Η βλάχικη διασπορά στη Βόρειο Ηπειρο

Eπίσημη ανακήρυξη της Αυτονομίας την 1η Μαρτίου 1914Ανάμεσα στους πληθυσμούς που κατοικούν στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα, Δελβίνου, Πρεμετής, Ερσέκας κι ευρύτερα είναι και μια βλάχικη κοινότητα του κορμού φαρσερώτες. Αυτό το αρχαίο όνομα εδώ και 150 χρόνια το έχουν αντικαταστήσει με ένα άλλο όνομα. Μεταξύ τους αποκαλούνται «Μιτζιντόν» και «κουλούνια». Το πρώτο όνομα προέρχεται από το όνομα του χωριού Μετζιτιέ (σήμερα Κεφαλόβρυσο) των Ιωαννίνων, ενώ το δεύτερο προέρχεται από το όνομα της περιοχής της Κολόνια.

 

 

 Οι βλάχοι, φαρσερώτες, μετζιντόν είτε κουλούνια είναι, αποτελούν μόνο ένα μέρος των φαρσερώτων βλάχων.

Αυτή η κοινότητα κατοικεί στις περιοχές της Ηπείρου από τον Ιο μ. Χ. αιώνα. Γι’ αυτή την βλάχικη κοινότητα ο γάλλος ερευνητής L. ΗΕΝΖΕΥ (1831-1922) στο βιβλίο του «LΕ ΜΟΝΤ ΟLΥΜΡΕ ΕΤ L’ΑΚΑΡΝΑΝΙΕ» αναφέρει: «…Οι πιο αρχαίοι τόποι διαμονής των φαρσερωτών βλάχων βρίσκονταν στη Βόρεια Ηπειρο, στα σύνορα με τους Αλβανούς». Αρα οι τόποι διαμονής τους εκτείνονταν από τα Ιωάννινα, την Πρεμετή, την Ερσέκα κι ώς τη Μοσχόπολη, με κέντρο το χωριό Φράσερι. Υπάρχει η άποψη ότι το όνομα φαρσερώτες να προέρχεται από το χωριό Φράσερι. Υπάρχει και η άλλη άποψη που βλέπει την καταγωγή αυτή από το χωριό Φάρσαλα της Θεσσαλίας, όπου τα στρατεύματα του Πομπηίου ηττήθηκαν από τον Καίσαρα και ο πληθυσμός μετά τη μάχη αυτή διασκορπίστηκε στις αρχές του Ιου μ. Χ. αιώνα στα ορεινά της Ηπείρου. Τον 11ο – 12ο αιώνα οι διασκορπισμένοι πληθυσμοί έκτισαν στα βουνά αυτά χωριά ορεινού τύπου. Αργότερα, κατά τον 18ο – 19ο αιώνα, όταν οι περιοχές αυτές ήταν υπό την τουρκική κατοχή, άρχισε η απομάκρυνση αυτών των βλάχων από τους τόπους διαμονής τους. Προορισμός τους η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Μουζεκιά κ.ά. Ενα μικρό κομμάτι τους, που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, δεν έφυγε από τη Βόρεια Ηπειρο. Στάθηκαν πιστοί στις προαιώνιες περιοχές τους, χωρίς να απομακρύνονται πολύ από τους πρώτους τόπους διαμονής τους. Ενα μέρος τους κατά τη χρονική περίοδο 1792-1800 ίδρυσαν το χωριό Μετζιτιέ (σήμερα Κεφαλό­βρυσο) στην περιοχή Πωγωνίου Ιωαννίνων. Το άλλο κομμάτι δεν ίδρυσε ξεχωριστό χωριό, αλλά διασκορπίστηκε στην Ηγουμενίτσα και την Καστοριά, ενώ το καλοκαίρι έβοσκαν τα κοπάδια στις πλαγιές της Κολόνιας (Γράμμου). Ετσι, βάσει τους τόπους όπου ζούσαν και κατοικούσαν, ένα μέρος τους ονομάζονταν μιτζιντόν και οι άλλοι κουλούνια.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1912 – 1944
Μετά την ίδρυση των βαλκανικών κρατών και η Ηπειρος ενώθηκε με τη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Ολοι οι κάτοικοι του χωριού Μετζιτιέ (Κεφαλόβρυσο), όπως και οι υπόλοιποι βλάχοι, διασκορπίστηκαν στην Ηγουμενίτσα κι αλλού, συνέβαλαν με ζήλο στην εδραίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Δεν τράβηξαν όμως χέρι να βόσκουν τα κοπάδια τους στις περιοχές των Πρεμετής, Ερσέκας και Κορυτσάς, οι οποίες το 1912 συμπεριελήφθησαν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος. Ως το 1925, περίοδος που το αλβανικό κράτος δεν είχε ακόμη εδραιωθεί, αυτοί οι Ελληνες υπήκοοι έβοσκαν τα κοπάδια τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και κατά κάποιον τρόπο είχαν εξοικειωθεί, είχαν ρίξει ριζάρια στις περιοχές αυτές. Μετά το 1932 ένα μέρος αυτών των βλάχων άρχισε να μην επιστρέφει πια στο Κεφαλόβρυσο ουτε το χειμώνα ούτε το καλοκαίρι, αφού είχαν στην κατοχή τους πια λιβαδικές εκτάσεις στις νότιες περιοχές της Αλβανίας. Από τις έρευνες προκύπτει ότι υπήρξαν οικογένειες που εγκαταστάθηκαν σ’ αυτές τις περιοχές την περίοδο 1940 – 1944. Κατά την περίοδο της μοναρχίας ο βασιλιάς Ζώγου τις βλάχικες οικογένειες που διέμεναν στην Αλβανία τις θεωρούσε ελληνικής υπηκοότητας και τα παιδιά τους δεν υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία. Τη στρατιωτική θητεία την έκαναν στην Ελλάδα. Μάλλον και τον απολιτικό γάμο τον έκαναν στο Κεφαλόβρυσο. Ετσι διαμορφώθηκε ιστορικά η ελληνόβλαχη κοινότητα στην Αλβανία, μικρή σε αριθμητικά μεγέθη, αλλά πατριωτική, πράγμα που αποδεικνύεται με το γεγονός ότι μόλις άρχισε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος το 1940 κατατάχτηκαν στις γραμμές του ελληνικού απελευθερωτικού στρατού.

