Οι ανέκδοτες αναμνήσεις του Γιώτη (Παναγιώτη) Ναούμ για τους Βλάχους της Ηπείρου και της Μακεδονίας, Χιονίδης Γιώργος

Οι ανέκδοτες αναμνήσεις του Γιώτη (Παναγιώτη) Ναούμ για τους Βλάχους της Ηπείρου και της Μακεδονίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα και για την επανάσταση του 1878 στη ΜακεδονίαΟι «Αναμνήσεις από την ταλαιπωρημένη ζωή των Βλάχων», πού δημοσιεύονται πιο κάτω, γράφτηκαν στο πρωτότυπό τους (στη ρουμανική γλώσσα) από τον Βλάχο Γιώτη (Παναγιώτη) Ναούμ το 1954, όταν ήταν κιόλας 80 ετών.

O ρουμανοδάσκαλος Γιώτης Ναούμ απο το Βέρμιο, 1909. (B.A.R - Αφοι Μανάκια)O ρουμανοδάσκαλος Γιώτης Ναούμ απο το Βέρμιο, 1909. (B.A.R - Αφοι Μανάκια)Ο συγγραφέας τους γεννήθηκε στη Βέροια το έτος 1874 και ύστερα σε ηλικία 46 χρόνων, δηλαδή το 1920, έφυγε και εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία, όπου άσκησε το επάγγελμα του καθηγητή της Μ. Εκπαιδεύσεως. Πέθανε στο Βουκουρέστι το 1966, όταν ήταν 92 χρόνων. Δεν έγιναν γνωστές άλλες σημαντικές πληροφορίες για τούτον, πέραν από όσες γράφει ο ίδιος στο κείμενό του για τη συγγένειά του με τους επικεφαλής πρωταγωνιστές των γεγονότων που εξιστορεί σε αυτές.
Ο Γεώργιος Καπρίνης του Αδάμ γεννήθηκε (1895), έζησε και πέθανε (1971) στη Βέροια και ήταν ανεψιός του συγγραφέα και συγκεκριμένα παιδί πρώτης εξαδέλφης του. Μαθήτευσε στη Βέροια και στα Βιτώλια (Μοναστή­ρι) και ήξερε να γράφει και να ομιλεί στα ρουμανικά και στα ελληνικά.

Οι ανέκδοτες αναμνήσεις του Γιώτη (Παναγιώτη) Ναούμ για τους Βλάχους της Ηπείρου και της Μακεδονίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα και για την επανάσταση του 1878 στη Μακεδονία
Χιονίδης Χ. Γεώργιος
 
Μακεδονικά, 24, 1984
Διαβάστε online το άρθρο ή κατεβάστε το

Αναζήτηση