Περιήγηση στο Συρράκο

Συρράκο-ΤΟ ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΓραφικότητα και παράδοση! Ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χωριά της Ηπείρου είναι το Συρράκο. Παλιό αρχοντοχώρι, χτισμένο στο χείλος μίας χαράδρας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στο όρος Περιστέρι, σε απόσταση 52 χλμ. από τα Ιωάννινα. Η φύση, η ιστορία, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ομορφιά συνδυάζονται με μοναδική αρμονία σε αυτό το χωριό -πατρίδα πολλών επιφανών Ελλήνων, μεταξύ των οποίων ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης και ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Κωλέττης.

 Η φύση.
Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει στο Συρράκο είναι η χαράδρα που το χωρίζει από το διπλανό χωρίό, τους Καλαρρύτες. Στη χαράδρα, η ομορφιά της φύσης είναι μοναδική. Νομίζει κανείς ότι βλέπει όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και ανάμεσά τους ρέει ο παραπόταμος του Αράχθου, Χρούσιος ο οποίος πήρε το όνομα του από έναν γιο του Αχιλλέα. Στο Συρράκο υπάρχουν επίσης και τεράστιες εκτάσεις με βοσκότοπους οι οποίοι συνέβαλλαν και στην οικονομική ανάπτυξη του χωριού.


Η ιστορία.
Το Συρράκο κατοικήθηκε πριν από το 15ο αιώνα. Οι τεράστιοι βοσκότοποι έδιναν στο χωριό τη δυνατότητα να εκτρέφει πολλά γιδοπρόβατα κάνοντάς το σημαντική παραγωγική και εξαγωγική μονάδα. Τα προϊόντα του χωριού ήταν περιζήτητα σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, ήρθε και η πνευματική. Ξένοι περιηγητές αναφέρουν, την εποχή του 1811, την ύπαρξη βιβλιοθηκών και την κυκλοφορία Ευρωπαϊκών εφημερίδων στο χωριό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1821, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες ήταν τα μοναδικά χωριά που επαναστάτησαν τον πρώτο χρόνο της επανάστασης του 1821 και το Συρράκο καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Τούρκους. Μετά από τέσσερα χρόνια οι κάτοικοι επέστρεψαν στο χωριό και το ξαναέχτισαν

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Το χτίσιμο του χωριού έχει πολύ μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η θέση του (στο χείλος μιας απότομης χαράδρας) απαιτούσε και την ανάλογη εναρμόνιση των κτισμάτων. Έτσι, τα σπίτια είναι όλα φτιαγμένα από πέτρα, διώροφα και τριώροφα και με πολύ μεγάλη κλίση και πέτρινες σκάλες. Οι σκάλες εφάπτονται από τη μία μεριά στον πέτρινο τοίχο και στηρίζονται σε έναν τοξωτό τοίχο από την άλλη μεριά. Το άνοιγμα αυτού του τόξου επιτρέπει την είσοδο ανθρώπων και πραγμάτων στο κατώγι του σπιτιού. Τα καλντερίμια του χωριού είναι φτιαγμένα από πέτρα, το ίδιο και οι βρύσες του. Διαπιστώνει κανείς στο Συρράκο την απόλυτη αρχιτεκτονική αρμονία των κτισμάτων με τα στοιχεία της φύσης.

Η ομορφιά.
Η ομορφιά είναι διάχυτη παντού. Στους ανθρώπους, στο περιβάλλον, στον αέρα, στο φαγητό, στις παραδοσιακές φορεσιές. Αν έπρεπε να χαρακτηρίσει κανείς το Συρράκο με μία λέξη, η λέξη αυτή θα ήταν αρχοντιά. Στο παραδοσιακό σπίτι – μουσείο του Κ. Αυδίκου μπορεί κανείς να διαπιστώσει αυτή την ομορφιά μέσα από τα αυθεντικά έπιπλα, τα κεντήματα, τα πλεκτά και τα υφαντά του χωριού. Λίγο πιο έξω από το Συρράκο μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας και το σκαρφαλωμένο στο βράχο Μοναστήρι της Κηπίνας.

Φύση, Ιστορία, Αρχιτεκτονική και Ομορφιά σας περιμένουν σε έναν ακόμα μοναδικό τόπο της χώρας μας. Το Συρράκο.

 Πηγή:http://www.alpha123.gr

Αναζήτηση