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1945 – 1990
Μετά το 1944 στην Αλβανία εγκαταστάθηκε το κομμουνιστικό καθεστώς. Ηρθαν τα χρόνια των διώξεων για τους ελεύθερους, ειρηνικούς και εργα­τικούς. Εκλεισαν τα σύνορα. Τότε ήταν που οι ελληνόβλαχοι χωρίστηκαν στη μέση. Κάποιος άφησε πέρα από τα σύνορα τον αδερφό, άλλος την αδερφή, τη γυναίκα, τα παιδιά. Επί χρόνια περιφέρονταν με τα λιβάδια από τους Αγ. Σαράντα στην Κορυτσά, χωρίς εφησυχασμό στην ψυχή και την καρδιά τους. Τον Ιούλιο του 1946 άρχισε η απογραφη αυτών των βλάχων από το αλβανικό κράτος. Οπως ήθελε η επιτροπή. Πόσο γελοία ήταν η απογραφή από­δεικνύεται μόνο από ένα παράδειγ­μα.

Ο πατέρας μου, που γεννήθηκε και στεφανώθηκε στο Κεφαλόβρυσο, είναι εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο του χωριού με τα εξής στοιχεία: Γεννηθείς στις 11 Ιανουαρίου 1916. Ενώ σύμφωνα με την επιτροπή του 1946, γεννήθηκε στους Αγ. Σαράντα στις 10 Ιανουαρίου 1912.

