Σ᾽ έναν γάμο βλάχικον στο Μετζητιέ

04 introΟι Βλάχοι στο Μετζητιέ κείνα τα χρόνια, παντρεύονταν όλοι το Δεκαπενταύγουστο, τ'ν ημέρα τ'ς Παναγιάς, κι ετύχαινε τ'ν ημέρα κείνη να γένουνται και δεκαπέντε και περ'σσότερες χαρές.

Χάσκα σι Λιρτάρια ντι Πριάσινι - το Χάσκα και η συγχώρεση της Αποκριάς

ΧΑΣΚΑ ΣΙ ΛΙΡΤΑΡΙΑ ΝΤΙ ΠΡΙΑΣΙΝΙ - ΤΟ ΧΑΣΚΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣΛίγα λόγια απο τον Δημήτρη Κοκκώνη για τα ήθη και έθιμα των απόκρεων των Βλάχων του Ν. Σερρών ξεκινώντας από το Ψυχοσάββατο.

Ήθη και έθιμα Αρβανιτόβλαχων ποιμένων υπό Θεόδωρου Γενναίου Κολοκοτρώνη

Αρβανιτόβλαχοι στη Βόρεια Πίνδο αρχές 20ού αιώνα, (D. Angelescu - Αφοί Μανάκια)Τον Ιούνιον του 1851, ανθυπολοχαγός τον βαθμόν, συνώδευον μετ' αναλόγου αποσπάσματος αρχηγόν μεταβατικού, περιοδεύοντας τους ανατολικούς δήμους της επαρχίας Φωκίδος, ένεκα της φοβεράς τη εποχή εκείνη λυμαινομένης τον τόπον ληστείας.

Τον παλιό εκείνο καιρό στη Τζούρτζια

Τα παλικάρια της Τζιούρτζιας Ασπροποτάμου. 1936Τζούρτζια Ασπροποτάμου. Την παραμονή της Αγίας Μαρίνας κατά τις 5:00 το απόγευμα ξεκινούσαν, ο παπάς του χωριού, οι επίτροποι της εκκλησίας με τα μουλάρια φορτωμένα τα καζάνια και τα ανάλογα τρόφιμα που θα φτιάχνανε το φαγητό στην Αγία Μαρίνα και θα μοιράζανε στον κόσμο μετά την λειτουργία.

Αναζήτηση