Βλάχικη πίτα Δυτικής Μακεδονίας

Βλάχικη πίτα Δυτικής ΜακεδονίαςΜέσα στην ποικιλία των διαφορετικών ειδών πίτας στον ελλαδικό χώρο, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι πίτες των Βλάχων, όχι τόσο εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας στην παρασκευή ή για την πρωτοτυπία των υλικών, αλλά γιατί οι ίδιοι οι Βλάχοι αποδίδουν μεγάλη συμβολική υπεραξία σε αυτό το είδος φαγητού, το οποίο θεωρούν ως ένα από τα στοιχεία που ορίζουν την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα.

Λαϊστινή Βασιλόπιτα (Κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάτικη) με κρέας από ζυγούρι και πράσα

Λαϊστινή Βασιλόπιτα (Κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάτικη) με κρέας από ζυγούρι και πράσαΌταν λέμε Βασιλόπιτα στη Λάιστα δεν εννοούμε ένα αφρόψωμο τύπου κέικ αλλά μια πραγματική κρεατόπιτα με πράσα.

Εδέσματα Βλάχων ♥ Συνταγές από την Ελευθερία Μπούτζα

πίτα ντι κουρκουμπετ (κολοκυθόπιτα)

Η Ελευθερία Μπούτζα από το Παλαιοχώρι Συρράκου Ιωαννίνων μαγειρεύει καθημερινά υγιεινά, εύκολα και κυρίως οικονομικά μέσα από την σελίδα της στο facebook: Μαγειρευοντας με την "L".  Ως γνήσια βλαχοπούλα δεν θα μπορούσε να παραλείψει να μας παρουσιάσει βλάχικες συνταγές και παραδοσιακές πίτες. Καλά μαγειρέματα.

Διατροφή των βλαχοφώνων του ανατολικού-κεντρικού Βερμίου

Πίτα κου στέι (λαχανόπιτα)Γενικά
Τα κύρια στοιχεία της παραδοσιακής διατροφής μας είναι η ποικιλία των φαγητών, όπου δεσπόζουν τα όσπρια, τα δημητριακά, τα άγρια χόρτα, το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Αντίθετα συνιστάται μικρή κατανάλωση κόκκινων κρεάτων και περιορισμένη ποσότητα γαλακτοκομικών.
Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως, γιατί έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία και προλαμβάνει τις ασθένειες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη διατροφή άλλων λαών της γης. Ιδιαίτερα το ελαιόλαδο με την υψηλή διαθρεπτική του αξία αποτελεί τη βάση της ελληνικής μαγειρικής.
Εδώ και αρκετές δεκαετίες γίνεται λόγος για την περίφημη Μεσογειακή Διατροφή και την υπεροχή της σε σχέση με άλλες διατροφικές συνήθειες. Το 1994 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, Οργανισμός Υγείας Oldways παρουσίασαν την λεγόμενη Πυραμίδα της Μεσογειακής Δίαιτας, αποδεικνύοντας και επιστημονικά ότι η διατροφή των λαών της Μεσογείου, πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά και με βασική πηγή λίπους το ελαιόλαδο, συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας και τη μακροζωία.

Αναζήτηση