Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Ιεροπηγή Καστοριάς

Η προσκυνηματική εικόνα της αγίας Παρασκευής στην Ιεροπηγή

Η αγία Παρασκευή, σύμφωνα με το Συναξάρι της, γεννήθηκε το 117 μ. Χ. στη Ρώμη από Έλληνες γονείς. Όταν έγινε 20 ετών αναχώρησε από την πατρίδα της, ήλθε στη Μακεδονία, κήρυξε τον Χριστιανισμό, ασκήτεψε σε διάφορα μέρη, θαυματούργησε και μαρτύρησε για την πίστη της σε κάποια άγνωστή μας μικρή πόλη, που ήταν κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι ερευνητές υποθέτουν, ότι η εν λόγω πόλη του μαρτυρίου της αγίας Παρασκευής βρισκόταν στην περιοχή της Καστοριάς. Την άποψή τους αυτήν τη στηρίζουν στο γεγονός, ότι οι κάτοικοι της Ορεστίδας τιμούν ιδιαίτερα, απ’ τα παλαιά χρόνια, την αγία Παρασκευή, κι έχουν πολλούς ιερούς ναούς αφιερωμένους στο σεπτό όνομά της.

 

Ο λαμπρός ναός της Αγίας Παρασκευής στην Ιεροπηγή (19ος αιών)

Ο αρχαιότερος και σημαντικότερος απ’ τους αναφερόμενους ναούς της αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο χωριό Ιεροπηγή Καστοριάς. Κάτω απ’ το δάπεδο αυτού του ναού υπάρχει το κελί, όπου, κατά την παράδοση, ασκήτεψε για ένα διάστημα η εν λόγω Αγία. Υπάρχει επίσης η αγιασματική πηγή, στην οποία βρέθηκε πριν πολλά χρόνια η θαυματουργή εικόνα της, που φυλάσσεται σήμερα εντός του υπόψη ναού.

 

 

Η λιτάνευση της εικόνας της αγίας Παρασκευής στον ευλογημένο οικισμό της Ιεροπηγής.Στην Ιεροπηγή κάθε χρόνο, κατά την 26η Ιουλίου, ημέρα που εορτάζει η πολιούχος του χωριού, τελούνται λαμπρές πανηγυρικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές και λαογραφικές. Την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007, έγινε στην ενοριακή εκκλησία Αγίας Παρασκευής Ιεροπηγής, πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο άξιος εφημέριος του ναού π. Πέτρος Σαρακαλαϊτζίδης, συνεπικουρούμενος και από άλλους ιερείς μας, και την παρακολούθησαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Ιεροπηγής, καθώς και πάρα πολλοί πιστοί απ’ τη γύρω περιοχή. Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε Λιτάνευση της εικόνας της αγίας Παρασκευής, μετά σχετικών δεήσεων, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού.

Τέλος, κατά το μεσημέρι, οι ευσεβείς κάτοικοι της Ιεροπηγής παρέθεσαν στον ειδικό χώρο εκδηλώσεων του χωριού τους, που βρίσκεται πλησίον της εκκλησίας, ένα πεντανόστιμο γεύμα προς όλους τους παρευρισκόμενους. Στο εν λόγω εορταστικό τραπέζι πρωτεύουσα θέση κατείχαν: Ο ιερέας π. Πέτρος Σαρακαλαϊτζίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καστρακίου, εκπρόσωποι Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών και βεβαίως, όλοι όσοι εκκλησιάστηκαν κι έλαβαν τις ευλογίες και τη βοήθεια της αγίας Παρασκευής.

 

Πηγή: http://fos-kastoria.blogspot.gr/2014/07/26-7-2007.html

 

Αναζήτηση