2ο επιστημονικό σεμινάριο Λαογραφίας - Σύλλογος Βλάχων Βόλου

2ο Επιστημονικό Σεμινάριο Λαογραφίας - Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων ΒόλουΜε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Επιστημονικό Σεμινάριο Λαογραφίας που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας Βόλου το περασμένο Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012.
Το Θέμα του Σεμιναρίου «Προσεγγίσεις στους παραδοσιακούς χορούς της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης, Έρευνα – Διδασκαλία» αναπτύχθηκε διεξοδικώς από τους Σύνεδρους και όλοι οι παρακολουθούντες στη μεστή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου έφυγαν πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρία ειδικά οι χοροδιδάσκλαλοι και χορευτές που συμμετείχαν στο πρακτικό μέρος.

 


2ο Επιστημονικό Σεμινάριο Λαογραφίας - Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων ΒόλουΟι εισηγητές, Γιάννης Δήμας, πανεπιστημιακός διδάσκων Χορολογία παραδοσιακών χορών Ελληνισμού, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μπάμπης Μούτσελος, τ. Σχολικός Σύμβουλος - Καθηγητής Φ.Α. – Χοροδιδάσκαλος, με μεγάλη γλαφυρότητα ανέπτυξαν τη θεματολογία τους, «Η χορευτική ταυτότητα της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης» και «Οι παραδοσιακοί χοροί μέσα από τους Συλλόγους» αντίστοιχα.
«Ομάδα πολιτισμού που συντηρεί το χορό» χαρακτήρισε ο κ. Δήμας τα μέλη των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων ενώ «Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες , Πόντιοι κλπ αποτελούν πολιτισμικές κοινότητες του ενός και αυτού ελληνικού Έθνους. Λουλούδια ενός κήπου, με διαφορετικό απλώς χρώμα». Απόλυτα αυθεντικός και γνήσιος στο πρακτικό μέρος του σεμιναρίου δίδαξε ρυθμολογία, χορολογία ενώ ανέλυσε τη μικροδεκάδα στη μετρική και τονικότητα του χορού, η οποία συνδέεται αποδεδειγμένα και άρρηκτα με τους αρχαϊκούς και δωρικούς ελληνικούς ρυθμούς.
«Οι Σύλλογοι συσπειρώνουν ανθρώπους με κοινά διακριτά χαρακτηριστικά. Όμως οι Σύλλογοι αυτοί δεν θα πρέπει να υπερτονίζουν τα διακριτά τους χαρακτηριστικά αλλά αντιθέτως να προβάλλουν την κοινή ελληνική τους καταγωγή. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένας και ενιαίος…. Όσοι Σύλλογοι δεν έδωσαν την προσήκουσα βαρύτητα στο χορό, σήμερα δεν υπάρχουν …. Ο δάσκαλος που διδάσκει τα παιδιά μας χορό πρέπει να είναι παιδαγωγός και όχι ο τέλειος χορευτής» ανέλυσε με σωρεία επιχειρημάτων ο κ Μπάμπης Μούτσελος.
Ο κ. Μάκης Βέρρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών συντόνισε τη συζήτηση εμπλουτίζοντάς την με στοιχεία ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά αφορώντα την αφομοίωση ή και την αστικοποίηση των Βλάχων στις κοινωνίες που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν .

Ευχαριστούμε τα Προεδρεία των αδελφών Συλλόγων, Μακεδόνων Βόλου και Βλάχων Αλμυρού, και των φίλων Βλάχων Σέσκλου «Η Φράσαρη», ……Ανατολικής Ρωμυλίας, Μάγνητες Τυφλοί, Πελοπονησίων

 

Σπύρος Τσιανάκας

--
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΒΛΑΧΩΝ ΒΟΛΟΥ

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 

 

 

 

Αναζήτηση