Επιχείρηση "ΠΑΝΘΗΡΑΣ" - Οι Γερμανοί εισβάλλουν και πυρπολούν την Πίνδο

Επιχείρηση "ΠΑΝΘΗΡΑΣ" - Οι Γερμανοί εισβάλλουν και πυρπολούν την Πίνδο Στο βιβλίο του κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη αποτυπώνεται η πιο πειστική και ολοκληρωμένη εικόνα για τα γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή χιλιάδων κατοίκων των βλάχικων, ορεινών οικισμών της Πίνδου κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των γερμανικών στρατευμάτων εναντίον των ανταρτών, τον Οκτώβριο του 1943.

Η έρευνα του κ. Κωνσταντινίδη εστιάστηκε στα ανέκδοτα μέχρι σήμερα αρχεία του γερμανικού στρατού τα οποία περιήλθαν πολύ πρόσφατα στην κυριότητα του ελληνικού στρατού. Η επεξεργασία των συγκεκριμένων αρχείων, που μόλις ξεκίνησε, αποκάλυψε στο συγγραφέα τόσο το πρωτότυπο επιχειρησιακό σχέδιο που έφερε την κωδική ονομασία «Πάνθηρας» όσο και ένα πλήθος εγγράφων των γερμανικών μονάδων που διεξήγαγαν την επιχείρηση.

Στις 254 σελίδες του βιβλίου καταγράφεται βήμα προς βήμα η πορεία και η δράση των τριών μονάδων μάχης του γερμανικού στρατού σ’ όλα τα βλαχοχώρια της Πίνδου (Μέτσοβο, Περιβόλι, Μηλιά, Καλαμπάκα, Καστανιά, Αμάραντος, Κρανιά, Χαλίκι, Πολυθέα, Γαρδίκι, Κουτσούφλιανη, Μαλακάσι, Κλεινοβός, Μεσοχώρα, Περτούλι, Νεραΐδοχώρι, Ελάτη, κ.α). Εκτός από σημείο χρονολογικής και πραγματολογικής αναφοράς, η αφήγηση των γεγονότων του Οκτωβρίου του 1943 αναδεικνύει το είδος αλλά και τις διαστάσεις του πολέμου που διεξήχθη στην Πίνδο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν τις καταστροφές των χωριών τους οι ντόπιοι πληθυσμοί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο με τις αναφορές στη μετέπειτα δράση των Γερμανών αξιωματικών του «Πάνθηρα» τα πρόσωπα των οποίων αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την παρά-θεση των πρωτότυπων γερμανικών στρατιωτικών εγγράφων του «Πάνθηρα» που σχετίζονται με όλες τις πτυχές της επιχείρησης.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η 2η έκδοση και η 3η έκδοση του βιβλίου.

Δημήτρη  Ιωάννη Κωνσταντινίδη
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
τηλ. 6973383700
Επιχείρηση "ΠΑΝΘΗΡΑΣ" - Οι Γερμανοί εισβάλλουν και πυρπολούν την Πίνδο

Αναζήτηση