Πρακτικά Ημερίδας - Οι Βλάχοι στη Θεσσαλονίκη - έκδοση της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων

Οι Βλάχοι στη Θεσσαλονίκη - έκδοση της Π.Ο.Π.Σ. ΒλάχωνΑγαπητοί φίλοι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με τη σημερινή εκδήλωση, την αφιερωμένη στη  Θεσσαλονίκη και τους Βλάχους έρχεται ουσιαστικά να τιμήσει και μέσω αυτου του γεγονότος να αναδείξει τη  διαχρονική σχέση ανάμεσα στη λατινόφωνη Ρωμιοσύνη και την πρωτεύουσα του μακεδονικού Ελληνισμού.
Η βλάχικη παρουσία στη Θεσσαλονίκη έγινε ιδιαίτερα διακριτή και δυναμική στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Οι βλάχικης καταγωγής Θεσσαλονικείς συνεργάστηκαν συστηματικά, αγωνίστηκαν μαζί με τους άλλους  Συνέλληνες για την απελευθέρωση της Μακεδονικής ελληνικής πατρίδας και της ιστορικής πρωτεύουσας της.
Αλλά και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του νεοελληνικού κράτους, η βλάχικη παρουσία στην πόλη δεν ολιγώρησε μπροστά στις προκλήσεις των καιρών.
Πρωτοστάτησαν οι Βλάχοι της Θεσσαλονίκης στα γράμματα, εκδήλωσαν νωρίς το ενδιαφέρον τους για τα κοινά  της πόλης, αγκάλιασαν τους διωγμένους αδελφούς τους απ' τις αλησμόνητες πατρίδες.
Προηγουμένως είχαν και των ίδιων οι ιδιαίτερες ορεινές πινδικές πατρίδες αφανιστεί στην πυρά και περάσει απ' το  λεπίδι των Τουρκαλβανών συμμάχων του Σουλτάνου.
Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, η λατινόφωνη Ρωμιοσύνη, με συνείδηση των ευθυνών της έναντι του Γένους και της  μακεδονικής Πατρίδας, υψώνει τα γαλανόλευκα λάβαρα και παράλληλα εργάζεται για τη δημιουργία της σύγχρονης  Θεσσαλονίκης μαζί με τους άλλους Συνέλληνες, εβραϊκής, μικρασιατικής και ποντιακής καταγωγής.

 


Θα περιοριστώ σε ορισμένα ονόματα: Συνδίκας, Καζινάρης, Ζάννας, Γιαννούσης και σήμερα ο Μπουτάρης.  Βλάχοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης.
Μία επιβεβαίωση της αναγνώρισης της δημιουργικής και ουσιαστικής παρουσίας του βλάχικου στοιχείου στην  πόλη εδώ και δύο αιώνες. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες.  Οι αποψινοί ομιλητές στη συνέχεια είναι ειδικότεροι από μένα για να το παίξουν κατάλληλα και να αναδείξουν την ιστορικότητα όσων ανέφερα.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε στην ιστορική αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

 

 

 

Χαιρετισμός Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Μιχάλης Μαγειρίας, Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2011
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

 
 
Αγαπητοί φίλοι
Γκίνι Ανταμουσίμου, Καλώς Ανταμωθήκαμε!
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών  Συλλόγων Βλάχων για την Κοπή της «Πίτας των Βλάχων» του 2011.
Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι για την Ομοσπονδία μας πλούσιος και θέτει τον πήχη ψηλά για το  Νέο Έτος 2011.
Η κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας το 2010 ήταν όπως πάντα το Αντάμωμα. Διοργανώθηκε αρχές  Ιουλίου στη γενέτειρα των Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών, στο Μέτσοβο κι ήταν αφιερωμένο στο Μετσοβίτη λόγιο του  Νεοελληνικού Διαφωτισμού Νικόλαο Τζερτζούλη. Έλαβαν μέρος περισσότεροι από δύο χιλιάδες νέες και νέοι  χορευτές με παραδοσιακές ενδυμασίες.
Το Σεπτέμβριο στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία οργανωτική αλλά και περιεχομένου το 11ο επιστημονικό Συμπόσιο  Ιστορίας και Λαογραφίας που οργανώσαμε στην Βλαχοκλεισούρα της Καστοριάς .
Η πλούσια θεματολογία, οι ενδιαφέρουσες μεθοδολογικές προσεγγίσεις όπως κι η παρουσίαση αγνώστου και  ανέκδοτου ως τώρα υλικού συνιστούν σημαντική πρόοδο στην έρευνα και μελέτη της βλάχικης θεματολογίας.
Σκοπός μας είναι να τη διευρύνουμε σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες στο μέλλον και σε άλλα  αντικείμενα όπως για παράδειγμα η προφορική μας γλώσσα με τις πολλαπλές διαλεκτικές της εκφράσεις.
Τον Οκτώβριο πραγματοποιήσαμε προσκυνηματική επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου, στο Φανάρι  της Ορθοδοξίας. Γίναμε δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο και αναγορεύσαμε σε  επίτιμο μέλος της Ομοσπονδίας μας. Το ταξίδι αυτό στην Πόλη πλαισιώθηκε από εκατοντάδες μέλη των Συλλόγων  μας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων το χρόνο που πέρασε με αίσθημα ευθύνης προέβη σε  ενημέρωση όλων των Συλλόγων μελών της, της Κοινής Γνώμης της πατρίδας μας, καθώς και όλων των θεσμικών  φορέων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις δραστηριότητες του λεγόμενου «Συμβουλίου των  Αρμάνων ή Μακεδοναρμάνων», το οποίο προκλητικά και διεκδικεί δυναμικά την εκπροσώπηση των βλάχικων  πληθυσμιακών συλλογικοτήτων της Ελλάδας χωρίς καμιά νομιμοποιητική διαδικασία ή άλλη αναφορά.
Εμείς οι Βλάχοι, το έχω πει κι άλλοτε, είμαστε φορείς μιας διαχρονικής παράδοσης. Δεν αποτελούμε απλά ένα  ιστορικό, αλλά ένα από τα πιο δυναμικά συστατικά στοιχεία τόσο της σύγχρονης Ελλάδα όσο και της ελληνικής  Διασποράς.
Εμείς, οι Βλάχοι της Ελλάδας κι όσοι ταυτίζονται με μας διαχρονικά όχι απλά έχουμε αίσθηση της πατρίδας αλλά  αγωνιζόμαστε γι' αυτή χωρίς δεύτερες σκέψεις. Δίνουμε το παρών στις μεγάλες στιγμές του Έθνους αλλά και στην  καθημερινότητα του.
Τέτοιους όμορφους αγώνες δίνουμε κι εμείς στην Ομοσπονδία των πολιτιστικών συλλόγων των Βλάχων. Αγώνες για  την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αγώνες για την ανάδειξη της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης  και της συμβολής της στη ζωή του έθνους των Ελλήνων και της πατρίδας μας της Ελλάδας.

Ευχαριστώ μούλτο. Άνλου Νόου κου σανατάτι
Το Νέο 'Ετος με Υγεία, σας ευχαριστώ

 

 


Χαιρετισμός Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Μιχάλης Μαγειρίας, Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2011
Αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης
Κοπή πίτας Π.Ο.Π.Σ Βλάχων

 

Πρακτικά Ημερίδας
(κλικ για να μεταβείτε στα άρθρα)

 

 

ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Νικόλαος Μέρτζος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

 

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΣΤΙΣΜΟ: Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, 1821-1912
Αστέριος Κουκούδης

Αναζήτηση