Αδελφοποίηση του Γυμνασίου Κρουσόβου με το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

Το Γυμνάσιο Κρουσόβου στο Λαογραφικό Μουσείο ΤοσίτσαΤο διήμερο 13 και 14 Μαΐου 2013 βρέθηκε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία και πρόσκληση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, η οποία και παρείχε τη φιλοξενία, το Γυμνάσιο Κρουσόβου (π.Γ.Δ.Μ.). Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευαν η διευθύντρια του σχολείου Biljanka Proeska, εκπαιδευτικοί και το μέλος του ΔΣ της ΠΒΑ από το Κρούσοβο κ. Βασίλης Αμπατζής. Τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της ΠΒΑ κ. Μιχάλης Μαγειρίας. Η πρωτοβουλία της ΠΒΑ στοχεύει στην αλληλογνωριμία, αλληλοκατανόηση και ανάπτυξη δημιουργικών σχέσεων μεταξύ των νέων γειτονικών χωρών.
Το απόγευμα της Κυριακής οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βρέλλη, το Σπήλαιο του Περάματος, στο Κάστρο και το Νησί των Ιωαννίνων και το βράδυ περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης.Τη Δευτέρα το πρωί παραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση του φιλοξενουμένου Γυμνασίου Κρουσόβου με το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων στο σχολικό συγκρότημα του τελευταίου. Στην τελετή παραβρέθηκαν, εκτός των μαθητών των δύο σχολείων και των εκπαιδευτικών τους, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Τσατσαρώνης κι ο πρόεδρος της ΠΒΑ και ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρίας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της ΠΒΑ το Μέτσοβο, γενέτειρα των Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών και ζωντανό βλαχικό εργαστήρι. Εδώ τους υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Μετσόβου κ. Στέργιος Ταλάρης και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Τοσίτσα. Κατόπι περιηγήθηκαν στην πόλη επισκεπτόμενοι τον περικαλή Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Αβερώφειο Κήπο και τον καθεδρικό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Οι φιλοξενούμενοι αναχωρώντας εξέφρασαν στον πρόεδρο της ΠΒΑ τις πλέον θετικές εντυπώσεις τους από την παραμονή τους στην Ελλάδα κι ευχαρίστησαν την Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία για την πρόσκληση και την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης με το 5ο Γυμνάσιο των Ιωαννίνων. 

 

Η αδελφοποίηση του φιλοξενουμένου Γυμνασίου Κρουσόβου με το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Η αδελφοποίηση του φιλοξενουμένου Γυμνασίου Κρουσόβου με το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Το Γυμνάσιο Κρουσόβου στο Λαογραφικό Μουσείο Τοσίτσα

Αναζήτηση