Η 3η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας στο Τορόντο του Καναδά

Η 3η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ Της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑΜε πλούσιες κι ελπιδοφόρες εμπειρίες από τις επαφές με την Ομογένεια και από την ομογενειακή ζωή επέστρεψε η ελληνική αποστολή της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας από το ταξίδι της στο Τορόντο του Καναδά, όπου πραγματοποιήθηκε η 3η Συνδιάσκεψη της Αμφικτιονίας.
Οι εργασίες της 3ης Συνδιάσκεψης έλαβαν χώρα στο Metropolitan Centre του Τορόντο τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 με τη συμμετοχή της Ένωσης Βλάχων Ελλάδος Καναδά, του Συλλόγου Μηλιάς Μετσόβου Τορόντο, μεγάλου αριθμού ομογενών και της ελληνικής αποστολής.

 

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Τορόντο κ. Δημήτρης Αζεμόπουλος και ομογενειακοί παράγοντες από την Παμμακεδονική, την Πανηπειρωτική, την Ποντιακή Αδελφότητα, τους Γρεβενιώτες και τους Ηπειρώτες του Τορόντο. Χαιρετισμό έστειλαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στον Καναδά κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος κι ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ανοίγοντας ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας και πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλης Μαγειρίας τις εργασίες της 3ης Συνδιάσκεψης ανέφερε στην εισήγηση του: «Εμείς (ΠΟΠΣΒ) πήραμε την πρωτοβουλία κι ιδρύσαμε την Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, με έδρα το Μέτσοβο στην Πατρίδα μας. Η Αμφικτιονία καλείται να αναλάβει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της επανασύνδεσης της ελληνικής βλαχόφωνης διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο ώστε να αναδείξει με ενάργεια και κατά τρόπο εξωστρεφή και δυναμικό, μέσα κι έξω απ' την Ελλάδα:
- τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης,
- και να προβάλλει την ιστορική της ταυτότητα και τις ιστορικές αξίες και ρίζες της».


Η 3η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑΟ αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας και πρόεδρος της Ένωση Βλάχων Ελλάδος Καναδά κ. Ζήσης Μίχας τόνισε στη συνέχεια με έμφαση, μεταφέροντας, όπως είπε, και το κοινό αίσθημα των Βλάχων ομογενών ότι «η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του βλαχόφωνου στοιχείου και της βλαχόφωνης διασποράς συνολικά κι έχει την υποχρέωση να αγκαλιάσει τους απανταχού βλαχόφωνους Ρωμιούς, δηλαδή Έλληνες». Συνεχίζοντας ο κ. Μίχας, σημείωσε την ικανοποίηση της Ομογένειας για τη συγκρότηση της Αμφικτιονίας και δήλωσε καταχειροκροτούμενος ότι «από το Τορόντο του Καναδά οι Έλληνες Βλάχοι μαζί με όλους τους Ομογενείς, πιστοί στις παραδόσεις των προγόνων μας, στέλνουμεμήνυμα Αλληλεγγύης, Αισιοδοξίας κι Ελπίδας γα την πατρίδα μας την ΕΛΛΑΔΑ, και τον απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ».


Η 3η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου κ. Μαγειρία κι αποφασίστηκε όλοι μαζί να εργαστούν προκειμένου:
Α. Να φέρουμε εγγύτερα το σύνολο των ατόμων βλαχόφωνης καταγωγής της υφηλίου, ήτοι των απανταχού Ελλήνων Βλάχων δημιουργώντας:
- σχέσεις συναλληλίας και αλληλεγγύης ανάμεσά μας,
- και μονιμότερους δεσμούς με το μητροπολιτικό κέντρο και κοιτίδα του βλαχόφωνου Ελληνισμού, την Ελλάδα, καθώς και με το διαχρονικό και πανανθρώπινο ελληνικό πολιτισμό.
Β. Να εργαστούμε κατά τρόπο συστηματικό ώστε να θέσουμε τις βάσεις για διαρκή υπόμνηση στις νέες γενιές αναφορικά με τις ρίζες και τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή των Βλάχων, ως συνιστώσας άρρηκτα συνδεδεμένης όχι μόνο με το παρελθόν της Ελλάδας, αλλά και την οικουμενική διάσταση του σύγχρονου Ελληνισμού,
Γ. Να δημιουργήσουμε σταθερές και ισχυρές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, το μητροπολιτικό κέντρο της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης και τις λοιπές χώρες στις οποίες διαβιεί η βλαχόφωνη διασπορά,
Δ. Να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και διαχρονική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές ατόμων βλαχόφωνης καταγωγής ανά την υφήλιο, που οφείλουν να θυμούνται και να τιμούν τις ρίζες και τις μακραίωνες παραδόσεις των προγόνων τους,
Ε. Να εργαστούμε για την ανάδειξη, προβολή και διατήρηση της γνήσιας, ανόθευτης και πλούσιας ελληνοβλαχικής μουσικοχορευτικής παράδοσης σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.
ΣΤ. Να εργαστούμε, εντός και εκτός Ελλάδος,
- για την ανάδειξη και διάσωση της ελληνοβλαχικής πολιτιστικής παράδοσης,
- των πατροπαράδοτων ηθών, των εθίμων,
- της πλούσιας και αστείρευτης βλαχικής λαογραφίας,
-καθώς κυρίως και της σημαντικής προφορικής βλαχικής διαλεκτικής παρακαταθήκης και των διαφόρων μορφών και ιδιαιτεροτήτων της.


Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και το ΔΣ της Παμμακεδονικής Ένωσης ΟντάριοΤην Τρίτη 9 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας κι ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Γιάννης Ματζιοτάσιος έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο και το ΔΣ της Παμμακεδονικής Ένωσης Οντάριο κ. Δημήτριος Κάρας στα γραφεία της Ένωσης.
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 ο πρόεδρος κι επικεφαλής της αποστολής της Αμφικτιονίας συναντήθηκε διαδοχικά στα γραφεία των αντίστοιχων ομογενειακών εκφράσεων με τον κ. Κώστα Μάτζιο της Πανηπειρωτικής Καναδά, τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Ηπειρωτών Τορόντο κ. Σπύρο Μπότσικο, τον κ. Στέργιο Σίμο πρόεδρο του Συλλόγου Γρεβενιωτών Τορόντο, και τον κ. Στέργιο Νιτσοτόλη πρόεδρο του Συλλόγου Μηλιάς Μετσόβου Τορόντο. Την ίδια ημέρα διοργανώθηκε ενημερωτική ημερίδα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών του Τορόντο και τον Σύλλογο Μηλιάς Μετσόβου Τορόντο στα γραφεία του Ηπειρώτικου Συλλόγου, προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστοί ο σκοπός, οι θέσεις, ο ρόλος κι οι στόχοι της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας. Επίσης παρουσιάστηκαν εκτενώς τα θέματα που αφορούν στο βλάχικα πράγματα σήμερα, με ιδιαίτερη μνεία και καταδικαστική αναφορά στο ρόλο του ψευδεπίγραφου και ξενοκίνητου «Συμβουλίου των Μακεδοναρμάνων».
Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας επισκέφθηκε την έδρα της «Ποντιακής Αδελφότητας Τορόντο Παναγία Σουμελά» ύστερα από πρόσκληση του πρόεδρου της και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο κ. Νικόλαο Χριστοφορίδη και τον αντιπρόεδρο κ. Χαράλαμπο Ηλιάδη. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας και η ελληνική αποστολή επισκέφτηκαν το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Τορόντο κ. Δημήτρη Αζεμόπουλο ύστερα από πρόσκλησή του. Στη συνέχεια της ίδιας ημέρας η αποστολή της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικιτονίας παρευρέθηκε στη γιορτή της παράδοσης της φλόγας του Μαραθωνίου παρουσία του Γενικού πρόξενου της Ελλάδος στο Τορόντο κ. Δημήτρη Αζεμόπουλου και της ελληνικής Ομογένειας, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του «Μαραθώνιου του Τορόντο»στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 δρομείς από 50 χώρες.
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας κι η αποστολή έγιναν δεκτοί από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριο του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Την ίδια ημέρα την ελληνική αποστολή της Αμφικτιονίας έσπευσε και συνάντησε στο Τορόντο ο Πρέσβης της Ελλάδος στον Καναδά κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος,ο οποίος κι εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς την Αμφικτιονία υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποστολής της.
Σε όλες τις παραπάνω επαφές του προέδρου της ΠΒΑ κ. Μαγειρία, σημειώθηκε, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συνομιλητές του, η σημασία της ίδρυσης της ΠΒΑ, οι ρεαλιστικοί κι επωφελείς στόχοι της, όπως αυτοί έχουν διατυπωθεί στο Καταστατικό της κι εκφράζονται και στα αντίστοιχα ψηφίσματα των τριών Συνδιασκέψεών της. Τόσο οι ομογενειακοί παράγοντες όσο κι οι εκπρόσωποι
της Πολιτείας αλλά και της Εκκλησίας μας στη Διασπορά εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους και τη διάθεση συνεργασίας για την προαγωγή των στόχων της ΠΒΑ επ' ωφελεία του όλου Ελληνισμού του οποίου η βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη είναι διαχρονικά συστατικό, αναπόσπαστο, ζωντανό και δυναμικό στοιχείο.


Το χορευτικό της ΠΟΠΣΒ που συμμετείχε στις εκδηλώσειςΤο Σάββατο 13 Οκτωβρίου2012 η αποστολή της Αμφικτιονίας πήρε μέρος με το χορευτικό της στον ετήσιο χορό της Ένωσης Βλάχων Ελλάδος Καναδά. Την ομογενειακή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ελλάδος στον Καναδά Ελευθέριος Αγγελόπουλος.

 

 

 

    

Μέλη της αποστολής της ΠΟΠΣΒ στους  καταρράκτες του ΝιαγάραΣτα πλαίσια της επίσκεψης η ελληνική αποστολή της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας είχε και στιγμές ανάπαυλας. Έτσι με την άφιξή της στις 7 Οκτωβρίου εξέδραμε στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Όλα τα μέλη της αποστολής φιλοξενήθηκαν στα σπίτια ομογενών. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα αλλά και να εμπλουτιστούμε από την ομογενειακή εμπειρία.

 

Ευχαριστούμε την Ένωση Βλάχων Ελλάδος Καναδά και το Σύλλογο Μηλιάς Μετσόβου Τορόντο για τη θερμή αδελφική υποδοχή και τη φιλοξενία.

 

 

Αναζήτηση