Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα - Η κουρή

Κούρεμα προβάτων Γκιούλμπερη Λάρισας 1960Στο τέλος κάθε άνοιξης οι Βλάχοι κουρεύουν τα πρόβατά τους, μια διαδικασία η οποία αποφέρει οικονομικά κέρδη στους ιδιοκτήτες. Η εκπομπή «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ» επισκέπτεται μια ομάδα Βλάχων την γιορτινή αυτή ημέρα. Το επεισόδιο αυτό έχει τίτλο «Η ΚΟΥΡΗ».
Οι Βλάχοι προσπαθούν πάντα να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους και για αυτό το λόγο ευλογούν τα πρόβατα με αγιασμό ώστε να «δώσουν» πολύ μαλλί. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του κουρέματος οι γυναίκες προσφέρουν στους παρευρισκόμενους κάποιους μεζέδες, τα «κεράσματα». Μετά το τέλος της «κουρής» το κοπάδι αφήνεται ελεύθερο στα χωράφια ενώ οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν την ημέρα τους με γλέντι. Τρώνε, χορεύουν και τραγουδάνε σύμφωνα με την παράδοσή τους.
Ο τηλεθεατής κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλες τις προαναφερθείσες συνήθειες των Βλάχων καθώς η κάμερα της εκπομπής βρίσκεται κοντά τους καθ’ όλη την διάρκεια της γιορτινής ημέρας. Ευχαριστούμε το χορευτικό σύλλογο Σαμαρινιωτών. Από το ψηφιακό αρχέιο της ΕΡΤ. Διάρκεια: 00:20:53

 

Αναζήτηση