Ομιλία προέδρου ΠΟΠΣΒ στην εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου

Εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου 23/01/2013Κυρίες και κύριοι, Αγαπητέ κ. Αχιλλέα Λαζάρου,
με ιδιαίτερη χαρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ως ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας διοργανώσαμε την αποψινή εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό σας. Κατά τον ίδιο τρόπο κι εγώ προσωπικά με ικανοποίηση σας προσφωνώ σήμερα εδώ, στο Ναό της Δημοκρατίας του αναγεννημένου Ελληνισμού, και υλοποιόντας την από 30 Ιουνίου 2012 απόφαση της 2ης Συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας στην Καλαμπάκα σας αναγορεύω δημόσια σε Επίτιμο Πρόεδρο αυτής.

 


Η αναγόρευσή σας σε Επίτιμο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας είναι η ελάχιστη τιμή που μπορεί να σας αποδοθεί από τη λατινόφωνη Ρωμιοσύνη για την προσφορά σας, με την πένα και το λόγο, στη δια βίου έρευνα και μελέτη του βλαχόφωνου κόσμου, δυναμικού και συστατικού στοιχείου του διαχρονικού Ελληνισμού, και τη σύνολη  συμβολή σας στα νεοελληνικά γράμματα. Συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων η προσφορά σας απλώνεται στη διαφώτιση κι ενημέρωση της Κοινής Γνώμης για τα ζητήματα που άπτονται τόσο της επιστήμης σας όσο και των συναρτήσεών της με πολιτικά ζητήματα και κυρίως με τα εθνικά μας θέματα. Αυτοδίκαια, θα μπορούσε να πει κανείς λοιπόν, ότι, εντάσσεστε στη χορεία των Δασκάλων του Γένους.

Η μεγάλη παρουσία, εκτός των εκλεκτών σας φίλων, των απανταχού Βλάχων στην αποψινή τιμητική εκδήλωση αφενός τη λαμπρύνει και αφετέρου φανερώνει την αναγνώριση στο πρόσωπό σας. Γι’αυτό το σκοπό και μόνο είναι ανάμεσά μας Ο Θανάσης Πότσης, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κι πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας (από τη βορειοηπειρωτική γη των Βλάχων Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών Ζάππα και Σίνα) κι το Μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας: ο Βασίλης Αμπατζής πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Κρουσόβου Ελλάδος (απ’ τη μαρτυρική γενέτειρα του Αλέξανδρου Σβώλου και του Κωνσταντίνου Βαβούσκου).

Αλλά κι οι πολυπληθείς Βλάχοι της Ελλάδος στην Αθήνα, είναι απόψε εδώ παρόντες με εκπροσώπους τους από τις συλλογικές τους εκφράσεις στην αττική γη:
1. Ο Σύλλογος Γαρδικιωτών Αθήνας και Πειραιά
2. Ο ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
3. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ
4. Η αδελφότητα   ΜΑΤΣΟΥΚΙΩΤΩΝ
5. Η αδελφότητα   ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ   ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
6. Η αδελφότητα  ΜΑΛΑΚΑΣΙΩΤΩΝ
7. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΝΩΝ από ΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ του λογίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
8. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ  ΟΛΥΜΠΟΥ  ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, από ΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΙ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΖΑΝΝΑ, ΕΚ ΜΗΤΡΟΣ ΠΡΟΓΌΝΩΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. Αντώνη ΣΑΜΑΡΑ.
9. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΤΖΟΥΡΤΖΙΑΣ  Αθαμανίας ΑΘΗΝΩΝ
10. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΗΛΙΑΣ  ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
11. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΟΛΥΘΕΑΣ  ΑΣΠΡΟΠΟΤΆΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
12. Οι συνεχιστές της παράδοσης στην πατρίδα του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΒΕΡΩΦ και των Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών από τον ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ  των εν Αθήναις ΜΕΤΣΟΒΙΤΩΝ   
13. Οι συμπατριώτες του Ρήγα Βελεστινλή από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
14. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΡΑΝΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ  ΑΘΗΝΩΝ
15. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΡΑΚΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, από τη γενέτειρα του πρώτου Πρωθυπουργού της ΕΛΛΑΔΟΣ Ιωάννη ΚΩΛΕΤΗ και του Κώστα Κρυστάλλη
16. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ  ΣΥΡΡΑΚΟΥ
17. Η αδελφότητα ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ/Κουτσούφλιανης,   το ολοκαύτωμα της οποίας εσείς πρώτος αναδείξατε.

Ανάμεσά μας κι οι Βλάχοι από από τη Γουριώτισσα Αιτωλίας ,το ΑΝΗΛΙΟ Μετσόβου, την ΑΒΔΕΛΑ Γρεβενών γενέτειρα των πρωτοπόρων φωτογράφων των Βαλκανίων αδελφών Μανάκη αλλά κι απ’το ΧΑΛΙΚΙ, την Κρανιά, τη Λίπιντζα, την Καλομοίρα, την Καστανιά και τον Κορυδαλλό του Ασπροποτάμου, ως το ΠΑΛΙΟΣΕΛΙ της Κόνιτσας, τη Φούρκα, τη Σμίξη της Βασιλίτσας, το Ντένισκο του Γράμμου και τη Βλαχοκλεισούρα του λογίου Δημητρίου Δάρβαρη.
Αξιότιμε κ. Αχιλλέα Λαζάρου,

Μας περιβάλλει απόψε η απανταχού βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη,  κι αγάλλεται η ψυχή των Βλάχων Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών αυτής της πρωτεύουσας Πόλης αλλά και των Αγωνιστών για την Ελευθερία κι Ανεξαρτησια αυτής της Χώρας και του λαού της, της ελληνικής μας Πατρίδας και του Γένους των Ελλήνων.
Από την Αθηναϊκή Τριλογία, έως το Ζάππειο και το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Αστεροσκοπείο και το θωρηκτό Αβέρωφ, την Εθνική Τράπεζα και το Νομισματικό Μουσείο διατρανώνεται η βλαχική Ευποιΐα κι η θυσιαστική προσφορά για μια Πατρίδα την Ελλάδα  κι ένα όνομα των ΕΛΛΗΝΩΝ.

 

Ομιλία του Προέδρου της ΠΟΠΣΒ και της Παγκόσμιας
Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλη Μαγειρία
στην εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, Παλαιά Βουλή, Αθήνα

 

Εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου 23/01/2013

Αναζήτηση