Χαιρετισμός Προέδρου ΠΟΠΣΒ στην ΚΟΠΗ της πίτας των Βλάχων 2013

Χρώματα, χορός, παραδόσεις. photo Συνεφάκης Γ.Κυρίες και Κύριοι, Ντουρούτς Αρμάνιοι, γκίνι βίνιτου! Γκίνι ν΄αφλάμου. Φίλες και φίλοι,
Η Ομοσπονδία μας, όπως έχει καθοριστεί, οργανώνει και φέτος εδώ στη Θεσσαλονίκη μας την εκδήλωση της ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ για το νέο Έτος 2013. Το 2012 υπήρξε ένας χρόνος με πλούσιους καρπούς για την Ομοσπονδία μας και το βλαχόφωνο Ελληνισμό. Θα σημειώσω μόνο κάποιες από τις δράσεις μας με καθοριστική σημασία για την ανάδειξη της κληρονομιάς μας αλλά και της σύγχρονης παρουσίας μας στην Πατρίδα μας και στον Κόσμο.
Με την αγαστή κι άριστη συνεργασία της Διοίκησης της ΠΟΠΣΒ με τους κατά τόπους Συλλόγους μας συνεχίσαμε και φέτος δυναμικά.

 

Αποκορύφωμα ήταν το 28ο Αντάμωμα σταθμός στην Καλαμπάκα και την Καστανιά, που κατά κοινή ομολογία ανέβασε τον πήχυ της κορυφαίας ετήσιας διοργάνωσής μας. Ενόψει του ερχόμενου Ανταμώματος θα έχουμε στα χέρια μας και τον τόμο με τα Πρακτικά της Ημερίδας «Οι Βλάχοι των Σταγών» που έλαβε χώρα στα πλαίσια του 28 Ανταμώματος αφιερωμένου στο Δάσκαλο του Γένους Διονύσιο Πύρρο απ’την Καστανιά.
Η ΠΟΠΣΒ απέτισε φόρο τιμής στις εκδηλώσεις μνήμης όπως για τα Ελευθέρεια του Μεσολογγίου, για το Ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης και για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Τόποι μαρτυρίου του Γένους μας, όπου κι επίσημα αναγνωρίσθηκε η θυσιαστική προσφορά των Βλάχων ανάμεσα στου αγωνιζόμενους του Γένους των Ελλήνων.
Το φθινόπωρο διοργανώσαμε μαζί με το Δήμο Ηράκλειας Σερρών το 13ο επιστημονικό Συμπόσιο Ιστορίας Λαογραφίας Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών στην Ηράκλεια με θέμα «Οι Βλάχοι στην κοιλάδα του Στρυμόνα».
Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για την Απελεθέρωση της Συμβασιλεύουσας του ρωμέϊκου, της διαχρονικής Πρωτεύουσας του όλου Ελληνισμού, χορεύοντας για τα 100 της Θεσσαλονίκης μας. Για πρώτη φορά παρήλασε η ΠΟΠΣΒ στη μεγάλη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που προβλήθηκε δεόντως από την κρατική τηλεόραση και σχολιάστηκε θετικά από τους παρουσιαστές αλλά και πανελλαδικά. Προχωρήσαμε στην ηλεκτορνική έκδοση του οπτικοακουστικού υλικού από εκδηλώσεις της ΠΟΠΣΒ, καθώς και στην έκδοση εντύπου αφιερωμένου στα «100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης».

Αξιοποιώντας τη συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, εντείναμε τις επαφές μας με τους Συλλόγους μέλη της Αμφικτιονίας και τους Έλληνες Βλάχους στην Αλβανία και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά και στη Διασπορά. Σ’ αυτό το πλαίσιο συμμετείχαμε με Συλλόγους μας σε εκδήλωση του Συλλόγου Αδελφοί Μανάκια στο Μοναστήρι και στις εκδηλώσεις για την Εθνικής Επέτειο της 25ης Μαρτίου που διοργάνωσαν οι Ομογενείς και τα Ελληνικά σχολεία της Κορυτσάς.

Φιλοξενήσαμε στην Καλαμπάκα στις 30 Ιουνίου τη δεύτερη ανοιχτή Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, όπου σύμφωνα με το Καταστατικό της συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο της Διοικητικό Συμβούλιο με μέλη από όλες τις χώρες του κόσμου όπου ζουν Έλληνες Βλάχοι μέλη του.
Τον Ιούλιο πήραμε μέρος με πλειάδα Συλλόγων μας στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Έλληνες Βλάχοι του Κρουσόβου κι η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία. Χαιρετήσαμε την υποδοχή και παρουσία στο Δίον της Κατερίνςη των μελών του Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Κρουσόβου Ελλάδος.
Τον Οκτώβριο του 2012 πήραμε μέρος στην 3η ανοιχτή Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας στο Τορόντο του Καναδά και ζήσαμε από κοντά τον πατριωτικό παλμό και την ενθάρρυνση των ομογενών μας Ελλήνων Βλάχων αλλά και των άλλων Συνελλήνων για την προβολή της κληρονομιάς της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης, κοινή κληρονομιά του Γένους των Ελλήνων.

