Νούμτα Αρμανεάσκα

Νούμτα ΑρμανεάσκαΣκοποί του Μεγαλολιβαδιώτικου γάμου της δεκαετίας του ‘60
Οι σκοποί ενός Μεγαλολιβαδιώτικου γάμου της δεκαετίας του ’60 αποτελεί το περιεχόμενο του νέου μουσικού CD του Λαογραφικού Συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου Θεσσαλονίκης αφιερωμένου στα πενηντάχρονα του Συλλόγου.
«…Η δεκαετία του ‘60 είναι αυτή που βρίσκει την πλειοψηφία των Μεγαλολιβαδιωτών στον κάμπο, διάσπαρτους και μόνιμα πλέον εγκατεστημένους στα αστικά κέντρα γύρω από το Πάϊκο, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Ο γάμος (νούμτα), είναι το μεγάλο κοινωνικό γεγονός που δίνει την ευκαιρία ανταμώματος συγγενών και φίλων. Γίνεται με όλη τη σειρά που απαιτεί το γεγονός στους Βλάχους από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάϊκου Κιλκίς. Το βλάχικο γαμήλιο γλέντι (νούμτα αρμανεάσκα) γίνεται την παραμονή, χωριστά, στην αυλή του πατρικού σπιτιού του γαμπρού και της νύφης, συμμετέχουν δε σ’ αυτό τόσο οι συγγενείς (νουμτάρι) όσο και όλη η γειτονιά (βιτσίνα). Οι χάλκινες μουσικές μπάντες (όργανι) όπως του μπάρμπα Τάκη απ’ την Κλεισούρα, αλλά και άλλων από την υπόλοιπη Μακεδονία, εμπλουτίζουν και παντρεύουν τα διάφορα μουσικά ακούσματα του μεγάλου γεγονότος.


Νούμτα ΑρμανεάσκαΈτσι, κοντά στους παραδοσιακά Βλάχικους σκοπούς, έρχονται και δένουν Καστοριανοί και Ναουσέϊκοι σκοποί, νυφιάτικοι σκοποί της Μακεδονίας, Ηπειρώτικοι και Γρεβενιώτικοι χοροί, ακόμα και μουσικά ακούσματα της Ιωνίας. Είναι ακούσματα όπως τα βιώσαμε τη δεκαετία του ‘60, ακούσματα που μας συντρόφευαν, όταν μικροί και ανήμποροι στο ξενύχτι του γάμου, λαγοκοιμόμασταν στην αγκαλιά της μητέρας»….
Αυτά τα ακούσματα μεταφέρει ο συγκεκριμένος δίσκος σήμερα, το 2014, για να γιορτάσει τα πενήντα χρόνια ίδρυσης του Λαογραφικού Συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών Πάϊκου Θεσσαλονίκης. Του ιστορικότερου συλλόγου που από το 1964 διατηρεί τη μνήμη και προβάλλει τη λαογραφία της ιστορικής βλαχόφωνης κοινότητας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Την επιμέλεια του δίσκου είχε ο Φώτης Κιλιπίρης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών Πάϊκου, τη μουσική επιμέλεια ο Δημήτρης Παράσχος με την ορχήστρα του, η δε έκδοσή του ήταν ευγενική χορηγία της ΛΥΚΑΣ Α.Ε., της πρότυπης βιομηχανίας γάλακτος του Μεγαλολιβαδιώτη Στέργιου Λύκα.

 

Λίστα τραγουδιών
1. Νούμτα αρμανεάσκα (ορχηστρικό)

2.Ταμπαχανιώτικο 3.Ναουσέϊκη πατινάδα 4.Λαφίνα 5.Αριστείδης 6.Μαύρα μάτια 7.Βρύση μαλαματένια 8.Γιάνενα γιανάκενα 9.Ούνα ταχινά 10.Φιάτιλι 11.Νυφιάτικο Μακεδονίας 12.Σαμαρίνα 13.Μόι μπαρμπάτ 14.Βόι φιτσιόρ 15.Στης Πάργας τον ανήφορο 16.Κοντούλα Βλάχα 17.Αλεξάνδρα 18.Νίτσα 19.Πιλιστέρ 20.Χάιδω 21.Μάρτζινα λα μάρι 22.Τασιά 23.Ζαχαρούλα 24.Ντάντα μιά 25.Γκάϊντα 26.Κέρνα μας 27.Λούκας 28.Τσανάκαλε 29.Λιβαδιώτικο 30.Μάγια στο πηγάδι 31.Ζιάκας 32.Χριστόδουλος 33.Νταμπίζας 34.Τι θελα και σ’ αγαπούσα 35.Καστοριανός καρσιλαμάς 36.Φραγκίτσα 37.Ντι του μούντι ουν Αρμάνα 38.Νου τ’ αρίντι φιάτα νίικα 39.Τάνα 40.Νούμτα Αρμανεάσκα (τραγούδι Δημήτρης Παράσχος) 41.Γκίνι βίνιτς

Oρχήστρα
Δημήτρης Παράσχος κλαρίνο, Γιάννης Κάλλας τρομπέτα, Αντώνης Παπαδόπουλος κρουστά, Νίκος Καρδογιάννης τρομπόνι, Πέτρος Πιπιλιάρης ακορντεόν.

 

H διάθεση του CD γίνεται είτε από τον Λαογραφικό Σύλλογο Μεγαλολιβαδιωτών Πάϊκου Θεσσαλονίκης (τηλ.6979387962 Μηνάς Παύλος Πρόεδρος), είτε από την εταιρεία ΖΙΩΓΑΣ Ο.Ε. εταιρεία δίσκων παραδοσιακής μουσικής, τηλ. 24620 28406, Γρεβενά.

 

Νούμτα Αρμανεάσκα

 

Νούμτα Αρμανεάσκα

Αναζήτηση