Βλάχικα γευστικά βιώματα

Απόστολος Χρ. Μαυρομμάτης (Τάμος) 1928 -2020Ο σεβαστός μας συμπατριώτης Απόστολος Μαυρομμάτης (Τάμος), ξεδιπλώνοντας παλιές αναμνήσεις του, μας έδωσε το έναυσμα για μια αναδρομή σε περασμένες εποχές όπου επικρατούσαν άλλες συνήθειες και συνθήκες.

Βλάχικη πίτα Δυτικής Μακεδονίας

Βλάχικη πίτα Δυτικής ΜακεδονίαςΜέσα στην ποικιλία των διαφορετικών ειδών πίτας στον ελλαδικό χώρο, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι πίτες των Βλάχων, όχι τόσο εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας στην παρασκευή ή για την πρωτοτυπία των υλικών, αλλά γιατί οι ίδιοι οι Βλάχοι αποδίδουν μεγάλη συμβολική υπεραξία σε αυτό το είδος φαγητού, το οποίο θεωρούν ως ένα από τα στοιχεία που ορίζουν την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα.

Λαϊστινή Βασιλόπιτα (Κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάτικη) με κρέας από ζυγούρι και πράσα

Λαϊστινή Βασιλόπιτα (Κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάτικη) με κρέας από ζυγούρι και πράσαΌταν λέμε Βασιλόπιτα στη Λάιστα δεν εννοούμε ένα αφρόψωμο τύπου κέικ αλλά μια πραγματική κρεατόπιτα με πράσα.

Εδέσματα Βλάχων ♥ Συνταγές από την Ελευθερία Μπούτζα

πίτα ντι κουρκουμπετ (κολοκυθόπιτα)

Η Ελευθερία Μπούτζα από το Παλαιοχώρι Συρράκου Ιωαννίνων μαγειρεύει καθημερινά υγιεινά, εύκολα και κυρίως οικονομικά μέσα από την σελίδα της στο facebook: Μαγειρευοντας με την "L".  Ως γνήσια βλαχοπούλα δεν θα μπορούσε να παραλείψει να μας παρουσιάσει βλάχικες συνταγές και παραδοσιακές πίτες. Καλά μαγειρέματα.

Αναζήτηση