1999 - Γεώργιος Aβέρωφ (1818 - 1899)

1999TOP

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ 1818-1899 

Ο Γεώργιος Αβέρωφ, πίνακας του Παύλου Προσαλέντη

Οι Έλληνες έμποροι, πραματευτάδες και επαγγελματίες, οι ξενητεμένοι μέσα και έξω από την οθωμανική αυτοκρατορία, φεύγοντας μακριά απ' την πατρίδα τους δεν είχαν σαν μόνο κύριο σκοπό την ατομική τους πρόοδο ή απόκτηση πλούτου. Μέσω του πλούτου επεδίωξαν την εξυπηρέτηση, ενίσχυση και βοήθεια όχι μόνο των οικείων των αλλά και της ιδιαιτέρας τους πατρίδας και του έθνους ολό­κληρου. Το όραμα που τους φλόγιζε και τους καθιστούσε δυνατούς να πετύχουν και να αποκτήσουν πλούτο, ήταν να επανέλθουν μια μέρα με εκπληρωμένα τα όνειρά τους, να γίνουν νοικοκυραίοι, Προύχοντες στην πατρίδα τους συνάμα και ευεργέτες αυτής. Με το όραμα αυτό ξεκίνησαν και αναδείχθηκαν οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες της νεότερης Ελλάδας. Μεταξύ αυτών ένας σημαντικός αριθμός, Βλάχοι, απ' την 'Ήπειρο και τη Μακεδονία. ''Οι Βλάχοι υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του Γένους. Κληροδότησαν τα ΠΙΟ όμορφα δώρα, έκτισαν για τον αθηναϊκό λαό τα πιο όμορφα οικοδομήματα, θεμελίωσαν στην Αθήνα τα ομορφότερα φιλανθρωπικά αλλά και εκπαιδευτικά κτίρια του Ελληνικού κόσμου". Victor Berard: La Turquie et Hellenisme conternporain" Paris 1896

"Μέτσοβο" Χαλκογραφία των H. Holland και R. Sands  Mέτσοβο Γενική άποψη της  πατρίδας του Εθνικού ευεργέτη.

Ο Γεώργιος Aβέρωφ (1818 1899) γεννήθηκε στο Μέτσοβο, το ονομαστό Βλαχοχώρι της Ηπείρου, πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών. Το 1830 μεταβαίνει στην Αίγυπτο και εργάζεται στις επιχειρήσεις του μεγαλύτερου αδερφού του Αναστασίου. Ο ίδιος αργότερα επεκτείνει τις επιχειρήσεις και γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες της Αιγύπτου και του παροικιακού Ελληνισμού. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (1836) μαζί με άλλους δύο εξέχοντες Μετσοβίτες, εθνικούς ευερ­γέτες επίσης, τον Μιχαήλ
Τοσίτσα και Νικόλαο Στουρνάρη. Κληροδοτε (στο τότε νεοσύστατο Ελληνικό κράτος αλλά και στην ιδιαίτερη του πατρίδα το Μέτσοβο σημαvτικά έργα: Σχολή Ευελπίδων (σήμερα Δικαστήρια Αθηνών), Θωρηκτό Αβέρωφ, Ολυμπιακό Στάδιο, Εθνικό Μετσόβειο Πολυ­τεχνείο κλπ. Η Παvελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων τιμώντας φέτος τη μνήμη των 100 χρόνων του θανάτου του μεγάλου εθνικού ευεργέτη εξέδωσε το παρόν ημερολόγιο, το οποίο ταυτόχρονα αφιερώ­νεται σε όλους τους Βλάχους της Διασποράς και ιδιαίτερα του Βαλκανικού χώρου, απογόνους αυτών που με τα έργα τους στήριξαν και στηρίζουν τον Ελληνισμό.

Eθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο    Tο θωρηκτό Αβέρωφ στην Κωνσταντινούπολη

Γραμματόσημο με την προσωπογραφία του Γ.ΑΒΕΡΩΦ  Ανδριάντας του Γεωργίου ΑΒΕΡΩΦ  Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το "Αβερώφειο Παρθεναγωγείο" και το "Αβερώφειο Γυμνάσιο"  Μέτσοβο. Αρχοντικό Γεωργίου Αβέρωφ. Χώρος υποδοχής - καθιστικό.   Στο "Αβερώφειο Γυμνάσιο" στεγάζεται σήμερα το  Ελληνικό Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας.

 Προσωπογραφία Γεωργίου Αβέρωφ.  Ο θριαμβεύσας Αβέρωφ.  Ανδριάντας του Γεωργίου Αβέρωφ

Ο τάφος (Μαυσωλείο) του Γεωργιου Αβέρωφ  Αλεξάνδρεια. Οι γυμνασιόπαιδες συνοδεύουν την σωρό του Γ. Αβέρωφ.

Αρμάνων Ευεργετών Σύναξις.

Αρμάνων Ευεργετών Σύναξις.Έργο του ζωγράφου Ιωσήφ Κόττα απο την Σελενίτσα της Β. Ηπέιρου
Θεσσαλονίκη 1998. Ιδιωτική συλλογή.
Απο αριστερά προς τα δεξιά: Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας, Κων/νος Ζάππας, Αχιλλέας Ποστολάκας, Σίμων Σίνας, Γεώργιος Σίνας. Καθιστοί: Νικόλαος Στουρνάρης, Γεώργιος Αβέρωφ, Γεώργιος Σταύρου, Βαρώνος Κων/νoς Μπέλλος, Μιχαήλ Τοσίτσας, Δημήτρης Ποστολάκας, Στέργιος Δούμπας, Ιωάννης (Ζαν) Νίκου. Πίσω όρθιοι: Απόστολος Αρσάκης, Ευάγγελος Ζάππας.

 

Αναζήτηση