Κωνσταντίνος Αδάμ
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ.
Οι Αρμάνοι/Βλάχοι είναι μία Ελληνική πληθυσμιακή ομάδα με μεγάλη συνεισφορά, στο ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό «γίγνεσθαι» του νέου Ελληνισμού οι οποίοι για αιώνες ταυτόχρονα με την Ελληνική διατηρούν το νεολατινικό δημώδες ιδίωμα ή γλώσσα κατ΄ άλλους.
Οι ίδιοι αποκαλούνται « Αρμούνοι – Αρμάνοι, το οποίο, κατά τον διακεκριμένο Ρομανιστή –Βαλκανολόγο Αχιλλέα Λαζάρου, προέρχεται από το ρωμαϊκό εθνικό – Romans συν το Ελληνικό προθετικό Α , ήτοι Α+Romans- Armani – νεολογισμός Αρωμoύνος, και βέβαια ταυτίζεται απόλυτα με το Ελληνικό Ρωμαίος – Ρωμιός – Ρωμιοσύνη, και Αρμανία, όπως ονομάζουν οι 'Ελληνες των Βυζαντινών χρόνων τη χώρα τους , σύμφωνα με τον μεγάλο Βυζαντινολόγο Vasiliev.
Εδώ παραθέτουμε και τη μαρτυρία του Ιωάννη Λυδού ( 6ος αιώνας μ.Χ)
« Καίπερ Έλληνας εκ του πλείονος όντας, τη των Ιταλών φθέγγεσθαι φωνή.»
Κοιτίδα των Αρμάνων/Βλάχων είναι η Ήπειρος και συγκεκριμένα η Πίνδος, η οποία ως γνωστό αποτελεί τη μήτρα όλων των Ελληνικών φύλλων.
Στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρξε μία σημαντική διασπορά των Βλάχων σε όλη τη Βαλκανική.
Οι ίδιοι όπου κι΄αν στάθηκαν, σαν αρματολοί, λόγιοι, έμποροι, χρυσικοί, κτηνοτρόφοι, στρατηγοί, πολιτικοί, ως άξιοι απόγονοι του « Βασιλικού Γένους των Ρωμιών, τουπίκλην Ελλήνων» .. .. απετέλεσαν τους φορείς του Ελληνικού πνεύματος, σε όλα τα Βαλκάνια. Υπήρξαν με λαμπρά έργα, οι στυλοβάτες του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και οι συντηρητές της Ελληνορθόδοξης παράδοσης.
Η σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία, εκτός ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων, τους αγνόησε. Η λαϊκή όμως μούσα τους τραγούδησε « πρώτοι στ΄ άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα».
Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια ζωής και δράσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, 20 χρόνια αγώνες και προσφορά στην υπόθεση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.
Στρογγυλή καθώς είναι η επέτειος, αξίζει τον κόπο να γίνει μία συνοπτική αναφορά στη ζωή, στο ρόλο και στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ιδρύθηκε το 1985 με έδρα τη Λάρισα, από τα ακόλουθα 10 ιδρυτικά μέλη:
1. Σύλλογο Αβδελιωτών « Η Βασιλίτσα»
2. Σύλλογο Περιβολιωτών « Η Πίνδος»
3. Σύλλογο Περιβολιωτών Μαγνησίας
4. Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.
5. Αδελφότητα Διστράτου Κόνιτσας.
6.Σύλλογο Βλάχων Ν. Σερρών « Γεωργάκης Ολύμπιος».
7. Πανθεσσαλικό Σύλλογο Καλαρρυτινών « Οι Καλαρρύτες».
8. Σύλλογο Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού.
9. Σύλλογο Βλάχων Νάουσας.
10 Σύνδεσμο Σμιξιωτών « Η Ωραία Βασιλίτσα».
H πρώτη 5μελής Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούνταν από τους:
Παπαγιάνη Χρήστο
Λίταινα Κωνσταντίνο
Γκουγκουλιάνα Νικόλαο
Μακρυγιάννη Ιωάννη
Αναστασίου Γεώργιο.