Το 1948 το καθεστώς καταφέρνει να χτυπήσει εκεί που πονούσε την ψυχή των ελληνο­βλάχων. Κρατικοποίησε 80.000 πρόβατά τους και ίδρυσε μ’ αυτό το κεφάλαιο μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, δύο στη Βρύνα των Αγ. Σαράντα και μία στο Δέλβινο. Σ’ αυτές τις επιχειρήσεις εγκατέστησαν 300 οικογένειες βλάχων. Αλλες 150 οικογένειες αυτής της κοινότητας κράτησαν τα αιγοπρόβατά τους έως το 1950. ‘Ενα μέρος βλάχων, που είχαν πολλά κοπάδια, συνελήφθησαν. Οσοι εντάχθηκαν στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, χάνοντας την ελπίδα επιστροφής στη μητέρα πατρίδα, άρχισαν να φτιάχνουν σπίτια στα χωριά του Αργυροκάστρου (Λυντζουριάς, Οντρίας, Ζαγοριάς και Πωγωνίου), όπως και σε Πρεμετή, Ερσέκα και Κορυτσά.

Τη δεκαετία του ’60 έχουμε μεγάλη εγκατάσταση βλάχων, που έφευγαν από τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις προς τις περιοχές που προαναφέραμε. (Το 1992, βάσει απογραφής που οργάνωσε ο Σύλλογος Ελληνοβλάχων, ο αριθμός τους ανέρχονταν σε 6.125). Στο Αργυρόκαστρο ίδρυσαν και δύο δικά τους νέα χωριά: το Αντών Πότση και τη Χουμελίτσα. Οι άλλοι εγκαταστάθηκαν στα χωριά Λάμποβο του Ζάππα, Κάριανη, Παλιόκαστρο, Κακόζι, Γκιάτι, Βαλιαρέ, Νόκοβο, Κελέζι, Μίνγκουλη, Δοξάτι, Κεστοράτι, Σαρακίνιστα, Στεγόπολη, Σέλτση, Σούχα, Ντέρανη, Σιέπερη, Πολύτσιανη, Χλωμό, Σχωριάδες. Εκτός του Πωγωνίου στα άλλα χωριά αποτελούσαν το 70% του πληθυσμού τους. Είχε προηγηθεί μετοίκηση κατοίκων αυτών των χωριών προς τις πόλεις κι έτσι οι βλάχοι αγόρασαν τα σπίτια τους.

Οσοι έμειναν στους Αγ. Σαράντα, έχασαν το χωριό Σκάλα, οι άλλοι εγκαταστάθηκαν στη Τζάρα και το Μετόχι. Στο Δέλβινο εγκαταστάθηκαν στα χωριά Μπάικαϊ, Στιάρι και Καρδικάκι. Οσοι επέλεξαν την Πρεμετή, ίδρυσαν το χωριό Κάτω Μπανταλόνια ή εγκαταστάθηκαν στα χωριά Κούταλι, Λεσίτσα, Κοσίνα. Αυτοί που πήγαν στην Ερσέκα σπιτώθηκαν στην Μπορόβα, ενώ στην Κορυτσά στα χωριά Μπολοβόντα, Φλόκι, Ντισνίτσα, Ντρενόβα και στην πόλη.

Αν και διασκορπίστηκαν σαν παιδιά των πέντε ανέμων, οι ελληνόβλαχοι ήταν το πρώτο μέλημα της Σιγκουρίμι (Η Αλβανική Υπηρεσία Πληροφοριών κατά την διάρκεια του καθεστώτος Χότζα). Το 1960 επινόησαν την πρώτη «εχθρική» ομάδα 10 βλάχων, που είχαν «αποπειραθεί να ανατρέψουν τη λαϊκή εξουσία». Τρεις εκτελέστηκαν και οι άλλοι 7 επέσυραν ποινές κάθειρξης πάνω από 20 χρόνια ο καθένας. Οι οικογένειές τους όλες στην εξορία, στα χωριά της Μουζεκιάς. Και το «βιολί» αυτό της Σιγκουρίμι με την επινόηση «εχθρικών» ομάδων 10-15 βλάχων συνεχίστηκε και στις επόμενες δεκαετίες.

