Εισαγωγή στη Βλάχικη Γλώσσα και τη Γραμματική της

Εισαγωγή στη Βλάχικη Γλώσσα και τη Γραμματική της. Δημήτρης ΚοιλούκοςΜετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια ολοκληρώνεται η βελτιωμένη έκδοση της “ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ” και παραδίδεται στη χρήση κάθε ενδιαφερόμενου.

Για την ψηφιοποίηση των κειμένων των πρώτων έκδοσης, που κυκλοφόρησε περιορισμένα και σχεδόν μοναδικά στην περιοχή του νομού Τρικάλων, συνέβαλε στο σύνολο των εργασιών ο αγαπητός μου φίλος από τα παλιά Δημήτρης Μπουτμπάρας, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, βλάχικης καταγωγής από την Κούπα του Πάικου (Ν. Κιλκίς). Για την πολύτιμη και αφιλοκερδή συνεισφορά του, οφείλω από τη θέση αυτήν ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Στα 20 μαθήματα βλάχικης γλώσσας και γραμματικής που περιλαμβάνονται στο παρόν πόνημα, καταβλήθηκε προσπάθεια να εξηγηθούν και να αποδοθούν για εύκολη χρήση, τα περισσότερα γλωσσικά και γραμματικά φαινόμενα των βλάχικων.

Βασικοί άξονες ήταν:

1. Η χρήση του ελληνικού αλφαβήτου - χωρίς τη χρήση των διάφορων ειδών “ι”. Δηλαδή αποδώσαμε όλα τα είδη “ι” όπως το “η” , το “υ” , το “ει” κλπ. με το γιώτα.
2. Η αποφυγή ευρείας χρήσης κανόνων που αφορούν στα γένη των ουσιαστικών, τις κλίσεις των ονομάτων, τα παραθετικά των επιθέτων, τις προθέσεις κ.ά.
3. Η καθιέρωση, σε συμφωνία με τους μαθητές που παρακολούθησαν τον κύκλο των μαθημάτων, της χρήσης ΜΟΝΟΝ ΔΥΟ φωνητικών συμπλεγμάτων: του “â” και του "ǣ” για την καλύτερη απόδοση του προφορικού λόγου.

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των διδαχθέντων, υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΛΑΧΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ
3η ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΗΥΞΗΜΕΝΗ
Με παράρτημα που αναφέρεται στην κατάταξη των ρημάτων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΗΣ. ΚΟΙΛΟΥΚΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΤΡΙΚΑΛΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Για όποιον επιθυμεί αντίτυπο:
Τηλ. 6974 489917 - e-mail: dkilukos ΠΑΠΑΚΙ gmail.com 

 

koiloukos full

Αναζήτηση