Απο την ζωή των Βλάχων στα 1900 - Έκθεση φωτογραφιών εποχής

Απο την ζωή των Βλάχων στα 1900 - Έκθεση φωτογραφιών εποχής ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΛΑΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΙΔΡΥΜΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Πρόσκληση

Έχουμε την τιμή  να σας προσκαλέσουμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφιών Εποχής Απο την ζωή των Βλάχων στα 1900 επιμέλεια-παρουσίαση Αστέρης Κουκούδης στην αίθουσα "Τάκης Τλούπας" του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας, στις 19 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Σάββατο και ώρα 18:30

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων έχει την χαρά να παρουσιάσει στη Λάρισα την Έκθεση Φωτογραφιών Εποχής με τον τίτλο:

ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΑ 1900

Το μέρος της έκθεσης που αφορά στη Μακεδονία έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά από το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη μέσα στα πλαίσια δράσης του για την ανάδειξη του Μακεδονικού Ελληνισμού. Το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου βοήθησε στην επέκταση της πρωταρχικής έκθεσης, ώστε να συμπεριλάβει και τους βλάχικους πληθυσμούς, τους οικισμούς και τις εγκαταστάσεις, όπως είχαν διαμορφωθεί στα 1900, στην ΄Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη και τις γειτονικές Βαλκανικές Χώρες.

Η επιμέλεια και η παρουσίαση της έκθεσης και του συνοδευτικού βιβλίου, στα ελληνικά και τα αγγλικά, έχει γίνει από τον ερευνητή των Βλάχων κ. Αστέριο Κουκούδη. Η έκθεση έχει ταξιδέψει σε μερικά από τα σημαντικότερα κέντρα των Βλάχων στη Μακεδονία και έχει φιλοξενηθεί στα Σκόπια και το Μοναστήρι. Υπάρχουν προοπτικές να συνεχίσει να ταξιδεύει στους Έλληνες της Διασποράς. Επικροτώντας την όλη προσπάθεια, θεωρούμε πως ήταν επιβεβλημένη η παρουσίαση αυτής της έκθεσης στη Λάρισα.
Πιστεύουμε πως η έκθεση έχει τη δύναμη να ισορροπεί ανάμεσα στην ευαισθησία και την πραγματικότητα. Αντιμετωπίζει τους Βλάχους με σεβασμό και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την ιστορική τους ταυτότητα ως πολύτιμο, συστατικό και αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωμιοσύνης, του Ελληνισμού, της Ελλάδας.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Β.

 

Το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου αντιμετωπίζει, προβάλλει και αναδεικνύει τη βλάχικη πολιτισμική κληρονομιά ως συστατικό στοιχείο του τόπου μας. Θεωρεί ότι οι καιροί είναι ώριμοι για τη συστηματική έρευνα, μελέτη και παρουσίαση τόσο της ιστορικής όσο και της σύγχρονης συνείδησης και πραγματικότητας της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης.
Επιθυμία του Ιδρύματος είναι να κάνει κατανοητά στο ευρύτερο κοινόι τα συνακόλουθα θεωρητικά και μη ζητήματα. Ξεκινά λοιπόν την προσπάθειά του με την παρουσίαση των πολλαπλών βλάχικων ταυτοτήτων (τοπικών, οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, πολιτισμικών κ.ά.), όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η επιλογή μας δικαιολογείται, διότι εκατό και πλέον χρόνια μετά, αυτή η παρουσίαση συμβάλλει στην ερμηνεία και την κατανόηση της σύγχρονης ταυτότητας των Βλάχων της Ελλάδας.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΒΕΡΩΦ

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος

ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο Πρόεδρος Δ.Σ Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου

Ιωάννης Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Β

Μιχάλης Μαγειρίας

Αναζήτηση