Ο Ελληνικός Ποιμενικός

ελληνικός ποιμενικός, τσοπανόσκυλοΟ πιστός φίλος και προστάτης της ελληνικής κτηνοτροφίας
Εδώ και αιώνες ο ποιμενικός σκύλος είναι ο αχώριστος σύντροφος και ο πιστός φύλακας των τσομπάνηδων και των κοπαδιών. Με χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα από τα βάθη των αιώνων στις δύσκολες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας, είναι δυνατός και όμορφος.
Αυτός είναι, με λίγα λόγια, ο Ελληνικός Ποιμενικός, μία πανάρχαια φυλή σκύλου που ζει στην ορεινή Ελλάδα και που – δυστυχώς – στις μέρες μας μειώνεται πληθυσμιακά.
Οι πρώτες αναφορές για τον Ελληνικό Ποιμενικό γίνονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία όπου ο θεός Απόλλωνας εξημέρωσε το σκύλο για να συντροφεύει τη θεά 'Aρτεμη στο κυνήγι. Κατά το Νίκανδρο οι ηπειρωτικοί σκύλοι πλάστηκαν από τον Ήφαιστο. Οι αρχαίες πηγές μας πληροφορούν, ότι πρόγονοί μας διέκριναν τις φυλές των σκύλων σε δύο βασικές κατηγορίες, τους κυνηγετικούς και τους ποιμενικούς. Οι ποιμενικοί ονομάζονταν και «Μολοσσοί», επειδή η αρχαία ελληνική Μολλοσία ήταν η σημερινή Ήπειρος - ή «Ηπειρωτικοί».

Ο ποιμενικός σκύλος, που εκτρέφεται εδώ και αιώνες, είναι αναντικατάστατος φύλακας για τα κοπάδια διότι μπορεί να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις σαρκοφάγων ζώων (λύκους, αρκούδες). Αιώνες τώρα, αυτά τα σκυλιά είχαν συνδεθεί με τη ζωή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι τα φρόντιζαν από μικρά και τα έδεναν μέσα στα μαντριά τα βράδια ώστε να μεγαλώνουν μαζί με τα πρόβατα. Τα τάιζαν μόνο οι ίδιοι, ώστε να μην υπακούουν σε κανέναν άλλο. Οι γυναίκες μάλιστα ζύμωναν - ειδικά για τον Ποιμενικό - το «σκυλοψώμι», μία κουλούρα με πίτουρα που ήταν το φαγητό τους.

Ο Ελληνικός Ποιμενικός έχει άριστη όσφρηση, ακοή και όραση, μεγάλη κινητικότητα και αντέχει σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι ανεξάρτητος, θαρραλέος με ανεπτυγμένο ένστικτο προστασίας του κοπαδιού και απόλυτα αφοσιωμένος στον τσομπάνη.

Σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί καθαρόαιμοι Ελληνικοί Ποιμενικοί και για το λόγο αυτό ο Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ , έχει αναπτύξει δράση, ώστε να αποκατασταθεί και να επαναδιαδοθεί το είδος. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εκτρέφει καθαρόαιμους Ελληνικούς Ποιμενικούς και τους χορηγεί (υπό στενή παρακολούθηση) σε κτηνοτρόφους περιοχών όπου υπάρχουν λύκοι και αρκούδες.

Για τη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού των ελληνικών ποιμενικών σκύλων ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λειτουργεί ειδικό εκτροφείο από το 1998 στη Νάουσα, στην περιοχή Γιαννακοχώρι. Εκεί, φροντιστές και κτηνίατροι, φροντίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τη διατήρηση της φυλής. Τα κουταβάκια των ποιμενικών εκπαιδεύονται στη συνέχεια σαν σκύλοι φύλαξης κοπαδιών ώστε να μεταφερθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες. Το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων για την απόκτηση καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών είναι μεγάλο, όπως μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για τη στήριξη των ενεργειών, που πραγματοποιούνται για τη διατήρηση της φυλής

Ο ελληνικός ποιμενικός είναι για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ο πιστός σύντροφος και ο αχώριστος φύλακας των κοπαδιών μας. Είναι καιρός να του δείξουμε και εμείς την αγάπη μας για τη διατήρησή του και να του ανταποδώσουμε απλόχερα τη φροντίδα και την αφοσίωση που μας προσφέρει.

Αναζήτηση