Κοπη της πίτας των βλάχων 2012 - Δελτίο τύπου Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων

Κοπή της πίτας των Βλάχων 2012Mε  ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ οι ετήσιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2012. Οι εκδηλώσεις της ΠΟΠΣΒ φέτος ήταν αφιερωμένες στα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Τις διήμερες εκδηλώσεις πλαισίωσαν χιλιάδες πολιτών βλαχικής και μη καταγωγής. Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών διεξήχθη ημερίδα με θέμα: «Η κοινωνική, εκπαιδευτική και φιλανθρωπική συμβολή των Βλάχων χθες και σήμερα». Σ'αυτή μίλησαν οι Βλάχοι καθηγητές του ΑΠΘ κ. Θεόδ. Δαρδαβέσης και Νικ. Κατσάνης για την προσφορά των Βλάχων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στον όλο Ελληνισμό.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, πλαισιωμένη από 1500 χορευτές των Συλλόγων μελών της, η διοίκηση της ΠΟΠΣΒ τέλεσε το έθιμο της ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ για το 2012. Στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους παρακείμενους χρόνους παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση περίπου πέντε χιλιάδες πολίτες καθώς και Βλάχοι επισκέπτες από την Π ΓΔΜ.

 


Κατά την εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από βλαχικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, χαιρετισμός ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ αναφέρθηκε ενδεικτικά στις δράσεις της Ομοσπονδίας κατά το παρελθόν έτος, υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει με τον ίδιο δυναμισμό και κατέληξε ελληνικά και βλαχικά: "Όλοι μαζί, Βλάχοι ελλαδικοί και της Διασποράς, στέλνουμε μήνυμα Αισιοδοξίας κι Ελπίδας! Για την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και τον απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ! Όπως ταιριάζει στη ζωντανή λατινόφωνη Ρωμιοσύνη, στο Γένος των Ελλήνων. Ασί κουμ πρίντι λα Νόϊ Ελλάσλι ντι του μούντζι"!

 

 

Στη συνέχεια της εκδήλωσης της ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ_2012_ στο ΑΠΘ τιμήθηκαν  για την προσφορά τους στον Βλαχόφωνο Ελληνισμό:

- Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη της κοινωνική και φιλανθρωπική δράση
- Η κα Βιολέτα Παπαθανασίου, πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης ‘Η Καρτερία’, για την μεγάλη και πολυετή της προσφορά στον βλαχόφωνο Ελληνισμό
- Ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’, ο πρώτος ιδρυθείς βλαχικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης το 1908 (επί Τουρκοκρατίας),
για την υπεραιωνόβια και πολύπτυχη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό.


Επίσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του αδικοχαμένου πρόωρα Δημάρχου Δέλτα Νίκου Γιουτίκα, Βλάχου στην καταγωγή.

Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος από τη Διασπορά οι πρόεδροι των βλάχικων συλλόγων από την ΠΓΔΜ κι ομογενειακά στελέχη από την Αλβανία.

Την εκδήλωση τίμησαν πολιτικά πρόσωπα, περιφερειακοί  σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι απ' όλη τη χώρα.

 Η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή από την Ελλάδα αλλά και τη Διασπορά είναι αντιπροσωπευτική της σημασίας και του ρόλου των Βλάχων για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό.

 

Αναζήτηση