Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα

Βιβλίο εκμάθησης Βλάχικης γλώσσας, Θωμάς ΤάχηςΤο βιβλίο «Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα» απευθύνεται σε όσες και όσους επιθυμούν να μάθουν τη Βλάχικη (Αρωμανική) γλώσσα, καθώς και σε συλλόγους ή πανεπιστημιακά ιδρύματα και διδασκαλεία που αναλαμβάνουν ή πρόκειται να αναλάβουν τη διδασκαλία της.

To Βιβλίο Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα είναι μία μέθοδος εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας που περιλαμβάνει:

  • 25 εικονογραφημένες διδακτικές ενότητες
  • 17 κείμενα κατανόησης γραπτού λόγου
  • 17 ασκήσεις παραγωγής γραπτού λόγου
  • 24 τραγούδια (κατανόηση προφορικού λόγου)
  • 13 ασκήσεις παραγωγής προφορικού λόγου (παιχνίδια ρόλων)
  • Παράρτημα με θεματικό λεξιλόγιο και εκφράσεις
  • Κατάλογο ρημάτων

Στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο σημαντικό στην απόκτηση γλωσσικής ικανότητας όσον αφορά τη Βλάχικη γλώσσα. Όλες οι ενότητες του βιβλίου δοκιμάστηκαν για αρκετά χρόνια σε τάξη προετοιμασίας ενηλίκων. Αξιοποιήθηκε η εμπειρία ομιλητών της Βλάχικης γλώσσας, καθώς και συγγράμματα που αναφέρονται στη γραμματική και το συντακτικό. Σε κάθε εικονογραφημένη διδακτική ενότητα υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένα γραμματικά φαινόμενα και ειδικό λεξιλόγιο. Δίνεται, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης και παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου με ασκήσεις, διαλόγους και παιχνίδια ρόλων.

Η γλώσσα που διδάσκεται είναι η «κοινή κουτσοβλαχική» με επιρροές από την Γραμμουστιανή διάλεκτο που εντάσσεται στα βόρεια Βλαχικά ιδιώματα.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο και στο πλαίσιο του εγγραμματισμού της Βλάχικης (Αρωμανικής) γλώσσας, γίνεται χρήση του λατινικού αλφαβήτου, με παράλληλη προφορά όλων των λέξεων στα Ελληνικά, με στόχο την μεγαλύτερη εξοικείωση όλων των αναγνωστών, ανεξαρτήτου ηλικίας και επιπέδου εκπαίδευσης.

Λίγα λόγια για το Συγγραφέα

Ο Τάχης Θωμάς είναι συνταξιούχος καθηγητής φιλόλογος. Κατάγεται από την Αετομηλίτσα (γνωστό ως Ντένισκο), βλαχοχώρι του νομού Ιωαννίνων και μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία και έχει δύο παιδιά, το Σταύρο και την Ανδρονίκη.
Γεννήθηκε στην Αλβανία το 1950. Εκεί βρέθηκαν οι γονείς του με τον εμφύλιο πόλεμο. Επέστρεψε στη Ελλάδα σε ηλικία 9 ετών. Τις πρώτες γραμματικές του γνώσεις έλαβε στα Δημοτικά σχολεία Πουρναρίου και Καλαμακίου Λάρισας, καθώς και στο Γυμνάσιο Συκουρίου και Β΄ Γυμνάσιο Λάρισας, όπου πέρασε με εξετάσεις. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δίδαξε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης Γιαννιτσών αρχικά και εν συνεχεία στο Λύκειο Νεαπόλεως και 2ο Λύκειο Κάτω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.
Εξειδικεύτηκε στη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και της Λατινικής. Μέσα στο Βλάχικο περιβάλλον που έζησε έμαθε σωστά τη Βλάχικη γλώσσα, τη σεβάστηκε, δεν την αλλοίωσε, ούτε την παραποίησε. Γι’ αυτό και θέλησε να ασχοληθεί σοβαρά με την καταγραφή και διδασκαλία της έχοντας ως στόχο τη διατήρηση της Βλάχικης γλώσσας και τη διασφάλιση της γνήσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων.
Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τα πολιτιστικά δρώμενα της Αετομηλίτσας. Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου “Η Αετομηλίτσα» και επί θητείας του ιδρύθηκε το Πνευματικό κέντρο Αετομηλίτσας. Επίσης, είχε ενεργή συμμετοχή στην παραγωγή της ταινίας του Γιάννη Προκόβα «Ο Βλάχικος γάμος». Εδώ και πέντε χρόνια διδάσκει αφιλοκερδώς τη Βλάχικη γλώσσα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα», στη Θεσσαλονίκη.


Βιβλίο εκμάθησης Βλάχικης γλώσσας
Θωμάς Τάχης
Λεπτομέρειες και παραγγελίες στην ιστοσελίδα https://vlahika.gr/

 

Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα 

Αναζήτηση