Μέτσοβο

ΜέτσοβοΣτις κορυφές της Πίνδου Χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τύμφη, το Μέτσοβο είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας. Σήμερα είναι ένα από τα πλέον τουριστικά μέρη της Ηπείρου, που εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο. Ο παραδοσιακός του χαρακτήρας έχει διατηρηθεί σε σημείο που εντυπωσιάζει, ενώ γύρω απλώνεται ένα φυσικό τοπίο με μοναδική ομορφιά.
Δίπλα στην παραδοσιακή μορφή, προβάλλουν η πρωτοτυπία και η ζωντάνια της έκφρασης. Σπίτια με σκαλιστές πέτρες και ξύλινη επένδυση, γραφικά καλντερίμια, βρύσες μοναδικού σχεδιασμού με γάργαρα τρεχούμενα νερά, αναστηλωμένοι νερόμυλοι. Ο επισκέπτης συναντά ακόμη ανθρώπους που κρατούν τα παραδοσιακά έθιμα, φορούν τοπικές φορεσιές, δίνοντας έτσι μια φυσιογνωμία στην πόλη τους που δεν συναντάται πουθενά αλλού. 


Το Μέτσοβο με την ιδιαίτερη άνθηση του εμπορίου και τα τεράστια οικονομικά κέρδη που απέκτησαν Μετσοβίτες μεγαλοεπιχειρηματίες στο εξωτερικό, υπήρξε κατεξοχήν η γενέτειρα πολλών και σπουδαίων ευεργετών. Όπως ο Μιχαήλ Τοσίτσας, ο Νικόλαος Στουρνάρης και ο Γεώργιος Αβέρωφ, οι οποίοι με τη γενναιόδωρη χορηγία τους, χρηματοδότησαν- μεταξύ άλλων- την ίδρυση του Εθνικού Πολυτεχνείου, που προς τιμή τους ονομάζεται Μετσόβειο. Μια επίσκεψη στο ανοικοδομημένο αρχοντικό του Μιχαήλ Τοσίτσα, που λειτουργεί ως Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης, προσφέρει μια πλήρη εικόνα από τη ζωή των περασμένων αιώνων στην περιοχή. 

Το αρχοντικό του Τοσίτσα χτίστηκε το 1661 και πριν γίνει μουσείο ανακαινίστηκε πλήρως με έξοδα του ιδρύματος του ιδίου του βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Θα δείτε εκθέματα που περιλαμβάνουν αντικείμενα οικιακής χρήσης, ρούχα και όπλα που χρησιμοποιούσαν στις διάφορες περιόδους. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συλλογή νομισμάτων του μουσείου, που περιλαμβάνει από Κωνσταντινάτα έως και νομίσματα που κόπηκαν από τον Ανδρόνικο Β΄ τον Παλαιολόγο. Στην «Κάτω Γειτονιά» του Μετσόβου, στεγάζεται η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ. Οι 250 πίνακες και γλυπτά των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα (όπως Λύτρα, Γύζη, Ιακωβίδη, Παρθένη κ.ά.), δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την πορεία της Ελληνικής ζωγραφικής αυτής της περιόδου. Στον Αβερώφειο Κήπο, ένα από τα καλύτερα πάρκα της χώρας μας, είναι συγκεντρωμένα όλα τα είδη των δένδρων που υπάρχουν στην Πίνδο.

Το Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα με την τεράστια προσφορά και το έργο του, έχει συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και την παραμονή των νέων στον τόπο τους, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδρομές και παρέχει υποτροφίες.

Οι εκκλησίες του Μετσόβου είναι λαμπρά δείγματα τέχνης. Στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, κάτω από τη σκιά του πελώριου πλάτανου, μίλησε για πρώτη φορά στους Μετσοβίτες ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Απόστολος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, Προφήτης του μέλλοντος του Γένους. O Κοσμάς ο Αιτωλός, έφτασε, αυτός Καλόγερος, κρατώντας ένα αξίνι ν΄αρχίσει να γκρεμίζει μια εκκλησία κραυγάζοντας “Σχολείο θα χτίσετε. Σχολείο. Δίχως σχολείο ούτε θρησκεία μπορείτε να έχετε”. Χάρις το ζήλο του Εθναπόστολου Κοσμά – του Πατροκοσμά, όπως τον αποκαλούσανε δημιουργηθήκανε στα μαύρα χρόνια της οθωμανικής σκλαβιάς 200 σχολεία, 200 φάροι του Γένους!

Στο τυροκομείο του Μετσόβου, το οποίο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά διατηρεί τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, αναπτύχθηκαν νέοι τύποι τυριών, τα περίφημα μετσοβίτικα τυριά μετσοβόνε, μετσοβέλλα, κ.α., αποκλειστικά φτιαγμένα από γάλα παραγωγής ντόπιων κτηνοτρόφων. Το τυροκομείο προσφέρει ζωή και εργασία στους νέους. Το Μέτσοβο είναι μία από τις λίγες κωμοπόλεις, που δεν την έχουν εγκαταλείψει οι νέοι άνθρωποι. Τελευταία, έχει αναπτυχθεί και η οινοπαραγωγή. Το τοπικό κρασί συνοδεύει περίφημα και το καλό φαγητό που προσφέρεται στο Μέτσοβο.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός, είναι και ο σπάνιος, αναστηλωμένος νερόμυλος που υψώνεται δίπλα στο μοναστήρι της Παναγίας.

Λίγο πιο έξω από το Μέτσοβο και μετά από 45 χιλιόμετρα ονειρικής διαδρομής, σε τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και υψόμετρο 1.350 μ. βρίσκεται η Τεχνική Λίμνη του Αώου, με κατάφυτα νησάκια.

Δίπλα στη λίμνη ο ομορφότερος Εθνικός Δρυμός της πατρίδας μας η κοιλάδα Βάλια Κάλντα. Στην περιοχή έχουν καταμετρηθεί 30 είδη δένδρων και θάμνων, περισσότερα από 70 είδη πουλιών, ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι η πανίδα του δρυμού, κυρίως σε σπάνια είδη που έχουν εξαφανισθεί από άλλα μέρη της Ελλάδας. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί τον πιο σημαντικό ίσως βιότοπο για την καφέ αρκούδα – του αρκτούρου της Πίνδου, ένα είδος υπό εξαφάνιση-, ενώ καταφύγιο βρίσκουν και άλλα μεγάλα θηλαστικά όπως το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριογούρουνο κ.λ.π.

Γνήσια Μετσοβίτικη φιλοξενία, σπορ και διασκέδαση προσφέρει απλόχερα το Μέτσοβο, ενώ για τους λάτρεις του βουνού, η θέα της οροσειράς της Πίνδου από τα 1.500 μέτρα είναι εξαιρετική.


Πηγή: http://www.alpha123.gr/

Αναζήτηση