Από μια καταγραφή του συλλόγου μας και που αφορά μόνο τους βλάχους που ήρθαν από την Ελλάδα, προκύπτουν τα εξής συνταρακτικά στοιχεία: καταδικάστηκαν 168 άτομα με αθροιστικές ποινές ίσαμε 2.480 χρόνια. Από αυτούς 11 άτομα εκτελέστηκαν, 21 ξαναδικάστηκαν και 13 άφησαν την πνοή τους στις φυλακές.

Τα χρόνια της μεταπολίτευσης, τη δεκαετία του ’90 του 2Οού αιώνα ήταν για τους ελληνόβλαχους χρόνια επαναπόκτησης της χαμένης λευτεριάς τους. Η φυλακή τους είχε διαρκέσει μόνο 50 χρόνια. Στιγμές κοσμογονικές ξετυλίγονταν κάθε μέρα στην Κακαβιά, όπου έσμιγαν ξανά ο αδερφός με τον αδερφό και με τα παιδιά που είχαν αφήσει στις σαμαρίτσες. Αφησαν πίσω τους οι ελληνόβλαχοι μια λαχτάρα κι έχουν μπροστά τους ένα όνειρο και μια ελπίδα.

 του Σπύρου Πότση
πηγή: http://aftonomi.gr/

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΟΤΖΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕ, ΦΥΛΑΚΙΣΕ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΕ

1. Βλάχοι εκτελεσμένοι ………………………………….. 9 άτομα

2. Βλάχοι πολιτικοί κρατούμενοι ………………………… 157 άτομα

3. Βλάχοι πεθαμένοι στις φυλακές……………………….. 11 άτομα

4. Βλάχοι ξανατιμωρημένοι στις φυλακές………………... 12 άτομα

5. Βλάχικες οικογένειες εκτοπισμένες……………………. 500 (περίπου)

6. Βλάχικες οικογένειες που τους κατασχέθηκε η κινητή και η ακίνητη περιουσία……………………142

7. Γελαδο – πρόβατα………………………………………100.000

 

Α/Α

 ΟΝΟΜΑ – ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ - ΕΠΩΝΥΜΟ

ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΆΚΙΣΗΣ

ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΡΑΤ/ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1

ΝΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

-

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

2

ΝΑΚΟΣ ΝΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

3

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

4

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

5

ΝΑΣΙΟΣ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

6

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

ΔΡΑΠΕΤΗΣ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ

7

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

ΔΡΑΠΕΤΗΣ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

-//-

8

ΡΑΚΟΣ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

ΔΡΑΠΕΤΗΣ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

-//-

9

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

10

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΑΣΙΟΣ ΖΑΡΚΑΛΗΣ

-

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ

11

ΒΑΓΓΕΛΗΣ                   ΖΑΡΚΑΛΗΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

12

ΧΡΗΣΤΟΣ                      ΖΑΡΚΑΛΗΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

13

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΖΑΡΚΑΛΗΣ

15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

14

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΖΑΡΚΑΛΗΣ

ΔΡΑΠΕΤΗΣ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ

15

ΔΗΜΗΤΡΗΣ                   ΖΑΡΚΑΛΗΣ

20

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

16

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΖΑΡΚΑΛΗΣ

ΔΡΑΠΕΤΗΣ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

17

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΖΑΡΚΑΛΗΣ

10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

18

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΖΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

Α-α

 ΟΝΟΜΑ – ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ - ΕΠΩΝΥΜΟ

ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΆΚΙΣΗΣ

ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΡΑΤ/ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

19

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΖΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

20

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

21

ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΖΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

18

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

22

ΑΧΙΛΕΑΣ ΛΕΟΝΙΔΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

20

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

23

ΜΗΧΑΛΗΣ ΛΕΟΝΙΔΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

18

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

24

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

22

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

25

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

26

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

20

ΟΧΙ

ΝΑΙ

 

