Οικονομία, επαγγέλματα, θρησκεία, εκκλησιαστικά μνημεία κ.α

Οι τοιχογραφίες του Ανελεήμονα Χάρου στα Τζουμέρκα

Άνθρωποι, μη θαυμάζετε, ξεύροντα ‘τ’ ειμ’ εχθρός σαςΣε περιοχές της Ελλάδας που κατείχαν οι Φράγκοι και οι Ενετοί κατά τον 15ο και 16ο αιώνα έζησαν αρκετοί Έλληνες ποιητές και στιχουργοί, οι οποίοι όπως είναι φυσικό επηρεάστηκαν από τη λογοτεχνία της εποχής τους.

Η βλαχόφωνη δημοτική ποίηση και μουσική

 Βρυσοχωρίτες στις αρχές του 20ου αιώνα, σε κάποιο πανηγύρι του χωριού (επιχρωματισμένη)Η βλαχόφωνη δημοτική ποίηση και μουσική είναι αναμφισβήτητη αλλά άγνωστη στην ελληνική επιστημονική έρευνα, της οποίας η συμβολή πε­ριορίζεται σε ορισμένες, ιδίως ερασιτεχνικές, προσπάθειες για τη συλλογή και καταγραφή βλαχόφωνων τραγουδιών.

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Βλάχων

Μέτσοβο. Βοσκός με φουστανέλα 1964, Κωνσταντίνος ΜάνοςΚτηνοτρόφοι και κιρατζήδες, βιοτέχνες μάλλινων ειδών κι έμποροι, ξυλουργοί και ξυλογλύπτες, αργυροχρυσοχόοι και αγιογράφοι, οπλουργοί και μαχαιράδες, ράφτες και σαμαράδες, χασάπηδες και τυροκόμοι, κατρανάροι και καρβουνιάροι, υλοτόμοι και χτίστες, μικρογεωργοί και τσαρουχάδες και άλλοι συγκροτούσαν κάποτε τον επαγγελματικό αστερισμό των Αρμάνων - Βλάχων.

Η πορεία του βλάχικου λαϊκού πολιτισμού

Μέτσοβο 1950/1960. Φωτογραφία των Clarence Woodrow Sorensen (1907-1982) & Eugene Vernon Harris (1913-1978)Ο πολιτισμός των Αρμάνων Βλάχων, ο τόσο πλούσιος, γεννήθηκε κάτω από καλό αστέρι, όπως γράφει ένας από τους συστηματικότερους μελετητές του, ο Τάκης Παπαχατζής (Tache Papahagi).

Αναζήτηση