Εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου 23/01/2013

Εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου 23/01/2013Δεόντως προς την περίσταση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 στην Παλαιά Βουλή η εκδήλωση προς τιμήν του Δρος κ. Αχιλλέα Λαζάρου, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ως ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας. Η εκδήλωση εντάσσονταν στο πλαίσιο υλοποίησης της από 30 Ιουνίου 2012 απόφασης της 2ης Συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας στην Καλαμπάκα, η οποία αποφάσισε την αναγόρευση του κ. Αχιλλέα Λαζάρου σε Επίτιμο Πρόεδρο αυτής, για την προσφορά του, με την πένα και το λόγο, στη δια βίου έρευνα και μελέτη του βλαχόφωνου κόσμου, δυναμικού και συστατικού στοιχείου του διαχρονικού Ελληνισμού, και τη σύνολη συμβολή του στα νεοελληνικά γράμματα.

 

Εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου 23/01/2013Την εκδήλωση υποστήριξε η Ιστορική κι Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Τον τιμώμενο συγγραφέα και το έργο του παρουσίασαν ο κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ καθηγητής Μιχ. Τρίτος κι ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Θεόδωρος Τζώνος, ενώ προλόγισε ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας.
Η μεγάλη και δυναμική παρουσία στην εκδήλωση των εκροσώπων των απανταχού Ελλήνων Βλάχων καθώς και των βλάχικων Συλλόγων του Λεκανοπεδίου Αττικής, ιδιαίτερα των μη μελών της ΠΟΠΣΒ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, κατέδειξε τη γενικευμένη αναγνώριση προς την Ομοσπονδία επιβεβαιώνοντας έτσι και το δυναμισμό της. Η παρουσία μελών της κυβέρνησης και πλειάδας βουλευτών καθώς κι εκπροσώπων κομμάτων από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα είναι περίτρανη απόδειξη της αναγνώρισης της Πολιτείας προς τη λατινόφωνη Ρωμιοσύνη και την προσφορά της στο Έθνος.

Εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου 23/01/2013Επίσης παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας: Θανάσης Πότσης (πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας) κι το Μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας: Βασίλης Αμπατζής (πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδος-Κρουσόβου). Από την Ακαδημία Αθηνών παραβρέθηκε ο ερευνητής κ. Καραμανές, κι από την Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος ο κ. Μαζαράκης-Αινιάν, καθώς κι ο πρόεδρος της Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία κ. Οικονόμου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Φώτης Κιλιπίρης , ο επίτιμος πρόεδρος της ΦΑΤΑ κ. Αθ. Μουστάκας, η κ. Βιολέτα Παπαθανασίου πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης και οι κ. Μαρία Τσιαλέρα και Κούτσια Αποστολία από το σημερινό ΔΣ της ΠΟΠΣΒ.
Από τους βλάχικους Συλλόγους του Λεκανοπεδίου έλαβαν μέρος: ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ, η αδελφότητα ΜΑΤΣΟΥΚΙΩΤΩΝ, η αδελφότητα ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, η αδελφότητα ΜΑΛΑΚΑΣΙΩΤΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ Ολυμπου, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΖΟΥΡΤΖΙΑΣ Αθαμανίας ΑΘΗΝΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΛΙΑΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ο ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ των εν Αθήναις ΜΕΤΣΟΒΙΤΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΑΚΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΣΥΡΡΑΚΟΥ ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κι η αδελφότητα ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ/Κουτσούφλιανης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης Βλάχοι από τη Γουριώτισσα Αιτωλίας, το Ανήλιο Μετσόβου, την Αβδέλα Γρεβενών, το Χαλίκι, την Κρανιά, τη Λίπιντζα, την Καλομοίρα, την Καστανιά και τον Κορυδαλλό του Ασπροποτάμου, το Παλιοσέλι της Κόνιτσας, τη Φούρκα, τη Σμίξη, το Ντένισκο και τη Βλαχοκλεισούρα.

Εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου 23/01/2013

 

 

 

 

Αναζήτηση