27

ΠΑΝΟΣ  Τ.  ΣΙΒΕΡΗΣ

13

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

28

ΜΗΧΟΣ ΝΑΣΙΟΣ ΣΙΒΕΡΗΣ

10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

29

ΘΩΜΑΣ ΝΑΣΙΟΣ ΣΙΒΕΡΗΣ

6

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

30

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗΣ ΣΙΒΕΡΗ

10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

31

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΒΕΡΗΣ

18

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

32

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΟΣ ΣΤΕΦΑΣ

15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

33

ΓΕΡΑΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

17

ΟΧΙ

ΝΑΙ

 

34

ΜΙΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΣΑΣ

22

ΟΧΙ

ΝΑΙ

 

35

ΛΕΦΤΕΡΗΣ  ΓΙΩΡΓΚΗΣ  ΜΟΥΣΑΣ

17

ΟΧΙ

ΝΑΙ

 

36

ΜΙΧΑΛΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛ ΟΣ ΜΠΑΣΑΣ

10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

37

ΤΟΥΣΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΜΠΑΣΑΣ

8

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

38

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ                    ΜΠΑΣΑΣ

22

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

39

ΦΩΤΟΣ   ΤΑΜΠΕΣ    ΜΠΑΣΑΣ

ΔΡΑΠΕΤΗΣ

-

 

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ

40

ΝΙΚΟΛΑΣ  ΤΑΜΠΕΣ  ΜΠΑΣΑΣ

ΔΡΑΠΕΤΗΣ

-

 

-//-

41

ΝΙΚΟΛΛΑΣ                  ΜΠΑΣΑΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΕ

-

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΕ

42

ΝΤΙΝΑΣ  ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ  ΤΟΡΕΣ

18

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

43

ΒΑΣΙΛΗΣ                         ΤΟΡΕΣ

25

-

ΝΑΙ

 

44

ΠΥΛΙΟΣ                           ΤΟΡΕΣ

25

-

ΝΑΙ

 

Α-α

 ΟΝΟΜΑ – ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ - ΕΠΩΝΥΜΟ

ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΆΚΙΣΗΣ

ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΡΑΤ/ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

45

ΗΛΙΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ  ΤΑΡΟΥΣΑΣ

18 + 10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

46

ΜΗΤΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΤΑΡΟΥΣΑΣ

16

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

47

ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΚΩΣΤΑΣ  ΤΑΡΟΥΣΑΣ

20

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

48

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΙΧΟΣ ΜΕΪΝΤΗΣ

8

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

49

ΛΟΥΚΑΣ  ΓΙΑΝΑΚΗΣ  ΜΕΪΝΤΗΣ

17

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

50

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΜΕΪΝΤΗΣ

22

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

51

ΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΪΝΤΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ

52

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΝΟΣ ΜΕΪΝΤΗΣ

10 + 15

-

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

53

ΝΤΙΝΑΣ  ΠΑΝΟΣ  ΜΕΪΝΤΗΣ

10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

54

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΟΤΣΗΣ

-

-

-

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ

55

ΚΟΤΣΟΣ                         ΠΟΤΣΗΣ

25

-

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

56

ΖΙΚΟΣ        ΝΤΙΝΑΣ       ΠΟΤΣΗΣ

10

-

ΝΑΙ

 

57

ΛΕΩΝΙΔΑΣ                     ΠΟΤΣΗΣ

10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

58

ΛΑΜΠΡΟΣ                      ΠΟΤΣΗΣ

8

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

59

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ                  ΤΖΗΜΑΣ

18

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

60

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ   ΓΙΤΣΑΣ

-

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ

61

ΜΗΤΡΟΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΓΙΤΣΑΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

62

ΝΤΙΝΑΣ                        ΓΙΤΣΑΣ

-

-

ΝΑΙ

ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ

63

ΧΡΗΣΤΟΣ   ΒΑΓΓΕΛΗΣ   ΓΙΤΣΑΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

64

ΘΟΔΩΡΗΣ   ΒΑΣΙΛΑΚΗ   ΓΙΤΣΑΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

65

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΑΚΟΣ

12

-

ΝΑΙ

 

