Είναι ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Έχει ιστορία πολλών αιώνων. Και κάποιοι το θεωρούν αναμφίβολα το ωραιότερο χωριό της Β. Ελλάδας. Και όσοι το έχουν επισκεφθεί το έχουν βάλει πια στην καρδιά τους.
Το Νυμφαίο, είναι κτισμένο στις κορυφογραμμές του Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350 μ. στις παρυφές του πανάρχαιου παρθένου δάσους. Πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση, που κορυφώθηκε από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν οι δαιμόνιοι Βλάχοι έμποροί του εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή.
Το χωριό ονομαζόταν Νιβεάστα, Βλάχικη ονομασία που κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τη φράση Ni vista, που σημαίνει αόρατο, λόγω της τοποθεσίας του. Το 1928 μετονομάστηκε σε Νυμφαίο. Τα χρόνια μετά τον πόλεμο, το Νυμφαίο δεν γλίτωσε από τη «νόσο» της εγκατάλειψης των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών της Ελληνικής περιφέρειας. Και σήμερα, θα ήταν πιθανότατα ένας ακόμα ερειπωμένος οικισμός, εάν η αποφασιστικότητα και η προσήλωση στις ρίζες και την παράδοση ορισμένων ανθρώπων, όπως ο συγγραφέας Νίκος Μέρτζος και ο οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης, δεν είχε κάνει το μικρό της θαύμα. Αυτό που απολαμβάνουν σήμερα χιλιάδες επισκέπτες του χωριού.
Πρώτη εικόνα του Νυμφαίου για τον επισκέπτη είναι η κεντρική πλατεία, όπου υπάρχουν ένα κατάστημα με παραδοσιακά φαγητά φτιαγμένα από το Σύλλογο Γυναικών, ένα εστιατόριο και ένα κατάστημα ψιλικών. Πάνω από όλα εξέχει το μεγαλύτερο κτίριο του Νυμφαίου, η Νίκειος Σχολή με τον πύργο - ρολόι και το Μουσείο που στεγάζεται σε καινούργιο κτίριο (πιστό αντίγραφο ντόπιου σπιτιού.
Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο πολυσυζητημένος Αρκτούρος και η διαδρομή μέχρι εκεί έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο καλντερίμι που «χωνεύεται» στο δάσος με τις οξιές.
http://www.yadeshotels.gr
Νυμφαίο
H ιστορία του Νυμφαίου αρχίζει πολύ πριν από τον 19ο αιώνα, γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα, όταν στις σκεπασμένες με οξιές λαγκαδιές, στο Βίτσι, εγκαταστάθηκαν οι Μακεδόνες που ζούσαν κοντά στη γειτονική λίμνη Ζάζαρη και αργότερα ήρθαν να τους κάνουν συντροφιά πολλοί Βλάχοι νομάδες ποιμένες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βάφτισαν το χωριό τους Νιβεάστα, όνομα με τρεις ερμηνείες: «Νύφη» (προφανώς για την ομορφιά του χωριού και της τοποθεσίας) «αθέατη» (προφανώς γιατί το χωριό ήταν εντελώς κρυμμένο από τα επικίνδυνα τουρκικά βλέμματα) και «όπου μένει το χιόνι» (αυτό δεν χρειάζεται εξήγηση). Το όνομα του χωριού, ύστερα από μια περίοδο επιθέσεων Αρβανιτών, έγινε Νέβεσκα, αρβανίτικο όνομα που σημαίνει «σαν εμάς δεν έχει» (σημαίνει επίσης και «δεν υπάρχει νύφη»), ενώ μετονομάσθηκε σε Νυμφαίο το 1928. Από τα τέλη του 17ου αιώνα στο χωριό εγκαθίστανται Βλάχοι αργυροχρυσοχόοι από τις ερημωμένες από τους Τούρκους βλάχικες μητροπόλεις Μοσχόπολη και Νικολίτσα και για τρεις αιώνες συνολικά, το χωριό γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια Οι Νιβεστιάνοι πουλούσαν τα ασημικά τους σε όλη την Ευρώπη και τη Ρωσία, ταξίδευαν και έφτιαχναν μαγαζιά στο εξωτερικό. Αργότερα πολλοί θα ασχοληθούν με το εμπόριο του καπνού και του βαμβακιού και κυριολεκτικά θα θησαυρίσουν. Αυτοί οι εύποροι Νυμφαιώτες δημιούργησαν εκτός από τεράστια περιουσία και ένα υψηλό πρότυπο ζωής, τόσο για τους ίδιους όσο και για τον τόπο τους, το χωριό τους και την πατρίδα τους. Ήταν δηλαδή εκτός από εύποροι και ευπατρίδες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Μίχας Τσίρλης, τα μέλη της οικογένειας Σωσσίδη, ο Ζαν Νίκου και ο Κωνσταντίνος Μίσσιου (παππούς των αδελφών Μπουτάρη), όλοι τους γενναιόδωροι και πατριώτες όσο λίγοι σε αυτό τον τόπο.
Αξίζει να δείτε:
-Το αρχιτεκτονικό σήμα κατατεθέν του χωριού, το οποίο δεσπόζει από μακριά ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια του χωριού, είναι η περίφημη Νίκειος Σχολή, την οποία δώρισε στο Νυμφαίο το 1928 ο μεγάλος καπνέμπορος Ζαν Νίκου. Το επιβλητικό κτίριο με τα εκλεκτικίστικα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα νεοβυζαντινά διακοσμητικά και το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό, στεγάζει το συνεδριακό κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Αφού δεν μπορείτε να δείτε από μέσα ένα παλιό αρχοντικό, μπορείτε να δείτε ένα αυθεντικό αντίγραφο, στο οποίο μάλιστα θα μάθετε και πολλά για την αργυροχρυσοχοΐα και την ιστορία της Νέβεσκας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τους επιφανείς Νιβεστιάνους και τους άλλους Βλάχους εθνικούς ευεργέτες. Αξίζει λοιπόν οπωσδήποτε να επισκεφθείτε «Το σπίτι των χρυσικών», όπως ονομάζεται το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου.
- Να επισκεφθείτε το δασικό κέντρο του Αρκτούρου, της οργάνωσης που έχει ως σκοπό τη διάσωση και προστασία της ελληνικής αρκούδας, όπου θα δείτε κάμποσες αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο Αρκτούρος δημιούργησε το 1993 το δασικό του σταθμό στο Νυμφαίο (ύστερα από ιδέα του Μιχάλη Μπουτάρη, γιου του Γιάννη Μπουτάρη, υποστηρικτή και της προσπάθειας του Αρκτούρου) για να ζήσουν εκεί οι αρκούδες που κατέληγαν ταλαίπωρες από τους γύφτους πλανόδιους αρκουδιάρηδες.
- Να κάνετε μια βόλτα στις κοντινές και πανέμορφες λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και στα μοναδικά τους τοπία. Αν μάλιστα έχετε εκτός δρόμου όχημα, δοκιμάστε την εξαιρετική παραλίμνια διαδρομή στη Χειμαδίτιδα, νότια από το Λιμνοχώρι.
- Να κάνετε τις εκπληκτικές δασικές διαδρομές στα μυστηριακά καταπράσινα δάση στο Βίτσι. Διαλέξτε ως προτιμότερη τη θαυμάσια διαδρομή που αρχίζει από το Νυμφαίο, διασχίζει το περίφημο Μαύρο Δάσος και τις οξιές του και θα σας βγάλει κοντά στο χωριό Δροσοπηγή.
www.e-paideia.net