Δελτίο Τύπου - 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

Κατερίνη, Σάββατο 29 Ιουνίου 2013, Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων. Κατερίνη πλατεία δημαρχείου Σάββατο  29-6-2013
Με μεγάλη και πανθομολογούμενα ξεχωριστή επιτυχία ολοκληρώθηκε το 29ο Αντάμωμα των Βλάχων, που διεξήχθη στο Δήμο Κατερίνης στις 28-29 Ιουνίου και την Τοπική Κοινότητα Καρίτσας του Δήμου Δίου Ολύμπου  την 30η Ιουνίου 2013. Την ευθύνη της διοργάνωσης και διεξαγωγής του Ανταμώματος είχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο Δήμος Κατερίνης, η Αντιπεριφέρεια  Πιερίας ,ο Σύλλογος Κοκινοπλιτών Ν. Πιερίας « Ο Όλυμπος», με την στήριξη των συλλόγων: Λιβαδιωτών Κατερίνης - Φτέρης - Καρίτσας Πιερίας και του Δήμου Δίου - Ολύμπου.

 


Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ & Π.Β. ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ κ. Μιχάλης Μαγειρίας στην εναρκτήρια ομιλία του ΑνταμώματοςΤο Αντάμωμα ξεκίνησε την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία «Eλευθερίας» της Κατερίνης έγινε σκηνική αναπαράσταση του βλάχικου γάμου και των εθίμων του από από τους Συλλόγους των Βλάχων της Πιερίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 3000 επισκέπτες και έκλεισε με το γαμήλιο χορό και το μοίρασμα του γαμήλιου γλυκίσματος στους παρευρισκομένους. Την εκδήλωση παρακολούθησαν το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ, πρώην πρόεδροι της ΠΟΠΣΒ, οι οικείες δημοτικές αρχές Κατερίνης και Δίου Πιερίας, η εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, αυτοδιοικητικοί παράγοντες από τις γειτνιάζουσες Περιφέρειες κι αντιπροσωπείες Ελλήνων Βλάχων από την Αλβανία (Τίρανα, Κορυτσά) και την ΠΓΔΜ (Γευγελή, Κρούσοβο, Μοναστήρι, Σκόπια).
Το Σάββατο 29 Ιουνίου, στα πλαίσια του 29ου Ανταμώματος,πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι Ημερίδα με θέμα «Η Λατινόφωνη Ρωμιοσύνη» και ομιλητή το Νιβεστεάνο πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαο Μέρτζο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.
Το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία του Δημαρχείου Κατερίνης έγινε η παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ. Στο φετινό Αντάμωμα έλαβαν μέρος 67 χορευτικά συγκροτήματα και 105 αντιπροσωπείες Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας και την παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων και πλήθος Ελλήνων Βλάχων από την Αλβανία (Τίρανα, Κορυτσά) και την ΠΓΔΜ (Γευγελή, Κρούσοβο,Μοναστήρι, Σκόπια) με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών τους: Θανάση Πότση(Ένωση Βλάχων Αλβανίας), Άρμπεν Λένα (Σύλλογος «Μάνδρα» Κορυτσάς), Στέφανος Νικόλοφ  (Σύλλογος Βλάχων Γευγελής),  Βασίλης  Αμπατζής (Σύλλογος Άγιος Νικόλαος Κρουσόβου), Ζόραν Σπιρκόσκι (Σύλλογος «Μανάκια» Μοναστήρι), Νόρα Γέρου (Σύλλογος «Μοσχόπολη» Σκόπια).
Παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μιλήτου ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι βουλευτές: Πιερίας  Άννα Ευαγγέλου Μάνη (ΝΔ) και Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑνΕλ). Οι βλαχογενείς Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κι η αντιπεριφεριειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου. Οι δήμαρχοι: Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, , Δίου Παπαθανασίου, Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος, ο Αντιδήμαρχος Σερρών Στέργιος Γαλάνης ο Χ. Νιτσιάκος εκπρόσωπος του Δήμου  Κόνιτσας καθώς και πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες από τη Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία.

 

Καρίτσα Πιερίας, όπου τελέστηκε ο «Μεγάλος Χορός» «Κόρλου Μάρι» Κυριακή 30-6-2013Οι εκδηλώσεις του 29ου Ανταμώματος των Βλάχων κορυφώθηκαν την Κυριακή 30η Ιουνίου στο χοροστάσι «Άγιος Βασίλειος» στην Καρίτσα Πιερίας, όπου τελέστηκε ο «Μεγάλος Χορός» «Κόρλου Μάρι». Στο «Μεγάλο Χορό» έλαβαν μέρος περίπου 2000 χορευτές από τους Συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας και τον παρακολούθησαν χιλιάδες επισκεπτών. Τους απηύθυναν καλωσόρισμα ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρίας, ο δήμαρχος Δίου, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καρίτσας κι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρίτσας. Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Μετσοβίτης Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Στην εκδήλωση παρέστησαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ο καθηγητής και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Μιχάλης Τρίτος, ο ιστορικός κ. Στέργιος Λαΐτσος, ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ κ. Βασ. Καΐμακάμης οι πρώην πρόεδροι της ΠΟΠΣΒ, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ, οι αντιπροσωπείες των Ελλήνων Βλάχων από την Αλβανία (Τίρανα και Κορυτσά) και τη FYROM(Κρούσοβο,Μοναστήρι και Γευγελή).
Το πρόγραμμα του φετινού 29ου Ανταμώματος παρουσίασαν η κ. Αγγελική Νιτσιάκου, Γραμματέας της ΠΟΠΣΒ, κι ο δημοσιογράφος της τέως ΕΡΤ κ. Βαγγέλης Μητρούσιας. Την ευθύνη της τηλεοπτικής κάλυψης είχε ο επίσης βλαχογενής σκηνοθέτης Κ. Φράστανλης από την Πρώτη Σερρών κι ο συνεργάτης του Ηφαιστίων. Οι εκδηλώσεις μεταδόθηκαν με δορυφόρο και διαδικτυακά. Για τη μουσική επένδυση του προγράμματος των εκδηλώσεων φρόντισαν οι Βλάχοι μουσικοί από κάθε αντίστοιχη βλαχόφωνη περιοχή. Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής είχαν δορυφορική κάλυψη κι αναμετάδοση και πρωτοβουλία της ΠΟΠΣΒ ύστερα από σχετική συμφωνία του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Μαγειρία με περισσότερους από είκοσι τηλεοπτικούς σταθμούς απ’ όλη τη χώρα. Οι εκδηλώσεις του 29ου Ανταμώματος αναμεταδόθηκαν απευθείας σε όλο τον κόσμο, όπου διαβιεί το βλάχικο στοιχείο.
Οι εφετινές εκδηλώσεις του 29ου Ανταμώματος επιβεβαίωσαν την πολλαπλή αναβάθμιση του θεσμού του Ανταμώματος των Βλάχων κι αύξησαν τις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Η ΠΟΠΣΒ κι ο πρόεδρος του ΔΣ της κ. Μαγειρίας ευχαριστούν όλους τους επώνυμους κι ανώνυμους συντελεστές αυτής της προσπάθειας.

Αναζήτηση