Διασπορά-Παροικίες-Ευεγερσία. Από το Εγώ στο Εμείς

Διασπορά-Παροικίες-Ευεγερσία. Από το Εγώ στο ΕμείςΟι Εθνικοί Ευεργέτες, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας.

Η Σαμαρίνα το 1984

Η Σαμαρίνα το 1984Η ΕΡΤ2 παρουσιάζει την ταινία του Γιάννη Προκόβα “ΣΑΜΑΡΙΝΑ”, μια μεγάλης σημασίας προσπάθεια για την καταγραφή της ζωής στα βουνά της Πίνδου και την λαογραφική παράδοση του τόπου.

Καρκανέκ από τη Σταυρούλα Φασούλα Γκογκάκη

Καρανέκ (Δίπλες) από τη Σταυρούλα Φασούλα ΓκογκάκηΚαρκανέκ από τη Σταυρούλα Φασούλα Γκογκάκη από τους Καλαρρύτες Ιωαννίνων. Όλη η περιγραφή στη βλάχικη γλώσσα.

Βλάχοι: Μουσικό οδοιπορικό στις Σέρρες - Το αλάτι της γης

Βλάχοι: Μουσικό οδοιπορικό στις Σέρρες - Το αλάτι της γης Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας ταξίδεψαν στις Σέρρες, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση των Βλάχων.

Οι Βλάχοι και η Γλώσσα τους

Οι Βλάχοι και η Γλώσσα τους - Κώστας ΝτίναςΜια καταπληκτική ομιλία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 από τον κ. Κωνσταντίνο Ντίνα, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την βλάχικη γλώσσα η οποία εξελίχθηκε σε ένα σπουδαιότατο μάθημα γλώσσας, ιστορίας και πολιτικής.

Αφιέρωμα στο Σωτήρη Σγούρο - Μουσικό Οδοιπορικό

Αφιέρωμα στο Σωτήρη Σγούρο - Μουσικό ΟδοιπορικόΗ σειρά «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» στόχο έχει να μας εξοικειώσει με τα μουσικά ιδιώματα της Ελλάδας. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον δεξιοτέχνη του κλαρίνου ΣΩΤΗΡΗ ΣΓΟΥΡΟ.

«Βαρτζιομπάν» | Λευκοθέα Φιλιππίδη, Νίκος Φιλιππίδης

«Βαρτζιομπάν» | Λευκοθέα Φιλιππίδη, Νίκος ΦιλιππίδηςΗ περιγραφική πένα του Χαράλαμπου Ρεμπέλη, μας παρουσιάζει ένα πραγματικό γεγονός το οποίο διαδραματίστηκε στην περιοχή της Κόνιτσας.

Αφιέρωμα στο Δημοσθένη Βλαχαγγέλη - Μουσικό Οδοιπορικό

Αφιέρωμα στο Δημοσθένη ΒλαχαγγέληΗ σειρά «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» στόχο έχει να μας εξοικειώσει με τα μουσικά ιδιώματα της Ελλάδας. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στο γνωστό λαουτιέρη και τραγουδιστή, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΛΑΧΑΓΓΕΛΗ.

Μεγάλα Λιβάδια - Ο τόπος και το τραγούδι του

Μεγάλα Λιβάδια - Ο Τόπος και το Τραγούδι τουΤην Κυριακή 2 Μαίου 2010 βρέθηκε στο ονομαστό βλαχοχώρι Μεγάλα Λιβάδια το τρίτο κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ3) και η εκπομπή «Ο Τόπος και το τραγούδι του» την οποία επιμελείται ο γνωστός λαογράφος-ερευνητής Γιώργος Μελίκης.

Μουσικά και χορευτικά ιδιώματα των Βλάχων - Το αλάτι της γης

Μουσικά και χορευτικά ιδιώματα των Βλάχων - Το αλάτι της γηςΗ εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας με πρόσκληση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, ταξιδεύουν στη Λάρισα.

Γαρδίκι Ασπροποτάμου - Ο τόπος και το τραγούδι του

Ο Τόπος και το Τραγούδι του - Γαρδίκι Ασπροποτάμου ΤρικάλωνΜε το φακό της εκπομπής αναδεικνύονται αυθεντικές, επιτόπιες καταγραφές και μικροί ξεχασμένοι λαϊκοί πολιτισμοί, οι οποίοι αντιστέκονται στην πολιτιστική ομογενοποίηση.

Οι Βλάχοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία μέσα από το δημοτικό τραγούδι

popsv 200

Την Κυριακή 25 Απριλίου 2021 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Οι Βλάχοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία μέσα από το δημοτικό τραγούδι».

Οδοιπορικό στο Συρράκο - Το αλάτι της Γης

Οδοιπορικό στο Συρράκο - Το αλάτι της ΓηςΤην Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξίδεψαν στην Ήπειρο, στα Βόρεια Τζουμέρκα, σ’ ένα οδοιπορικό γνωριμίας με την πλούσια και πολύμορφη παράδοση του Συρράκου.

Με την «Ελατοπαρέα» στην Πίνδο - Το αλάτι της Γης

Με την «Ελατοπαρέα» στην Πίνδο - Το αλάτι της ΓηςΟ Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στην πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση της Πίνδου, με οδηγό μας την «Ελατοπαρέα».

Έξοδος 1826 - Δείτε ολόκληρη την ταινία

Η ταινία «Έξοδος 1826»Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826.

Βλαχοχώρια από ψηλά - Attack of the Drones

Βαθύπεδο ΙωαννίνωνΣε αυτό το άρθρο προβάλλονται βίντεο απο τα βλαχοχώρια μας που έχουν τραβηχθεί απο χρήστες με Drones και έχουν ανέβει στο youtube.

Μουσικό οδοιπορικό στο Μέτσοβο - Το αλάτι της Γης

Μουσικό οδοιπορικό στο Μέτσοβο - Το αλάτι της ΓηςΟ Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» συνεχίζουν το μουσικό οδοιπορικό τους στην Πίνδο, καταλήγοντας στο Μέτσοβο. Το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της Ελλάδας συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το υπέροχο φυσικό τοπίο, με την ιστορία και την πλούσια παράδοση.

Αναζήτηση