Οι μέχρι σήμερα διατελέσαντες Πρόεδροι της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων είναι οι:
Λίταινας Κωνσταντίνος
Χατζηνίκος Στέργιος
Τσιλινής Στέργιος
Βέρρος Ιωάννης
Κιλιπίρης Φώτιος
Δήμας Ιωάννης
Αδάμ Κωνσταντίνος
Καταστατικός σκοπός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων,(η οποία αποτελεί τον Δευτεροβάθμιο φορέα 90 Συλλόγων) είναι η ανάδειξη και προβολή της συνεισφοράς των Βλαχοφώνων Ελλήνων στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της νεότερης Ελλάδας, η διατήρηση της μακραίωνης πολιτισμικής μας παράδοσης , ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού. Επίσης ο προσδιορισμός της εθνικής , φυλετικής, και ιστορικής ταυτότητας, που τους καθορίζει αναπόσπαστο στοιχείο του Ελληνικού γένους από την καταβολή του, ταυτότητας που συνέβαλε θετικά στη σύνθεση, ανάπτυξη και επιβίωση του Ελληνικού γένους, καθώς και η αναγνώριση του ρόλου μας μέσα στην ιστορία του Ελληνισμού.
Οι σκοποί αυτοί επιτυγχάνονται :
1. Με την διατήρηση χορευτικών τμημάτων από τους τοπικούς συλλόγους.
2. Με την επιτόπια έρευνα και καταγραφή της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.
3. Με την ίδρυση Λαογραφικών Μουσείων
4. Με την έκδοση εφημερίδων , εντύπων και βιβλίων, καθώς επίσης και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού ( VIDEO, κασσέτες, CD ,CD ROM) .
5. Με τα ετήσια σεμινάρια Λαογραφίας & παραδοσιακών Βλάχικων χορών .
6. Με τα ετήσια τριήμερα Πανελλήνια Ανταμώματα μας, σε συνεργασία Συλλόγους μας και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
7. Με τοπικά Ανταμώματα και εκδηλώσεις, ανά την Ελλάδα.
8. Με επιστημονικά συνέδρια, και ημερίδες , σε συνεργασία με την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, το Αρχείο Ελληνικού Χορού, το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα και ανάλογα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας.
Σημειώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας είναι ιδρυτικό μέλος της «Συνομοσπονδίας Πολιτιστικών Φορέων του Ελληνισμού» με έδρα την Θεσσαλονίκη.
ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΒΛΑΧΩN
Το ετήσιο ,τριήμερο, Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, αποτελεί τη κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, αποτελεί μια μεγάλη γιορτή του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, με δεδομένη την Πανελλήνια εμβέλεια της, το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκδηλώσεων , τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού, και την αυθεντική παρουσίαση της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης των Βλαχοφώνων Ελλήνων, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί στο διάβα των αιώνων, και διαφυλάσσεται από τους Συλλόγους της Ομοσπονδίας μας «ως κόρη οφθαλμού»
Στο ετήσιο, τριήμερο, Πανελλήνιο Αντάμωμα που διοργανώνει η Ομοσπονδία μας, , πέρα από το σύνολο των Συλλόγων – μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, συμμετέχουν και χιλιάδες Έλληνες από όλη την χώρα οι οποίοι έχουν Βλάχικη καταγωγή, καθώς επίσης και Βλαχόφωνοι Έλληνες της Διασποράς
Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, λαμβάνει χώρα συνήθως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, και διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Βλάχων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού του τόπου αυτού.
Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει παρουσίαση λαϊκών δρώμενων , ηθών , εθίμων , Βλαχόφωνου και Ελληνόφωνου δημοτικού τραγουδιού από τη μακραίωνη λαογραφική μας παράδοση.
Την δεύτερη ημέρα οι Σύλλογοι της Ομοσπονδίας μας, χωρισμένοι σε ομάδες με βάση την κοινή τους καταγωγή έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα μεγάλο πρόγραμμα, που πηγάζει από την πλούσια μουσικοχορευτική μας παράδοση.
Την τρίτη μέρα στον Τρανό Χορό « Κόρλου Μάρι» επαναβεβαιώνεται η ενότητα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, ο ενιαίος κύκλος σφυρηλατεί νέους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών μας και διατρανώνει την πίστη μας και τον σεβασμό στις αξίες του Βλαχόφωνου Ελληνισμού ,τιμώντας ταυτόχρονα ,όλους εκείνους, οι οποίοι με το αίμα τους ,το πουγκί τους και την πένα τους, έστησαν το Ελληνικό και συνεισέφεραν στη συγκρότηση και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
« Πλάνες και πάθη της Ελληνικότητας των Βλάχων – Αρμάνων» του κ. Αχιλλέα Λαζάρου. Έκδοση Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και Επιτροπή Ενημερώσεως για τα εθνικά θέματα.
