Σύλλογος Βλάχων "Μοσχόπολη" - Απο την ζωή των Βλάχων στα 1900

Η Μοσχόπολη το 1742 από χαλκογραφία της εποχής Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων απο την ίδρυση του ο Σύλλογος Βλάχων "Μοσχόπολη", με έδρα την πόλη των Σκοπίων, πραγματοποίησε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010 τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Απο την ζωή των Βλάχων στα 1900" στα Σκόπια. O χωρος της εκθεσης ειναι ο ισογειος εκθεσιακος χωρος της Έκθεσης των Σκοπίων.

Η συγκεκριμένη έκθεση  ανήκει στο Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, το οποίο και τη χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου. Πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο πρώην δήμαρχος Μετσόβου και πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής Ιωάννης Αβέρωφ και επιμελητής της έκθεσης ο ιστοριοδίφης συγγραφέας Αστέριος Κουκούδης. H εκθεση μεταφέρθηκε στα Σκόπια αφού πρώτα φιλοξενήθηκε στο Μοναστήρι και την Στρουγγα.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γραφείου Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παρολη την χιονόπτωση και το κρύο στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν πολλές δεκάδες μέλη του συλλόγου και πολλοί κάτοικοι των Σκοπίων βλάχικης καταγωγής. Την εκδήλωση ζέσταναν με την πάντα αυθεντική μουσικό-χορευτική τους παράδοση ο Σύλλογων Βλάχων Νομου Σερρών "Γιωργάκης Ολύμπιος"

Ο Σύλλογος "Μοσχοπολη" τίμησε τον εμπνευστή της έκθεσης για την συλλογική του προσφορά μέσα από το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Η έκθεση ευλεπιστει να ταξιδέψει στην ελληνική επικράτεια και τη διασπορά.

Οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι και φορείς μπορούν να απευθυνθούν στον Ίδρυμα Εγνατία - Ηπείρου στα Ιωάννινα. http://www.egnatiaepirusfoundation.gr/contacts.htm

Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί ο αντίστοιχος τόμος στα ελληνικά και αγγλικά!

 

Αναζήτηση