Βλάχοι στη Βοιωτία

Χορός στο βλάχικο γάμο (δεκαετία του 1950).  © copyrights Γ. ΚοτσώναςΗ εγκατάσταση και η παρουσία των αλλόγλωσσων Βλάχων στη Βοιωτία δεν έχει ερευνηθεί (ιστορικά, κοινωνικά, πολιτισμικά) στο βαθμό που θα έπρεπε και αυτό γιατί είτε υπήρξε ισχνή και διάσπαρτη πληθυσμιακά, είτε γιατί επισκιάστηκε από την εγκατάσταση και το επιστημονικό ενδιαφέρον για αυτήν άλλων εθνοπολιτισμικών ομάδων, όπως των Αρβανιτών και των Σαρακατσάνων, είτε γιατί ενσωματώθηκαν γρήγορα με το τοπικό στοιχείο.

Πελαγονία – Μοναστήρι και ο βλαχόφωνος ελληνισμός

Ελληνικό Γυμνάσιο στο ΜοναστήριΤον 4ο π.Χ. αιώνα η περιοχή της Πελαγονίας εξαπλώθηκε στη Λυγκηστίδα, η οποία έφθανε νότια της Φλώρινας, στα υψώματα που χωρίζουν τη Λυγκηστίδα από την Εορδαία.

Οι ελληνικές παροικίες στις πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες

Εγκαταστάσεις Ελλήνων στη Γιουγκοσλαβία. Παπαδριανός, Ι., Οι Έλληνες απόδημοι στις Γιουγκοσλαβικές χώρες, Θεσσαλονίκη 1993Σημαντικό ποσοστό απόδημων Ελλήνων συγκέντρωσαν και οι περιοχές που σήμερα ανήκουν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και οι οποίες στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν διαιρεμένες στις καθαρά σερβικές επαρχίες -υπό τους Οθωμανούς- και στις περιοχές που πέρασαν στα 1521 στα χέρια των Οθωμανών και περιήλθαν στα 1718 στους Αυστριακούς.

Οι ελληνικές παροικίες στην Ουγγαρία

Η κρεμαστή γέφυρα της Βουδαπέστης. Χαλκογραφία. Σχέδιο W. H. Bartlett, Χάραξη G. K. Richardson. Pardoe, J., The Beauties of the Bosphorus..., Λονδίνο 1855. Αθήνα, Συλλογή Κ. Στάικου.Η Ουγγαρία κατά το 16ο αιώνα ήταν διαιρεμένη σε τρεις περιοχές: την Τρανσυλβανία, τη βασιλική επικράτεια και τα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη.

Αναζήτηση