16ο Πανελλήνιο Συμπόσιο, δελτίο τύπου Π.Ο.Π.Σ Βλάχων

16ο Πανελλήνιο Συμπόσιο, δελτίο τύπου Π.Ο.Π.Σ Βλάχων Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο, από εκατοντάδες ντόπιους Βλάχους και φίλους τους, αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» του Δήμου Ελασσόνας, οι εργασίες του 16ου Πανελληνίου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών.
Το Συμπόσιο συνδιοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Ελασσόνας. Το επιστημονικό μέρος υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στο επιστημονικό μέρος ξετυλίχθηκε η πολυσχιδής θεματική του Συμποσίου αναφορικά με τη «Βλάχικη παρουσία περί τον Όλυμπο στους νεότερους χρόνους». Με την έναρξη, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων και της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, παρουσίασε εισαγωγικά τις δράσεις της ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ.


Κατόπι ακολούθησε το κατεξοχήν επιστημονικό μέρος όπου, η καθηγήτρια κ. Γλυκερία Μιχ. Χατζούλη αναφέρθηκε διεξοδικά στην «Εικονογραφία των Βλαχοφώνων Νεομαρτύρων 17ου – 18ου αι.». Στη συνέχεια ο κ. Απόστολος Σακογιάννης μίλησε για τα «Έργα και την παρουσία Καλαρρυτινών στη επαρχία Ελασσόνας», κι ακολούθησε ο Λιβαδιώτης συγγραφέας κ. Γρηγόρης Βέλκος, ο οποίος μίλησε μέσα από πρωτογενείς πηγές για την τραγική ιστορία και κατάληξη της οικογένειας του Γιωργάκη Ολύμπιου. Τέλος ο ιστορικός Στέργιος Λαΐτσος, εστίασε την προσοχή στις πολύτιμες ειδήσεις των ξένων ερευνητών όπως ο Εζέ, ο Βάϊγκαντ, οι Γουέϊς και Τόμπσον αλλά και των ρουμανικών πηγών της περιόδου, αναφορικά με τους Βλάχους των παραολύμπιων περιοχών, τις εγκαταστάσεις τους και την ταυτότητά τους όπως αυτά διαμορφώνονταν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως την απελευθέρωση. Την επόμενη ημέρα 22 Νοεμβρίου η συνεδρία άνοιξε με την εισήγηση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος αναφορικά με την βλαχική παρουσία στη Μητρόπολη Ελλασώνος. Ακολούθως ο ομότιμος καθηγητής κ. Αντώνιος Μπουσμπούκης ανέπτυξε το θέμα για το δημοτικά τραγούδια των Σαμαριναίων, ενώ ο Κοκκινοπλίτης καθηγητής κ. Βασίλης Καϊμακάμης παρουσίασε τη δράση των Βλάχων του Κοκκινοπλού και της περιοχής στο Μακεδονικό Αγώνα. Η καθηγήτρια κ. Ευανθία Στεργιάδου συνέχισε με θέμα τα επαναστατικά κινήματα των Βλάχων της Πίνδου και τη διασύνδεσή τους με την περιοχή της Ελασσώνος και του Ολύμπου, ενώ τη συνεδρία έκλεισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Κώστας Σπανός με θέμα το ονομαστικό των Κοκκινοπλιτών μέσα από τις προθέσεις του 17ου .
sumpsio2m 2015Στο λαογραφικό και πολιτιστικό μέρος υλοποιήθηκαν τα εργαστήρια χορού των χοροδιδασκάλων των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ. Ακολούθως μετά τη συνεδρία τα ζωντανά ηχοχρώματα της Βλάχικης παράδοσης από διάφορες περιοχές της χώρας ενθουσίασαν το κοινό στην κατάμεστη Αίθουσα Θεάτρου του Συνεδριακού Κέντρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη». Τα χορευτικά τμήματα από χοροδιδασκάλους χορευτικών και από τους Συλλόγους Αβδελιωτών «Βασιλίτσα», Αρβανιτοβλάχων Αργυροπουλίου, Σαμαριναίων «Αγία Παρασκευή», Καλυβίων «Όλυμπος», Εξωραϊστικού Λιβαδίου, και Κοκκινοπλιτισσών Ελασσόνας, παρουσίασαν αντιπροσωπευτικούς τοπικούς χορούς, εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο και τους «πιστούς» φίλους της Βλάχικης παράδοσης.
Την κυβέρνηση, στις εργασίες του Συμποσίου, εκπροσώπησε και χαιρέτισε η κ. Κυριακή Τεκτονίδου, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
Η Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων τίμησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, που με τη σειρά τους ευχαρίστησαν την Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων για την τιμή.
Στους χαιρετισμούς τους ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα έστειλαν τα δικά τους μηνύματα αναγνώρισης της σημασίας κι αξίας του έργου που επιτελούν οι βλάχικοι πολιτιστικοί φορείς και εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους προς τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ αλλά και τα μέλη των Συλλόγων.

Τις εργασίες του 16ου Συμποσίου της ΠΟΠΣ Βλάχων παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. κ. Χαρίτων, με κληρικούς της περιοχής, οι βουλευτές κ.κ. Χρ. Κέλλας, Κ. Μπαργιώτας και Γ. Κατσιαντώνης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Μαρία Μαμάρα και κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ευφρ. Καρακαβανίδου – Σκρέτα, Αν. Σερετίδης, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φ. Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ν. Πουτσιάκας με καταγωγή από το Περιβόλι, αυτοδιοικητικοί, ο πρώην βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, ιστοριοδίφες, λαογράφοι και ερευνητές του τοπικού πολιτισμού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΠΣΒ και των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΠ Βλάχων κ. Κώστας Αδάμ, ο επίτιμος πρόεδρος της Φ.Α.Τ.Α. κ. Αθαν. Μουστάκας, ο Λιβαδιώτης καθηγητής κ. Γιώργος Συνεφάκης, ο κ. Χρήστος Νιτσιάκος πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αετομηλίτσας, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Βλάχων Φοιτητών Θεσσαλονίκης .
Ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΠΟΠΣ Βλάχων ευχαριστούν όλους όσους συνετέλεσαν στην οργάνωση και άρτια διεξαγωγή του 16ου Συμποσίου καθώς και τους πολίτες μέλη της τοπικής κοινωνίας για τη συμμετοχή τους.

Αναζήτηση