Βλάχικα παραμύθια και τραγούδια στο ορεινό Αμπελοχώρι της Πίνδου. Μια έρευνα για βλάχικα παραμύθια και τραγούδια στο πανέμορφο χωριό Αμπελοχώρι.
Με στόχο τη δημιουργία μιας συλλογικής εμπειρίας και την ψηφιακή αποτύπωση βλάχικων παραμυθιών και τραγουδιών δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτυπώνει το υλικό που συλλέξαμε με την πολύτιμη αρωγή των κατοίκων και των φορέων του χωριού.
Έρευνα, Συντονισμός:
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστασόγλου, θεατρική ομάδα Elephas Tilensis
Μοντάζ: Θωμάς Μπέλτσιος
Οι δράσεις έλαβαν χώρα στο ορεινό χωριό Αμπελοχώρι Τρικάλων, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Μετσόβου και Καλαμπάκας, στα όρια του Μαλακασίου. Το χωριό έχει πια 67 μόνιμους κατοίκους και γεμίζει μόνο το καλοκαίρι στο πλαίσιο των θερινών διακοπών. Οι δεσμοί της κοινότητας είναι ισχυροί και γίνεται πάντα προσπάθεια να παραμένει ζωντανό.
Η ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων και εργαστηρίων με στόχο την εμπλοκή των ηλικιωμένων του χωριού με νεότερους και νεότερες και αναζητήσαμε την προφορική βλάχικη παράδοση μέσα από παραμύθια και τραγούδια που κινδυνεύουν να χαθούν.
Η βασική γλώσσα των ηλικιωμένων στο χωριό ήταν τα βλάχικα και τα ελληνικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν η δεύτερη γλώσσα τους, γι’ αυτό και πολύ λίγοι ήξεραν να γράφουν και να διαβάζουν στα ελληνικά. Όταν οι νέες γενιές ήρθαν στο χωριό και τα παιδιά και τα εγγόνια είχαν πια ως βασική γλώσσα τα ελληνικά, το ιδίωμα δεν χάθηκε, καθώς οι μεταξύ τους συζητήσεις ήταν πάντα στα βλάχικα. Υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος τόσο παραμυθιών όσο και τραγουδιών, και με τη δράση αυτή ελπίζουμε να συμβάλαμε στην καταγραφή και στη διάσωσή τους, ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτά ένα ευρύτερο κοινό.
Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία και την ανοιχτωσιά τους τις κυρίες:
Νίκη Νικολάου
Αγλαΐα Τρίμα
Αμαλία Καψάλη
Μαρία Τεγοπούλου
Φρειδερίκη Μουτσιάκα
τον πρόεδρο της κοινότητας Αμπελοχωρίου Σάκη Νικογιάννη,
όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού που αγκάλιασαν τις δράσεις δίνοντάς μας μεγάλη χαρά,
τον απελθόντα πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου της κοινότητας Αμπελοχωρίου Θεολόγο Κουβάτη, καθώς και όλα τα μέλη του συλλόγου,
την οικογένεια Νικογιάννη, τους Κώστα και Αγγέλα Κουβάτη, την Βάσω Ιατροπούλου, τον Αντρέα Νταλαμπίρα, την Πόπη Μακρύγιαννη, την Ευγενία Ακρίβου, την Κάτια Καντούρη, τη Σπέρη Κανατά και όλες και όλους όσες και όσους μας άνοιξαν τα σπίτια τους, παρακολούθησαν τις δράσεις και μας άνοιξαν ένα παράθυρο στη βλάχικη γλώσσα. Καλώς να ανταμώσουμε όλοι και όλες μαζί στην πλατεία του χωριού για να δούμε την ταινία από κοντά! Η δράση υλοποιήθηκε με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Δείτε το ντοκιμαντέρ παρακάτω ή στη σελίδα της έρευνας η οποία θα ανανεώνεται διαρκώς με νέο υλικό