«Βλαχόφωνος Ελληνισμός της Πελαγωνίας» Ημερολόγιο 1997.
« Ρήγας Βελεστινλής» Ημερολόγιο 1998.
« Ο Εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ» Ημερολόγιο 1999.
« 1800- 2000. Διακόσια χρόνια από την γέννηση του αγωνιστή του 1821, του οραματιστή των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων και Εθνικού Ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα» Ημερολόγιο 2000.
«Η Παραδοσιακή φορεσιά των Ελληνόβλαχων» Ημερολόγιο 2001.
«Βλαχόφωνος Ελληνισμός και Ορθοδοξία» Ημερολόγιο 2002. Εισαγωγή κ. Μιχάλης Τρίτος.
Παροχή βοήθειας στην παραγωγή της ΕΤ 3 για το ντοκυμαντέρ « Οι Βλάχοι».
Έκδοση συλλεκτικής – επετιακής σειράς γραμματοσήμων σε συνεργασία με τα ΕΛ-ΤΑ, στα πλαίσια του 20ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων.
Έκδοση συλλεκτικής – επετιακής σειράς γραμματοσήμων σε συνεργασία με τα ΕΛ-ΤΑ, στα πλαίσια του 21ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων, με θέμα « η συνεισφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων στην αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας του 1896»
1) «Η μεγάλη συνεισφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων στην Αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας του 1896».¨Ομιλητής Δρ. Βασίλης Καϊμακάμης.
2) «Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας του 1896 και η συμβολή τους στη διαμόρφωση της Νεοελληνικής ταυτότητας». Ομιλητής ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδάμ Κων/νος. Γρεβενά 2004.
3) «Η συνεισφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων στο Μακεδονικό αγώνα». Ομιλητής ο κ. Νικόλαος Μέρτζος. Άργος Ορεστικό 2003
4) «Η συμβολή των Ευαγγέλη Ζάππα, Γεωργίου Αβέρωφ και Δημητρίου Βικέλα στην Αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων του 1896.» Ομιλητής οκ. Θωμάς Γιαννάκης καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρέβεζα 2002.
5) «Ο Ελληνισμός της Πελαγωνίας». Ομιλητής : ο καθηγητής Κων/νος Βαβούσκος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μέτσοβο 2001.
6) «Ο Πολιτισμός των Βλάχων καίριο δεδομένο Ελληνικότητας και σταθερότητας στα Βαλκάνια». Ομιλητής Δρ. Αχιλλέας Λαζάρου, Ρομανιστής Βαλκανολόγος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης για τα Εθνικά Θέματα. Μέτσοβο 2000.
7) «Πρώτοι στα άρματα -Γεώργιος Αβέρωφ εκ Μετσόβου, μέγας εθνικός ευεργέτης», Ομιλητής ο κ. Νικόλαος Μέρτζος. Μέτσοβο 1999.
8) «Η Βαλκανική διάσταση του έργου του Ρήγα». Ομιλητής Αθανάσιος Καραθανάσης, Καθηγητής Α.Π.Θ. Βελεστίνο 1998.
9) «Τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου», για το έργο και την προσφορά του στην ιστορία του Βλαχόφωνου Ελληνισμού. Βελεστίνο 1998.
10) «Ο Ηπειρώτης πολιτικός Ιωάννης Κωλέττης». Ομιλητής ο κ. Κάρολος Παπούλιας Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Μέτσοβο 1997.
11) «Η Ελληνική Νομαρχία». Ομιλητής ο κ. Νίκος Τέντας. Μέτσοβο 1997.
12) «Ιωάννης Κωλέττης ο Συρακιώτης». Ερμηνεία Φωτιάδου. Μέτσοβο 1997.
13) «Οι Ελληνόβλαχοι Εθνικοί Ευεργέτες». Γεώργιος Αβέρωφ, Γεώργιος& Σίμων Σίνας, Νικόλαος Στουρνάρης, Γεώργιος Σταύρου, Μιχαήλ Τοσίτσας, Δημήτριος & Αχιλλέας Πιστολάκας, Ευαγγέλης & Κωνσταντίνος Ζάππας. Μέτσοβο 1996.
