Ιστορικό λεύκωμα Κουτσούφλιανης

Με το Ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης και τον Εθελούσιο Εκπατρισμό των Κουτσουφλιανιτών, υψώθηκε στην Πίνδο ένα λαμπρό προπύργιο του ελληνισμού. Οι Κουτσουφλιανιώτες εκπροσώπησαν επάξια όλους τους Βλάχους της Ελλάδας και κατατρόπωσαν τους ανιστόρητους και τους αυτόκλητους διερμηνείς των συναισθημάτων τους. [...]
Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένό σε όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους και σ' εκείνους που διέθεσαν τα καλύτερά του χρόνια, τα νιάτα τους, ως δώρα στο βωμό για την Πατρίδα. Είναι μια ελάχιστη συμβολή στην ιερή μνήμη τους κι ένα κάλεσμα στις νέες γενιές ν' ακολουθήσουν το δρόμο της ενότητας και της δημιουργίας για την πρόοδο του τόπου μας. (από την εισαγωγή)

 


Ο Γιώργος Σάρρος του Νικολάου και της Αναστασίας (το γένος Λάππα) γεννήθηκε το 1958 στην Παναγία (Νέα Κουτσούφλιανη) Καλαμπάκας του νομού Τρικάλων. Διδάκτωρ Ιατρός Καρδιολόγος Επιμελητής Ε.Σ.Υ. στην Αθήνα. Πέρα από το επιστημονικό έργο ως ιατρού (ιατρικές εργασίες, ανακοινώσεις σε συνέδρια Πανελλήνια, Διεθνή και Παγκόσμια, δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά ελληνικά και διεθνή), ασχολήθηκε και με την ιστορία και τη λαογραφία της γενέτειράς του.
Συνέγραψε:
α) την "Ιστορία της Κουτσούφλιανης" (έκδοση Αδελφότητας Παναγίας, Αθήνα 1997).
β) την Λαογραφική μελέτη "Κουτσούφλιανη" (έκδοση Αδερφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2001).
Επιμελήθηκε την συλλογή και καταγραφή των παραδοσιακών τραγουδιών της Κουτσούφλιανης που κυκλοφόρησαν το 2000 σε διπλό CD με τίτλο "Τα τραγούδια της Κουτσούφλιανης".

Η ιστορική διαδρομή ενός βλάχικου χωριού της Πίνδου. Εθνική Εταιρεία - Ατυχής Πόλεμος 1897. 13 Μαΐου 1898. Το ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης και ο εθελούσιος εκπατρισμός των Κουτσοφλιανιτών

Γεώργιος Ν. Σάρρος
Εκδόσεις Δρόμων, 2006
781 σελ.
ISBN 960-8330-48-3
ISBN-13 978-960-8330-48-1

Αναζήτηση