«ΣΥΡΡΑΚΟ: ΠΕΤΡΑ και ΜΝΗΜΗ και ΦΩΣ» Δελτίο Τύπου εκδήλωσης Ιωαννίνων 23-5-2011

«ΣΥΡΡΑΚΟ: ΠΕΤΡΑ και ΜΝΗΜΗ και ΦΩΣ» (Γιάννινα 23/5/2011)Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση -- πρόταση της πολιτιστικής κίνησης «Μέθεξις» με τίτλο «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως. Ένα ταξίδι στο χθες και το σήμερα μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές που βρέθηκαν στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011.

Σε συνεργασία με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, καθώς και την αρωγή του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων, παρουσιάστηκε μια σύγχρονη άποψη για τον τρόπο που θα μπορούσε να αναδεικνύεται και να προβάλλεται, με σκοπό να αξιοποιηθεί, ένα αξιόλογο πολιτιστικό δεδομένο στις μέρες μας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το Συρράκο.

 


Ένα χωρίο, υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με έντονο το στίγμα του στην Ιστορία της Ελλάδας και ένας τόπος που έχει τη δυνατότητα να ατενίσει με αισιοδοξία τους καιρούς που έρχονται, εκμεταλλευόμενο τα πολλά πλεονεκτήματά του.


Η παρουσίαση της πρότασης έγινε μέσα από τον «Λόγο» του συγγραφέα- ποιητή κ. Μάρκου Αντωνίου, τους «Ήχους» της παραδοσιακής ορχήστρας και ομίλου γυναικών από το Συρράκο και την «Εικόνα» εκατοντάδων φωτογραφιών που προβάλλονταν παράλληλα κατά την ώρα της εκδήλωσης, του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως» και την έκθεση 46 φωτογραφικών πινάκων μεγάλων διαστάσεων που εκτέθηκαν σε ειδικό χώρο του Κέντρου.

Στην αρχή της εκδήλωσης, τα μέλη της «Μέθεξις» κκ Χρήστος Κατσάνος, Δημήτρης Γκαρτζονίκας, Βαγγέλης Γιωτόπουλος και Ηλίας Γκαρτζονίκας, παρουσίασαν συνοπτικά την 25ετή δράση τους σε τομείς πολιτισμού, ενώ ανακοίνωσαν ότι η έκθεση που ήδη έχει «σταθμεύσει» σε τρεις τόπους θα κλείσει το «ταξίδι» της στην Πρέβεζα και κατόπιν θα δωριστεί στο Συρράκο..

Από την πλευρά των συνδιοργανωτών ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, αφού κατέγραψαν τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής, τόνισαν μεταξύ άλλων, την ανάγκη οι φορείς να συνδράμουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, τις προσπάθειες φορέων και προσώπων που αποσκοπούν στην πολιτιστική αναβάθμιση του πολιτιστικού γίγνεσθαι μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις.

 

Οι συντελεστές της εκδήλωσης, που αξίζει να σημειωθεί η αφιλοκερδής συμμετοχή τους, ήταν: 
    ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Μάρκος Αντωνίου.
    ΟΡΧΗΣΤΡΑ: Κώστας Γεροδήμος (τραγούδι), Θωμάς Χαλιγιάννης (κλαρίνο), Δημήτρης Μπόγδος (βιολί), Διαμαντής Παπαναστασίου (ντέφι), Βασίλης Τσίκας (λαούτο)
    ΟΜΙΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ: Μάκη Κατερίνα, Βακάλη Πόπη, Αργύρη Πόπη, Παπουτσή Αλεξάνδρα, Μπούτικου Πολυξένη, Μουστακλή Ευθαλία, Γκίζα Αμαλία, Καραμάνη Ρήνα, Γκαρτζονίκα Αλεξάνδρα, Ζιώγα Ελένη, Κουτσοτόλη Ελένη, Γκαρτζονίκα Ελένη, Μπέλλου Βούλα. Επιμέλεια τραγουδιών και μουσική συνοδεία (κλαρίνο): Γιώργος Μπέλλος. Λαούτο: Κώστας Μπέλλος. Βιολί: Βαλάντης Καζαντζής.
    Τις θερμές ευχαριστίες των διοργανωτών για την αρωγή τους σε διάφορους τομείς και πάντα στο ίδιο πνεύμα της προσφοράς δέχτηκαν επίσης οι: Βαγγέλης Νέτης (φωτισμοί), Χρήστος Σύμπας και οι συνεργάτες του (ήχος), Βασίλης Λούπας, Αλέκος Δοσούλας, Γιώργος Ζιώγας, Σάκης Σούλης, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Μαρία Μάστορα, Σταύρος Ιωάννου, Κέλλυ Καραμάνη, οι ιθύνοντες και οι υπάλληλοι του ΠΚΔΙ καθώς και οι κυρίες της χορωδίας και μη, για τις γευστικότατες πίτες που ετοίμασαν και προσέφεραν στην έκθεση. 
    Η διάρκειά της θα είναι ως την 31η Μαΐου 2011, κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 11 πμ  ως 01.00 μμ και 7.00 μμ  ως 9.00 μμ. στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων (τηλ 26510 83940)

 

Πηγή http://ekthesisyrrako.blogspot.com/

 

ΜΕΘΕΞΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΡΡΑΚΟ, ΓΙΑΝΝΙΝΑ 23/5/2011

 

Αναζήτηση