14) «Η πνευματική και εθνική προσφορά των Βλάχων στον Ελληνισμό»
Εισηγητής: Νικόλαος Κατσάνης, Ομ. Καθηγητής Γλωσσολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
15) «Η συνεισφορά των Βλάχων στον Μακεδονικό Αγώνα»
Εισηγητής: Νικόλαος Μέρτζος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Πρόεδρος Κοινότητας Νυμφαίου.
16) «Η Απαγωγή του Ρίχτερ στον Κοκκινοπλό και ο αντίκτυπος της στον Εθνοαπελευθερωτικό πόλεμο του 1912»
Εισηγητής : Βασίλειος Καϊμακάμης, Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α Α.Π.Θ
17) « ΟΙ Βλάχοι στην Πιερία τον 19ο και 20ο αιώνα»
Εισηγητής Καζταρίδης Ιωάννης, Φιλόλογος – Ιστορικός.
5 Μαρτίου 1998. Παρέμβαση – απάντηση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για την έκθεση του κ. Luis Maria de Puig σχετικά με την οδηγία 1333 για την Αρμάνικη ( Βλαχική) Κουλτούρα και Γλώσσα. Παράλληλη κοινοποίηση στον τότε Υπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, και τους Πολιτικούς Αρχηγούς.
9 Ιουλίου 2000,Μέτσοβο. Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του Κ.Ε.Μ.Ο και των δραστηριοτήτων που αυτό αναπτύσσει σχετικά με την προσπάθεια για «δημιουργία μειονοτικής Βλάχικής γλώσσας και Βλάχικης μειονότητας στην Ελλάδα».
3 Αυγούστου 2000. Ψήφισμα κατά των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζέμ στη Ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», περί ύπαρξης Βλάχικης μειονότητας στην Ελλάδα.
14 Φεβρουαρίου 2001. Απάντηση σε δημοσιεύματα περί Βλάχων.
26 Απριλίου 2001. Απάντηση σε δημοσίευμα του Κ.Ε.Μ.Ο.
28 Φεβρουαρίου 2001. Ψήφισμα κατά της έκθεσης του Αμερικανικού Στέητ Ντιπάρτμεντ, το οποίο στην τελευταία του έκθεση ανακαλύπτει βλάχικη μειονότητα στη χώρα μας. Το Ψήφισμα έγινε μαζί με τους αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης των Βλαχοχωρίων, και την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, με τους οποίους είμαστε σε αγαστή και απόλυτη συνεργασία για τα εθνικά θέματα δημιουργώντας αρραγές μέτωπο.
15 Νοεμβρίου 2003. Υπόμνημα προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο των ολιγότερων ομιλουμένων γλωσσών, σχετικά με τις πάγιες θέσεις μας πάνω στο θέμα της Λατινοφωνίας, καθώς επίσης και Δελτίο τύπου με καταγγελία της μη κυβερνητικής οργάνωσης EBLUL -ελληνικό τμήμα, σχετικά με μειονοτικά θέματα.
18 Αυγούστου 2003. Έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της έκθεσης της Αμερικανικής οργάνωσης Freedom House .
6 Ιουνίου 2002. Ενημέρωση – Καταγγελία κατά της λεγόμενης «Εταιρείας Αρμάνικου( Βλάχικου) Πολιτισμού» για επιστολή –ερωτηματολόγιο για τη Βλάχικη γλώσσα.
14 Μαΐου 2005. Δελτίο τύπου - απάντηση της Ομοσπονδίας μας, με αφορμή ανακοίνωση της οργάνωσης « Ουνίγια να Βλάσιτε» των Σκοπίων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα « Ντνέβνικ» στις 12/5/2005, όπου απροκάλυπτα τίθεται θέμα «εθνότητας Βλάχων» στην Ελλάδα και καλείται η χώρα μας να εξασφαλίσει στο σύνταγμα της την « πολιτιστική και εδαφική αυτονομία»!
10 Οκτωβρίου 2005. Επιστολή διαμαρτυρίας – απάντηση με αφορμή δημοσίευση άρθρου του κ. Thede Kahl , με τίτλο “Aromanians in Greece: Minority or Vlach-speaking Greeks? “ στην Suticatatea Farsarotul. H επιστολή μας είχε τον τίτλο « Βλάχοι στην Ελλάδα: Όταν τα πειραματόζωα κρίνουν τον «επιστήμονα».