66

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΠΑΝΟΣ  ΤΑΚΟΣ

8

-

ΝΑΙ

 

67

ΚΙΤΑΣ  ΜΙΤΕΣ  ΚΑΠΟΥΡΑΝΙΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

68

ΤΑΣΟΥΛΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΡΑΝΙΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

69

ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΟΥΡΑΝΙΣ

20

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

70

ΛΕΩΝΙΔΑΣ  ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΠΟΥΡΑΝΙΣ

-

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

Α-α

 ΟΝΟΜΑ – ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ - ΕΠΩΝΥΜΟ

ΧΡΟ-ΝΙΑ ΦΥΛΆΚΙΣΗΣ18

ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΡΑΤ/ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

71

ΜΗΧΑΛΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΟΥΡΑΝΙΣ

-

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ

72

ΤΟΝΤΙΣ                        ΚΑΠΟΥΡΑΝΙΣ

18

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΦΥΛΑΚΗ

73

ΔΗΜΗΤΡΗΣ                ΝΤΟΜΕΡΕΤΗΣ

18

-

ΝΑΙ

 

74

ΛΕΦΤΕΡΗΣ  ΑΝΤΩΝΗΣ  ΤΑΣΟΣ

16

-

ΝΑΙ

 

75

ΛΕΩΝΙΔΑΣ  ΜΗΤΡΟΣ ΚΙΑΡΑΧΩΣΗΣ

12

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

76

ΣΠΥΡΟΣ  ΜΗΤΡΟ  ΚΙΑΡΑΧΩΣΗΣ

10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

77

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΦΑΡΑΣ

12

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

78

ΘΟΔΩΡΗΣ                          ΦΑΡΑΣ

-

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ

79

ΝΑΣΟΣ   ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΓΚΕΤΣΟΣ

25

-

ΝΑΙ

 

80

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΡΤΣΟΣ

12

-

ΝΑΙ

 

81

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΡΤΣΟΣ

25

-

ΝΑΙ

 

82

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΕΡΤΣΟΣ

25

-

ΝΑΙ

 

83

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΝΙΚΟΛΗΣ  ΖΓΟΥΡΗΣ

24

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

84

ΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΓΟΥΡΗΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

85

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΟΣ ΖΓΟΥΡΗΣ

10 + 15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

86

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Τ. ΖΓΟΥΡΗΣ

15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

87

ΝΤΙΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΓΟΥΡΗΣ

-

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ

88

ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ

20

-

ΝΑΙ

 

89

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΙΤΕ ΖΙΟΓΚΑΣ

12

-

ΝΑΙ

 

90

ΓΕΡΑΣΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΟΓΚΑΣ

18

-

ΝΑΙ

 

91

ΧΡΗΣΤΟΣ Τ. ΛΙΚΟΜΑΝΗΣ

18 + 10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

92

ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΑΚΙΟΣ ΜΠΟΥΠΑΣ

16

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

93

ΜΙΧΟ ΓΙΩΡΓΗ ΣΟΥΓΚΕΡΓΚΙ

18

-

ΝΑΙ

 

94

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΩΜΑΣ ΜΠΟΥΣΗΣ

16

-

ΝΑΙ

 

95

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΣΗΣ

10

-

-

 

96

ΠΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΥΣΗΣ

10

-

-

 

Α-α

 ΟΝΟΜΑ – ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ - ΕΠΩΝΥΜΟ

ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΆΚΙΣΗΣ

ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΡΑΤ/ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

97

ΜΙΧΟΣ ΖΗΚΟΣ ΜΠΕΛΟΣ

25

-

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

98

ΚΙΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΕΛΟΣ

24

-

ΝΑΙ

 

99

ΠΥΛΙΟΣ ΜΠΕΛΟΣ

-

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ

100

ΤΟΔΕΣ ΤΖΕΓΚΑ

18

-

-

 