Το Σεπτέμβριο του 2012 είχαμε προβεί με σχετική επιστολή σε ενημέρωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πραγματικότητα των Βλάχων, αποκαθιστώντας τα πράγματα και θέτοντας έτσι το διαβούλιο των τυχοδιωκτών «Μακεδοναρμάνων» σιδηροφρουρών, στα πραγματικά του και περιορισμένα όρια της προπαγανδιστικής του δράσης υπέρ αλλοτρίων συμφερόντων.
Είμαστε αποφασισμένοι και τη νέα χρονιά να προχωρήσουμε στη νέα δυναμική των πραγμάτων. Σε συνεργασία πάντα με τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας μας, ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση αλλά και τα επιστημονικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Πατρίδας μας.

Η φετινή Κοπή της Πίτας των Βλάχων 2013 στη Θεσσαλονίκη, συμβασιλεύουσα πόλη του Γένους των Ρωμαίων, ελλαδική διαχρονική πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης και σύγχρονη πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού, συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από την Απελευθέρωσή της αλλά και την Απελευθέρωση των κατά τεκμήριο μητροπολιτικών πατρίδων των Ελληνων Βλάχων στην Πίνδο, Ήπειρο και Μακεδονία. Η συμβολή των Βλάχων στο Μακεδονικό αγώνα και στην Απελευθέρωση των βορείων χωρών της Πατρίδας μας δεν αποτιμάται ούτε με λόγια ούτε με πανηγυρικούς. Η δικαίωσή της βρίσκεται στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Πατρίδας μας και της μητροπολιτκής Βλαχουριάς με τη Διασπορά της αλλά και τους Βλάχους εκείνων των ιστορικών ελληνικών χωρών που έμειναν εκτός των συνόρων του σημερινού μας κράτου, καθώς αρκετές από αυτές έμειναν εκτός νεοελληνικού κράτους κατά μία εκδοχή και χάριν της Πατρίδος.
Οι Βλάχοι στις γειτονικές μας χώρες είναι η γέφυρά μας στα Βαλκάνια. Όχι μόνο με το παρελθόν τους αλλά και με το παρόν τους, τη ζωή τους, την όλη παρουσία τους, δίνουν μαρτυρία ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Να τους ανταποδώσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ την ευεργεσία. Να ενισχύσει και να εντείνει τις προσπάθειές τους να λάβουν ελληνική παιδεία.. Να ενισχυθούν οι Έλληνες Βλάχοι στις γειτονικές μας χώρες να εκφραστούν ελεύθερα. Να μπορέσουν έτσι να συμβάλλουν στην παραπέρα αλληλογνωριμία μας με τους λαούς γύρω μας. Με στόχο τον αλληλοσεβασμό, την εμβάθυνση των σχέσεών μας μαζί τους, τη σφυρηλάτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Με την ευκαρία αυτή χαιρετίζω την παρουσία ανάμεσά μας σήμερα των Βλάχων ομογενών μας από το Μοναστήρι, το Κρούσοβο, τα Σκόπια, την Κορυτσά και τον έξω Ελληνισμό. Μα ξους βόϊ σι ιφχαριστισέσκου Αρμάνιλι ανόστρι ντι Μπίτουλι, Κρούσιοβα, Σκόπια σι Κορτσιάουα σι ντι λα Διασποράου, τσι σούντου άσιντζα αουά νταντούν κου Νόϊ. Κου χαράου μάρι β’ αδιξέσκου του Πατρίδα, τρα σι να λόμου κουμάτα ντι πίτα τρα άνλου νόου. Σ’ χιτς γκίνι σι ντα Ντουμνιτζά σ’ να αβτζίμου μπούνα του άνλου νόου.

 

Όλοι μαζί, Βλάχοι ελλαδικοί και της Διασποράς, στέλνουμε μήνυμα Αισιοδοξίας κι Ελπίδας!
Για την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και τον απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!
Όπως ταιριάζει στη ζωντανή λατινόφωνη Ρωμιοσύνη, στο Γένος των Ελλήνων.
Ασί κουμ πρίντι λα Νόϊ Ελλάσλι ντι του μούντζι!
Ευχαριστώ μούλτου τσι βίνιτου τούτς αουά  άσιντζα!
Σι χαρσίμου γκίνι, Τρα νίντι μα γκίνι
Άνλου νόου κου σανιτάτι!

 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2013
Χαιρετισμός Προέδρου ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλη Μαγειρία 20 Ιανουαρίου 2013 (ΑΠΘ)

 

Μιχάλης Μαγειρίας - Νικόλαος Μέρτζος  Αντώνης Μπουσμπούκης - Μιχάλης Μαγειρίας

Αναζήτηση