Κορυδαλλός Καλαμπάκας

Κορυδαλλός ΚαλαμπάκαςΠαραλλήλως προς τον εθνικό δρόμο Καλαμπάκας - Ιωαννίνων αναπτύσσεται η επιμήκης κοινότητα του Κορυδαλλού, 38 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και σε υψόμετρο 720 μ.
Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της ασχολείται με την κτηνοτροφία, ενώ σημαντικό μέρος του πληθυσμού αποτελούν συνταξιούχοι και πρώην μετανάστες. Τους θερινούς μήνες το χωριό γεμίζει με κόσμο και παιδικές φωνές. Ανήκει στο Δήμο Μαλακασίου. (μαζί με τα χωριά Τρυγόνα , Πεύκη, Παναγία και Μαλακάσι).

Το χωριό περιβάλλεται από τα 1.000 στρέμματα του δρυοδάσους της Τσούκας, όπου βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον οποίο φαίνονται τα χωριά Πεύκη, Τρυγόνα, Αμπελοχώρι, Καλομοίρα και Ματονέρι. Βορειανατολικά, στην κορυφή Λιπουρούσι (950 μ.) βρίσκονται τα ερείπια του τουρκικού φυλακίου, το οποίο οροθετούσε τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας πριν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Στα 1944 Γερμανικά στρατεύματα στο πέρασμά τους προς την Καλαμπάκα έκαψαν και λεηλάτησαν τον παλιό οικισμό και φεύγοντας πήραν μαζί τους ομήρους. Οι κάτοικοι τον ξανάχτισαν μέσα σε δύο χρόνια λίγο χαμηλότερα.

Τις τρεις πρώτες μέρες του Πάσχα οι χωριανοί, μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, βγαίνουν στην πλακόστρωτη πλατεία της εκκλησίας και χορεύουν τραγουδώντας πασχαλιάτικα τραγούδια:

«Σήμερα Δήμο μ’ Πασχαλιά, αύριο Χριστός Ανέστη
σήμερα τ’ αρχοντόπουλο βγήκε να κυνηγήσει.
Φέρνει τα ‘λάφια ζωντανά, τ’ αρκούδια σκοτωμένα
φέρνει και ’να λαφόπουλο, να παίξει ο Κωνσταντίνος ...» .


 Επίσης παιζουνε οι κάτοικοι μεταξύ τους, στην πλατεία του χωριού-πλατεια Αγίου Γεωργίου-παραδοσιακά παιχνίδια...!!

(κάτι προτότυπο και μοναδικό, έθιμο από παλαιοτέρων ετών.

Το χωριό πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο με Καζανιές - σουβλάκια- κεμπαμπ και δημοτικούς χορούς και τραγούδια. Συγκεκριμένα το πρωϊ της 15 Αυγούστου ανεβαίνει όλο το χωριό στην τοποθεσία ''Τσούκα'',όπου βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  και γίνεται η λειτουργία. Μετά το τέλος της λειτουργίας γίνεται από τον επίτροπο της εκκλησιαστικής επιτροπής -και εφόσον διαβαστεί  απο΄τον παπα-  προσφορά για το ποιός από τους κατοίκους θα πάρει το ''ύψωμα''   και ο καθένας ''χτυπάει προσφορά''.. Τα λεφτά αυτού που θα πάρει το ''ύψωμα''  διατίθενται στην Εκκλησίαστική Επιτροπή για την  συντήρηση των Εκκλησιών.
 
Πέραν του Αγίου Γεωργίου (πολυούχου του χωριου) υπάρχουν και άλλες Εκκλησίες -Εξωκκλήσια στον Κορυδαλλό. Αυτά είναι:
 -  O ναός  Κοιμήσεως της Θεοτόκου  (τοποθεσία Τσούκας),  ο ναός του Αγίου Αθανασίου,  του Αγίου Νικολάου, των Ταξιαρχών, όπου συντηρούναι και βρίσκονται σε καλή κατάσταση από την εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού. Γίνονται λειτουργίες και πανηγύρια σε κάθε ονομαστικό τους εορτασμό με παραθέσεις πλούσιου φαγητού και άφθονου  ντόπιου κρασιού .
 
Στο υπάρχει 1 Παντοπωλείο- 1 καφενείο-3 καφέ restaurants και 1  βενζινάδικο.
 
Στο τομέα "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ" το χωριό  έχει 1 Πολιτιστικό Σύλλογο με έδρα την Αθήνα ο οποίος ονομάζεται "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ".

ΑΓΟΡΑΣΤΕ Τυρί φέτα, καρύδια , κρασί, τσίπουρο από τους παραγωγούς.
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την Τσιούκα, τα όμορφα πανάρχαια εξωκκλάσια μας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι της 15 Αυγούστου  και τα Πασχαλιόγιορτα.

ΛΑΜΠΡΟΣ  ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Αναζήτηση