Πολιτιστικοί Συλλόγοι
Η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό της διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και (βλάχικης) παράδοσης του χωριού..
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα (σήμερα αριθμεί γύρω στους 800 μόνιμους κατοίκους, έναντι 2.000 περίπου το 1961) από τα έξι αμιγώς βλαχοχώρια της Ακαρνανίας. Οι πρόγονοί τους, νομάδες κτηνοτρόφοι έως τις αρχές του 1860, κατέβαιναν το χειμώνα από τα ηπειρωτικά βουνά (Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων) στα χειμαδιά της Ακαρνανίας.
Η «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας», (στο εξής Φ.Α.Τ.Α.), ιδρύθηκε το 1893.
Η Τζούρτζια (Αγία Παρασκευή) Τρικάλων είναι κτισμένη στις βόρειες πλαγιές της κορυφής Παλέτζι της Πίνδου (υψόμετρο 1988 μ.). Αποτελεί ένα από τα βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου (άνω ρους Αχελώου). Η κοινότητα κατοικείται τους θερινούς μήνες, από ημινομάδες κτηνοτρόφους που είχαν -και διατηρούν ορισμένοι ακόμα- τα χειμαδιά τους στη Θεσσαλία.
Το 1881 η Τζούρτζια υπάγεται διοικητικά ως οικισμός στο Δήμο Αθαμάνων της Επαρχίας Τρικάλων. Το 1912 δημιουργείται η Κοινότητα Τζούρτζιας προερχόμενη από τον τέως Δήμο Αθαμάνων, με έδρα την Τζούρτζια. Το 1955 η Κοινότητα μετονομάζεται σε Αγία Παρασκευή.
Το 1998 με το σχέδιο Καποδίστριας δημιουργείται η Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου του νομού Τρικάλων η οποία περιλαμβάνει τα χωριά Χαλίκι, Ανθούσα, Κατάφυτο, Μηλιά, Πολυθέα, Δολιανά, Αγ. Παρασκευή, Καλλιρόη, Κρανιά, Στεφάνι.
Ο Προοδευτικός Σύλλογος Κορυδαλλού Καλαμπάκας ιδρύθηκε το 1978. Έδρα του είναι η Αθήνα.
ΣΚΟΠΟΣ: Η ανύψωσις του πολιτιστικού, κοινωνικού, μορφωτικού, οικονομικού και πνευματικού επιπέδου των κατοίκων του Κορυδαλλού.
Η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας, αλληλοβοήθειας, της επικοινωνίας όλων των ατόμων οι οποίοι κατάγονται από τον Κορυδαλλό, ανεξαρτήτως του που κατοικούν.
Η προβολή του Κορυδαλλού σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στο Εξωτερικό και η διατήρηση των τοπικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων.
Ο Σύλλογος είναι τελείως αμέτοχος σε πολιτικές ή κομματικές επιδιώξεις και δραστηριότητες.