Ψηφίδες παράδοσης και πολιτισμού της Σαμαρίνας

Ψηφίδες παράδοσης και πολιτισμού της Σαμαρίνας Ένα βιβλίο βασισμένο στην παράδοση και στον πολιτισμό της Σαμαρίνας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μέσα από τραγούδια, ήθη, έθιμα που σημάδεψαν την καθημερινή ζωή των Σαμαριναίων.

Βασισμένο σε αφηγήσεις και ηχογραφήσεις τραγουδιών από ανθρώπους που δυστυχώς έφυγαν από την ζωή αλλά και άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι μέχρι σήμερα γνωρίζουν άριστα τον πλούτο της μουσικής μας κληρονομιάς και με κάθε τρόπο μας τα μεταφέρουν.

Ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού αποτελούν τα τραγούδια της Σαμαρίνας, που έχουν διαδοθεί προφορικά από γενιά σε γενιά για πολλές δεκαετίες. Διαχρονικά προτεραιότητα του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας & Περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή» αποτελούσε η καταγραφή των τραγουδιών με σκοπό να συμβάλλουμε έτσι στη διάσωση αυτής της σημαντικής πτυχής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Με την παρούσα έκδοση στην οποία περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός τραγουδιών δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συμπατριώτες μας και κυρίως στους νέους να γνωρίσουν τα αυθεντικά τραγούδια του τόπου μας. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι και η καταγραφή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού.

Η πρωτοβουλία της έρευνας, της καταγραφής αλλά και της συγγραφής ανήκει στην κ. Θεοδώρα Ταμπούκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας επί σειρά ετών. Επιθυμία της ήταν είναι να αφιερώσει το βιβλίο και να παραχωρήσει τη διαχείρισή του στον Σύνδεσμό μας ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το βιβλίο εκδόθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Ο εκδοτικός οίκος που εξέδωσε το βιβλίο είναι οι Εκδόσεις Ζήτρος.

Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το βιβλίο μπορεί να απευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στο τηλ. 6932432375 κ. Αβέλα Γεωργία ή στο email: samarinaioilarissas@hotmail.com

ΨΗΦΙΔΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ
Θεοδώρα Ταμπούκα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
: Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Αρχαιολόγος - Λαογράφος

Ψηφίδες παράδοσης και πολιτισμού της Σαμαρίνας

Αναζήτηση