Χαιρετισμός Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Αγαπητοί φίλοι,
Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας, στην εποχή της πολιτιστικής ισοπέδωσης, της επιβολής ενός τρόπου ζωής, ο οποίος είναι απόλυτα συμβατός με τη νέα τάξη πραγμάτων.
Η επικράτηση ενός μονομερούς κυρίαρχου μοντέλου, σε όλα τα είδη της πνευματικής δημιουργίας, απόλυτα ελεγχόμενου από τη βιομηχανία του θεάματος, θεωρούμε ότι λειτουργεί ισοπεδωτικά, θέτοντας στο περιθώριο, η και εξαφανίζοντας πολιτιστικές εκφάνσεις οι οποίες διαχρονικά άντεξαν, στερώντας έτσι τον παγκόσμιο πολιτισμό από την αρμονία και την πολυποικιλότητα της ανθρώπινης λαϊκής δημιουργίας.
Επιβάλλεται λοιπόν όχι μόνο η αντίσταση σε αυτή τη λογική της ισοπέδωσης, αλλά και η προτεραιότητα μίας άλλης πρότασης.
Σήμερα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για ενδελεχή μελέτη, έρευνα , και προβολή των παραδοσιακών αξιών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο μεγάλο καμίνι του χρόνου, κυρίως μέσω της διαδοχής γενεών. Όχι όμως με τη μορφή μίας μουσειακής – φολκλορικής, αποστειρωμένης και επιδερμικά άνευρης παρουσίασης, αλλά σαν μία ολοκληρωμένη από καρδιάς νοηματοδότηση του βίου μας, γιατί η σημαντική μουσικοχορευτική μας παράδοση, εν προκειμένω, είναι στενά συνυφασμένη με σημαντικές εκδηλώσεις του βίου μας , της κοινωνικής και θρησκευτικής μας υπόστασης, που διαμορφώνει και την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Υπ΄αυτήν την έννοια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, συναισθανόμενη το χρέος της απέναντι στη μακραίωνη και γόνιμη παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού, στη συνεισφορά των Βλάχων στους εθνικούς αγώνες, στη συγκρότηση του νέου Ελληνισμού, και στο ιστορικό , πολιτισμικό και κοινωνικό “γίγνεσθαι” της νεώτερης Ελλάδας, αλλά και στο γεγονός της αδήριτης ανάγκης για επιστημονική υποστήριξη του έργου των Συλλόγων της και ειδικά των Χοροδιδασκάλων της, καθιέρωσε αυτά τα σεμινάρια, με σκοπό την ενθάρρυνση και υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας, την διατήρηση, προβολή και μεταλαμπάδευση στις νεότερες γενεές, της αυθεντικής μουσικοχορευτικής μας παράδοσης, αλλά και όλων εκείνων των λαογραφικών στοιχείων, τα οποία συνθέτουν την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας. Αναζητούμε την ιστορική και πολιτιστική μας συνέχεια σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε όλα αυτά τα δημιουργικά στοιχεία της πλούσιας παράδοσης μας. Γιατί μέσα στη μουσικοχορευτική μας έκφραση, στην κίνηση της, στο μουσικό της ρυθμό, βρίσκουμε το νήμα που μας συνδέει με τους προγόνους μας.
Σκοπός αυτών των σεμιναρίων Λαογραφίας & Βλάχικων Παραδοσιακών Χορών, τα οποία φιλοδοξούμε να καταστούν θεσμός για την Ομοσπονδία μας, είναι η αυθεντικότερη γνώση και διδασκαλία των Βλάχικων Παραδοσιακών Χορών , η μελέτη και καταγραφή του άφθονου πρωτογενούς λαογραφικού υλικού της βλαχόφωνης παράδοσης, ενώ παράλληλα θεωρούμε καθήκον μας όπως παράσχουμε « φιλόξενο βήμα» σε αξιόλογους ερευνητές και μελετητές του λαϊκού μας πολιτισμού, να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του ερευνητικού τους έργου, στους καθ΄ύλην αρμόδιους Χοροδιδασκάλους των Συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας μας, συμβάλλοντας έτσι στην υψηλότερη επιστημονική τους κατάρτιση.
Αγαπητοί φίλοι,
Γιορτάζουμε φέτος την επέτειο των 20 χρόνων ζωής και δράσης της Ομοσπονδίας μας.
Επιχειρώντας ένα σύντομο απολογισμό αυτής της δραστηριότητας που αφορά τον κύκλο των 7 διοργανωθέντων Σεμιναρίων, θα μπορούσε αβίαστα να παρατηρήσει κανείς , ότι τα Σεμινάρια αυτά έχουν επιτελέσει σε μεγάλο βαθμό τους προκαθορισθέντες αρχικούς στόχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη « γκρίζες ζώνες» και περιθώρια βελτίωσης. Εξάλλου επιβάλλεται εκ των πραγμάτων, η διεύρυνση της θεματολογίας τους με την διαπραγμάτευση π.χ και ιστορικών , γλωσσολογικών θεμάτων, πράγμα το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί ενόψει της διοργάνωσης του 8ου Σεμιναρίου.
Όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, το οποίο έχει συσσωρευτεί από τις εισηγήσεις των μέχρι τώρα διοργανωθέντων Σεμιναρίων, η Ομοσπονδία μας είναι στην ευχάριστη θέση να το εκδώσει σήμερα, υπό την μορφή πρακτικών και να το παραδώσει για χρήση στους Συλλόγους μέλη της, αλλά και σε όλους όσους ασχολούνται με το αντικείμενο του Λαϊκού πολιτισμού στην χώρα μας.
Σαν Δ. Σ πιστεύουμε ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση τόσο της διοργάνωσης ενός σημαντικού κύκλου σεμιναρίων, όσο και στην έκδοση του πολύτιμου ερευνητικού υλικού που προήλθε από τις αξιόλογες εισηγήσεις επιστημόνων , πάντα με την πολύτιμη βοήθεια των διακεκριμένων εισηγητών μας , προς τους οποίους οφείλουμε ευχαριστίες για την πρόθυμη ανταπόκριση τους στην πρόσκληση μας.
Ευχαριστίες επίσης οφείλουμε στις Οργανωτικές και Επιστημονικές Επιτροπές των Σεμιναρίων, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στον καταρτισμό του προγράμματος, στην επιλογή των εισηγητών και στην προετοιμασία των Σεμιναρίων.
Τέλος θα ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν εκφράζαμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους Προέδρους και στα μέλη των προηγουμένων Διοικητών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας μας, στους συνδιοργανωτές, Συλλόγους, Γραμμουστάνων « Η Γράμμουστα» Άργους Ορεστικού, Σύλλογο Βλάχων Ν. Σερρών» Γεωργάκης Ολύμπιος», Συνδέσμους Συρρακιωτών, Σύλλογο Περιβολιωτών Μαγνησίας, Σύλλογο Βλάχων Θράκης, Σύνδεσμο Σαμαριναίων Λάρισας & Περιχώρων και στους Δήμους Μετσόβου, Ορεστίδας, Ξάνθης, στις Κοινότητες Συρράκου, Περιβολίου, Σαμαρίνας και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Καστοριάς, Γρεβενών , Σερρών, Ξάνθης, γιατί χωρίς την δική τους καθοριστική βοήθεια θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση αυτών των Σεμιναρίων.

