Η 1η Συνάντηση της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων και των Βλάχων του Κρουσόβου στα Σκόπια

Η  1η Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και των Βλάχων του Κρουσόβου στα ΣκόπιαΤην Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με επικεφαλής τον πρόεδρό της, κ. Μιχαήλ Μαγειρία και με τη συμμετοχή των συλλόγων α.) Τζούρτζιας Αθαμανίας, β.) Βλάχων Θεσπρωτίας και γ.) Κλεισουρέων  Πτολεμαϊδος με τους αδελφούς συλλόγους των Κρουσοβιτών Βλάχων «Άγιος Νικόλαος» και «Μοσχόπολη», το οποίο έλαβε χώρα στη βλαχόφωνη κωμόπολη του Κρουσόβου της πΓΔΜ.
 
Ο κ. Μαγειρίας στην ομιλία του ανέφερε:  Με ιδιαίτερη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση που μας απηύθυναν οι Σύλλογοι «Άγιος Νικόλαος» και «Μοσχόπολη», ευρισκόμενοι σήμερα εδώ στο όμορφο Κρούσεβο, το οποίο όπως κάθε βλαχοχώρι μας είναι ένα ιδιαίτερα οικείο μέρος και που εξάλλου έχει αναδείξει έναν οικουμενικό πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη τον Ιωακείμ τον Γ’ τον Μεγαλοπρεπή και πέντε καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων.

 


Εμείς οι Έλληνες βλαχόφωνοι όπως και τα αδέρφια μας εδώ, έχοντας κοινή ρίζα, κοινή διαδρομή και ιστορία μπορούμε πράγματι να οικοδομήσουμε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές των συνόρων.
 
Ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων, που εκπροσωπεί πάνω από 120 συλλόγους ανά την Ελλάδα και πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας με έδρα την Ελλάδα συγχαίρω τους διοργανωτές για την εξαιρετική προσπάθεια και σας καλώ όλους στο Πανελλήνιο Αντάμωμα της Ομοσπονδίας το επόμενο καλοκαίρι.
 
 Στην εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από την αυθεντική έκφραση της παράδοσης της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, παρόντες ήσαν η Α.Ε. η πρέσβυς της Ελλάδος στο κράτος των Σκοπίων, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι (Μπιτόλια) της πΓΔΜ, κ. Μάρκος Τριπολιτάκης, τοπικοί παράγοντες και πλήθος βλαχόφωνων Κρουσοβιτών.

 

Στην εν λόγω εκδήλωση η ΠΟΠΣΒ τίμησε στον τόπο καταγωγής του τον κρουσοβίτη πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και πανεπιστημιακό, κ. Κωνσταντίνο Βαβούσκο, για το πολυδιάστατο και ογκώδες έργο του, καθώς και για την πολύχρονη προσφορά του στο βλαχόφωνο ελληνισμό.
Οφείλει να αναφερθεί ότι η άλλοτε ακρόπολις του βορείου ελληνισμού, όπως συνήθιζε να αναφέρει ο κρουσοβίτης καθηγητής πανεπιστημίου Αλέξανδρος Σβώλος,  έχει δώσει στο σύγχρονο ελληνισμό έναν οικουμενικό πατριάρχη, τον Ιωακείμ Γ, τον Μεγαλοπρεπή και πέντε καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων.

 

 

 

Αναζήτηση