Η ρουμανική προπαγάνδα στο χωριό Περιβόλι από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Σαββανάκης Γεώργιος

Scoala mixta din perivoli, Theodor Burada: Cercetari despre scoalele Romanesci din TurciaΗ περιοχή των Βαλκανίων αποτελούσε ένα μωσαϊκό λαών και εθνοτήτων.

Για αιώνες η διαφορετικότητα ανάμεσα σε αυτούς τους λαούς καλυπτόταν κάτω από την «ομπρέλα» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της ο βασικός διαχωρισμός των υπηκόων της γινόταν με βάση όχι την καταγωγή, τη γλώσσα, την εθνότητα, αλλά τη θρησκεία.

Κάτω λοιπόν από τον γενικό όρο, Χριστιανοί, βρίσκονταν διάφοροι ετερόγλωσσοι λαοί, όπως Έλληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι, Αλβανοί κ.α. Μετά το ξέσπασμα όμως εθνικών απελευθερωτικών επαναστάσεων άρχισαν να διαμορφώνονται στην περιοχή τα πρώτα εθνικά κράτη.
Γύρω από αυτές τις διάφορες εθνοπολιτισμικές ομάδες στήθηκε σιγά σιγά ένας μηχανισμός από τα βαλκανικά κράτη προκειμένου να καταφέρουν να τις προσεταιριστούν και να τις αφομοιώσουν. Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση των Αρμάνων, και των Αρβανιτών, αποδείχτηκε η πιο εύκολη, αλλά και αυτή με τις λιγότερες, συγκριτικά πάντα με τις άλλες, διπλωματικές εντάσεις, κρίσεις και απώλειες. Δύο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν οι βασικοί λόγοι που συνέβη αυτό.
Πρώτον το γεγονός ότι οι Αρμάνοι από αιώνες αισθάνονταν αλληλένδετοι με τον υπόλοιπο ελληνικό κορμό και ταυτίζονταν με τα ελληνικά εθνικά οράματα και τις εθνικές διεκδικήσεις. Δεύτερον η απουσία κοινών συνόρων με τη Ρουμανία, η οποία προσπάθησε να προσεταιριστεί τους Αρμάνους. Σε αντίθεση με άλλες διεκδικούμενες πληθυσμιακές ομάδες, όπως για παράδειγμα τους Σλαβομακεδόνες, τις οποίες προσπαθούσαν να ενσωματώσουν κράτη γειτονικά με την Ελλάδα, η τεράστια απόσταση που μεσολαβούσε ανάμεσα στο ρουμανικό και το ελληνικό κράτος καθιστούσε τις οποιεσδήποτε υποθετικές εδαφικές διεκδικήσεις ουσιαστικά ανέφικτες. Ακόμα και η ίδια η Ρουμανία δεν προέβαλε ποτέ τέτοιου είδους διεκδικήσεις αλλά έβλεπε τους Αρμάνους ως ένα χρήσιμο εργαλείο στο σκληρό διπλωματικό παιχνίδι, το οποίο θα καθόριζε το εδαφικό status των Βαλκανίων.

Στην παρούσα εργασία δεν έχουμε σκοπό να εξετάσουμε τη διείσδυση της ρουμανικής προπαγάνδας σε όλες τις περιοχές, όπου δραστηριοποιήθηκε. Αυτό καταρχήν θα ήταν σχεδόν αδύνατο μέσα στα πλαίσια μιας μεταπτυχιακής εργασίας έστω και διπλωματικής. Το εύρος της εξάπλωσης της προπαγάνδας, οι ποικίλες πολιτικές και διπλωματικές παράμετροι που θα πρέπει να εξεταστούν, η ενδελεχής έρευνα σε αρχεία και πηγές κάνουν ένα τέτοιο έργο ιδιαίτερα δύσκολο. Με την πίστη ότι η μελέτη της τοπικής ιστορίας μπορεί να βοηθήσει στην αρτιότερη εξέταση της γενικής ιστορίας θα παρουσιάσουμε σε αυτή την εργασία την περίπτωση ενός μόνο χωριού, του Περιβολίου.
Η μελέτη του ζητήματος καλύπτει την χρονική περίοδο από την εμφάνιση της ρουμανικής προπαγάνδας (στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα) μέχρι την εποχή της Κατοχής κατά την οποία παρουσιάζεται η δράση, οι ενέργειες της προπαγάνδας και οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν. Διαβάστε online ή κατεβάστε.

Η ρουμανική προπαγάνδα στο χωριό Περιβόλι (από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο)
Σαββανάκης Γεώργιος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
14ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής & Χορών,
Ξενοδοχείο Casa la Mundi, Γρεβενά 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 2013 πηγή: Βλάχοι.net Το ιστορικό πλαίσιο των Ελληνο-Ρουμανικών πολιτικών σχέσεων (1866-1913)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Εισαγωγή
Το χωριό
Το Κουτσοβλαχικό Ζήτημα
Οι πρώτοι υποστηρικτές της προπαγάνδας
Η αρχή της Ρουμανικής προπαγάνδας στο Περιβόλι
Σχολεία και εκπαίδευση στο Περιβόλι
Ταραχές και βίαια επεισόδια στο Περιβόλι.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΩΤΗ : (Από την απαρχή της προπαγάνδας έως το 1886)

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η εδραίωση και η ακμή της προπαγάνδας (από το 1886 έως την αρχή του Μακεδονικού Αγώνα)

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΡΙΤΗ. (Από το ξέσπασμα του Μακεδονικού Αγώνα έως το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου)

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ : Η περίοδος του μεσοπολέμου

Η Λεγεώνα και η προσπάθεια ίδρυσης ανεξάρτητου Βλάχικου κράτους. Η προϊστορία
Η εμφάνιση της Λεγεώνας
Αντίδραση στα σχέδια της Λεγεώνας
Η δράση της Λεγεώνας στο Περιβόλι
Επίλογος- Συμπεράσματα

Παράρτημα πινάκων και φωτογραφιών
Βιβλιογραφία

Η ρουμανική προπαγάνδα στο χωριό Περιβόλι από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αναζήτηση