Η Ομοσπονδία μας έχει αναπτύξει μία έντονη δραστηριότητα και σε αυτόν τον τομέα θεωρώντας ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία παρουσίασης του ερευνητικού έργου αξιόλογων ερευνητών του λαϊκού μας πολιτισμού και της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.
Για τον σκοπό αυτό έχει διοργανώσει 7 μέχρι τώρα σεμινάρια Λαογραφίας και Παραδοσιακών Βλάχικων Χορών σε συνεργασία με Συλλόγους μέλη της και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.
Επίσης έχει αναπτύξει μία εποικοδομητική συνεργασία με φορείς όπως το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα , το Αρχείο Ελληνικού Χορού και την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων στην προσπάθεια της για την μελέτη και την έρευνα πάνω σε θέματα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, με άριστα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
Στα πλαίσια αυτών των δράσεων συμμετείχε στην οργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Βλαχόφωνου Ελληνισμού που έγινε στις 8 – 10 Δεκεμβρίου του 2000 στη Θεσσαλονίκη ,από την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων.
Επίσης ήταν συνδιοργανωτής μαζί με το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα και την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων του 1ου Συμποσίου με θέμα « Η Λατινοφωνία στην Ελλάδα. Βιοστορικές προσεγγίσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη στις 7-10 Δεκεμβρίου 2002.
Τέλος έχει συνεργασθεί με το Αρχείο Ελληνικού Χορού και την εκπροσώπηση Ελλάδος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης ( Ι.Ο.V) στην διοργάνωση σειράς σημαντικών συμποσίων για τον Ελληνικό Χορό με θέμα την μετάβαση από το Αγροτικό στο αστικό περιβάλλον και έχει εντάξει το Πανελλήνιο Αντάμωμα στο Καλεντάρι της Ι.Ο.V.
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
· 26 Μαρτίου 2000. Ανακήρυξη με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης μας ως επιτίμου μέλος της Ομοσπονδίας μας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.
Ο κ. Στεφανόπουλος δέχθηκε την τιμή και σε πανηγυρική μας συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο την 8-11-2000 του επιδόθηκε ειδική περγαμηνή.
· 1-2-3&4 Δεκεμβρίου 2001. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Επίσημη επίσκεψη – προσκύνημα στο μαρτυρικό Φανάρι πραγματοποίησε η Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη του Γένους. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εξήρε την συνεισφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων στους αγώνες του Γένους και τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς του Βλαχόφωνου ελληνισμού με την Ορθοδοξία και τον πάνσεπτο θεσμό του Οικουμενικού θρόνου.
· Επίσης στο Αντάμωμα της Πρέβεζας μοιράστηκε στα μέλη μας το βιβλίο « Η αλήθεια για τους Βλάχους και ανεπίτρεπτος εφησυχασμός» του κ. Αχιλλέα Λαζάρου, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας το διαθέσει.
· «Δημιουργία ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο» Η ιστοσελίδα είναι επισκέψιμη στην Διεύθυνση :
http://vlahos.xan.duth.gr
Θα ολοκληρωθεί εντός του 2005 και θα ακολουθήσει η Αγγλική της έκδοση. Με την ενέργεια αυτή «ανοίγεται» ένα παγκόσμιο βήμα για την Ομοσπονδία μας, δίνοντας την δυνατότητα πρόσβασης κάθε ενδιαφερόμενου στην πλούσια και καλαίσθητη ιστοσελίδα της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων.
Σε αυτή μπορεί ο επισκέπτης να βρει πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας , να πληροφορηθεί τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις μας, να επισκεφθεί Διευθύνσεις Συλλόγων μας και γενικά να έχει υπεύθυνη πληροφόρηση για θέματα που αφορούν τους Βλάχους.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες , οι συνεργασίες με εγκρίτους πνευματικούς ταγούς της χώρας μας, και ακόμη οι παρουσίες Αρχηγών κομμάτων Υπουργών, Νομαρχών, Δημάρχων & Προέδρων Βλαχοχωρίων , εκλεκτών επισήμων από όλους τους πολιτικούς χώρους στις εκδηλώσεις, στα Σεμινάρια και τα Ανταμώματα μας, η συνεχής διεύρυνση της Ομοσπονδίας μας με την εγγραφή νέων μελών, δείχνει την αναγνώριση του ρόλου και του κύρους που αποπνέει η Ομοσπονδία μας.