Αγαπητοί φίλοι,
Ο χορός με την μετάβαση από τον αγροτικό στο αστικό περιβάλλον, κυριολεκτικά βρίσκεται στα χέρια των χοροδιδασκάλων μας.
Σε αυτούς , στους χοροδιδασκάλους έχει περιέλθει η ευθύνη να εντρυφήσουν με σεβασμό και την αγάπη του ερασιτέχνη πάνω στην πλούσια και αυθεντική χορευτική μας παράδοση, και με την μεθοδικότητα του επιστήμονα να πρωταγωνιστήσουν στην διατήρηση της παράδοσης αυτής κατά τρόπο αυθεντικό και γνήσια παραδοσιακό.
Σε αυτό έχουν πλέον πολύτιμους βοηθούς, αξιόλογους επιστήμονες από όλους τους χώρους που ασχολούνται με την έρευνα του λαϊκού μας πολιτισμού, αλλά ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε και ένα πολύτιμο υλικό, που περιέχετε στο ανά χείρας τεύχος των Πρακτικών που εκδίδουμε .
Αυτό επιτάσσει η αγάπη αλλά και η ευθύνη που έχουμε όλοι αναλάβει απέναντι στην πλούσια και ιστορική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

 

Κωνσταντίνος Δ. Αδάμ
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

 

Χαιρετισμός Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στην έκδοση των Πρακτικών του 1ου - 2ου - 3ου - 4ου - 5ου - 6ου & 7ου ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΒΛΑΧΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ και ΗΜΕΡΙΔΩΝ 21ου και 22ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΩΝ της Π.Ο.Π.Σ.Β

Λάρισα Νοέμβριος 2005

 

Αναζήτηση