

Το παρόν βιβλίο θα είναι το όχημα που θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν, σε χρόνια δύσκολα, όπου οι άνθρωποι έδιναν σκληρό αγώνα για την επιβίωσή τους αλλά δεν έκαναν ποτέ το χιούμορ, την καλή διάθεση, την ελπίδα και την αισιοδοξία. Σ' όλες τις γειτονιές της μικρής μας πόλης ακούγονταν τότε οι δυνατές φωνές του γαλατά, του παγωτατζή, του γανωματή, του αυγουλά, του ψαρά καθώς και τα δημιουργικά χτυπήματα του σιδερά, του χαλκουργού, του τσαρουχά, του καροποιού και τόσων άλλων επαγγελματιών που έδιναν Χρώμα και ομορφια στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους νεότερους να μάθουν, να κρίνουν και να συγκρίνουν και στους παλιότερους να κρατήσουν αναμμένο το λυχναράκι της μνήμης, αφού μόνο η επαφή με τις ρίζες μας εγγυάται τη συνέπεια της φυλής μας, γιατί όπως σωστά έγραφε ο Φώτης Κόντογλου, "ο λαός που ξεχνά την παράδοσή του παθαίνει αμνησία και δεν ξέρει πούθε έρχεται και που πηγαίνει".

Σκοπός μου δεν είναι να παρουσιάσω μια αναλυτική επιστημονική μελέτη που να απευθύνεται στους λίγους, αλλά ένα βιβλίο με πολλές εικόνες και με τα απαραίτητα κείμενα που να διαβάζεται ευχάριστα από τους πολλούς. Έδωσα ιδιαίτερο βάρος στη συγκέντρωση του φωτογραφικού υλικού, γιατί οι φωτογραφίες από μόνες τους μας δίνουν πολλές και πολύτιμες πληροφορίες για τις αλλαγές του ιστορικού τοπίου και των ανθρώπινων κοινωνιών στο διάβα του χρόνου.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το συγγραφέα Γιώργο Μουστακη, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις Νίκο Καραμπελα, τη φιλόλογο Ιωαννα Συγκούνα, τον ευρυμαθή Στρατο Σταμουλακη, τον Τιμολέοντα Βέσκα και όλους όσους με βοήθησαν και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό.

Παραδοσιακά επαγγέλματα και εποχιακές εργασίες στην παλιά Πρέβεζα
ISBN 978-960-931166-3
Διεύθυνση συγγραφέα: Συνοικισμός Ελαιώνα, Πρέβεζα, 48100
Κιν. 6973372821

Διαβάστε επίσης:

Οι ελαιομαζώχτρες της Πρέβεζας
Συρρακιώτες καποτάδες

 

 

Ιωσήφ ΖιώγαςΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ιωσήφ Ε. Ζιώγας γεννή0ήκε το 1956 στο Άκτιο, περιοχή όπου διαχείμαζαν οι Συρρακιώτες κτηνοτρόφοι. Μεγάλωσε στον Ελαιώνα τής Πρέβεζας, όπου ζει μέχρι σήμερα. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Πρέβεζας (1974) και τη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων, Τμήμα Ιστορικών Σπουδών (1979). 

Το 1982 διορίστηκε ως καθηγητής φιλόλογος στην Κεραμιδιά Ηλείας. Το 1985 μετατέθηκε στο Νομό Πρέβεζας και από το 2001 υπηρετεί στο 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά.
Είναι μέλος τής συγγραφικής ομάδας που το 2004 συνέγραψε το δίτομο έργο "ΣΥΡΡΑΚΟ - ΠΕΤΡΑ - ΜΝΗΜΗ - ΦΩΣ". Το 2006 έγραψε το βιβλίο - λεύκωμα "ΣΥΡΡΑΚΟ. Ένα ταξίδι στην παράδοση".

Αναζήτηση