Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων - Δελτίο τύπου - 9/4/2020

Μένουμε σπίτι - μαθαίνουμε βλάχικα. Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων ΒλάχωνΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει με τα μέλη των Συλλόγων-Μελών του και να εκφράσει πρώτα την ευχή όταν λήξει αυτή η δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση να είμαστε όλοι καλά και να ανταμώσουμε στους Συλλόγους μας και στα χωριά μας το καλοκαίρι.

Προσπαθώντας να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αυτός ο «αποκλεισμός» στην θαλπωρή των οικογενειών μας θα σας συνιστούσαμε μία δημιουργική απασχόληση που μας συνδέει ωστόσο με τις πατρογονικές μας ρίζες.
Θεωρούμε ότι στην τρέχουσα συγκυρία είναι μία πολύ καλή ευκαιρία όσοι γνωρίζετε το βλάχικο ιδίωμα του χωριού σας, να το μάθετε στα παιδιά σας όπως το έχετε μάθει κι εσείς οι ίδιοι από τους δικούς σας γονείς, δηλαδή ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ.
Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να βοηθηθείτε τόσο στο λεξιλόγιο όσο και στην προφορά των βλάχικων σας προτείναμε διάφορα λεξικά των βλάχικων:
1. Ελληνοβλάχικο λεξικό του βλάχικου ιδιώματος της Λάιστας Ζαγορίου Ιωαννίνων, Παναγιώτης Παυλίδης, 2017
2. Ελληνοβλάχικο λεξικό του βλάχικου ιδιώματος της Λάιστας Ζαγορίου Ιωαννίνων, Λέξεις - Εκφράσεις - Σύντομες προτάσεις, Παναγιώτης Παυλίδης
3. Ελληνο-Βλαχικό Λεξικό. Τα βλάχικα του Λιβαδίου Ολύμπου, Καραΐσκος Νίκος
4. Βλαχο-Ελληνικό Λεξικό. Τα βλάχικα του Λιβαδίου Ολύμπου, Καραΐσκος Νίκος

όλα γραμμένα στην ελληνική αλφάβητο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι προχωρούμε στον συστηματικό εγγραμματισμό των Βλάχικων.
Σε καμιά ασφαλώς περίπτωση δεν συστήσαμε και δεν συνιστούμε συστηματική διδασκαλία ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
Να μην ξεχνάτε ότι και η πάγια θέση της Ομοσπονδίας Βλάχων όπως και της Ελληνικής Πολιτείας είναι ότι τα βλάχικα ήταν και παραμένουν ένα σύνολο προφορικών ιδιωμάτων, ένα πολιτιστικό στοιχείο το οποίο αγαπάμε και πρέπει να προφυλάξουμε και αυτή μας η θέση δεν έχει αλλάξει.
Εννοούσαμε, και το εξηγούμε πιο απλά, ότι όποιος επιθυμεί να μεταφέρει με ακρίβεια την προφορά μίας βλάχικής λέξης ή μίας έκφρασης στα παιδιά του μπορεί να την αποτυπώσει γραπτά χρησιμοποιώντας όμως ΜΟΝΟ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ αλφάβητο που είναι οικείο σε όλους μας.
Έλληνες είμαστε. Τί κάνουν οι εκτός Ελλάδος δεν μας αφορά και δεν μας ενδιαφέρει.
ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΙΜΟΥΜΕ.

Μένουμε σπίτι - μαθαίνουμε βλάχικα. Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Αναζήτηση