101

ΝΑΣΙΟΣ  ΤΖΑΒΑΡΑΣ

25

-

-

 

102

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΠΟΝΙΑΚΟΣ

25

-

-

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ

103

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΤΟΥΚΕΣ

21

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

104

ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΤΟΝΤΗΣ

20

-

ΝΑΙ

 

105

ΝΙΚΟΛΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΟΝΤΗΣ

15

-

ΝΑΙ

 

106

ΠΥΛΙΟΣ ΓΙΑΝΑΚΗΣ ΝΤΟΝΤΗΣ

7

-

ΝΑΙ

 

107

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

25

-

ΝΑΙ

 

108

ΖΩΗΣ ΣΠΑΧΟΣ

-

-

-

ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

109

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΥΜΙΟΣ

8

-

ΝΑΙ

 

110

ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΟΣ ΤΣΙΚΟΣ

8

-

ΝΑΙ

 

111

ΝΙΚΟΛΑΣ ΘΩΜΑΣ ΠΛΑΣΙΩΤΗΣ

-

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ

112

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΩΜΑΣ ΠΛΑΣΙΩΤΗΣ

10 + 15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

113

ΝΑΟΥΜ ΒΕΡΙΓΚΑΣ

18

-

-

 

114

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΝΙΤΣΑΣ

20

-

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

115

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΤΣΑΣ

12

-

ΝΑΙ

 

116

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΑΣΗΣ ΣΟΥΠΟΥΛΗΣ

18

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

117

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΟΣ ΣΟΥΠΟΥΛΗΣ

16

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

118

ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΝΟΣ ΣΟΥΠΟΥΛΗΣ

10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

119

ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΟΣ ΣΟΥΠΟΥΛΗΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ

120

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΟΥΠΟΥΛΗΣ

15

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

121

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΦΩΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

25

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

122

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΤΑΣ

18

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

 

         

123

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΤΑΣ

20

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

124

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΡΑΜΟΖΗΣ

18

-

ΝΑΙ

 

125

ΝΙΚΟΣ ΧΥΤΟΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ

-

-

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ

126

ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΡΑΜΟΖΗΣ

12

-

ΝΑΙ

 

127

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΡΑΜΟΖΗΣ

-

-

-

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ

128

ΝΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΠΟΣ

18

-

ΝΑΙ

 

129

ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΟΠΟΣ

20

-

ΝΑΙ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ

130

ΜΙΧΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΓΚΙΑΤΑΣ

18

-

-

 

131

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΙΧΟΣ ΓΚΙΑΤΑΣ

25

-

-

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ

132

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΚΙΟΣ ΛΩΛΗΣ

16

-

ΝΑΙ

 

133

ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΑΤΣΑΣ

10

-

ΝΑΙ

 

134

ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΩΜΑΣ ΤΑΣΟΣ

25

-

ΝΑΙ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

135

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ

25

-

ΝΑΙ

 

136

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΤΣΗΣ

8

-

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ

137

ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΑΜΠΕΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

-

-

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ

138

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ

-

-

ΝΑΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ

139

ΠΥΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ

18

-

ΝΑΙ

 

140

ΜΗΤΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΙΔΡΟΣ

18

-

ΝΑΙ

 

141

ΝΑΣΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΖΙΔΡΟΣ

12

-

ΝΑΙ

 

142

ΚΟΤΣΩΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΔΗΜΑΚΟΣ

18

-

ΝΑΙ

 

143

ΜΗΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΟΥΝΑΣ

10

-

ΝΑΙ

 

144

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΖΑΡΑΣ

22

-

-

 

145

ΝΤΙΝΑΣ ΝΤΙΝΑΣ

12

-

ΝΑΙ

 

146

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΗΣ

18

-

ΝΑΙ

 

147

ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΑΡΗΣ

10 + 24

-

ΝΑΙ

 

Αναζήτηση