Ομιλία Προέδρου ΠΟΠΣΒ Μιχάλη Μαγειρία στο Ζάππειο Μέγαρο 17-9-2011

Ομιλία Προέδρου ΠΟΠΣΒ Μιχάλη Μαγειρία στο Ζάππειο Μέγαρο 17-9-2011Αγαπητοί φίλοι, Συμπατριώτες, Γκίνι ν’ αφλάμου, γκίνι ν’ ανταμουσίμου, γκίνι βίνιτου!
Βίνιμου τούτς Ελλάσλι ντι το μούντζι σι ντι του κάμπουρλι α πατρίδελιεϊ, σι ντιν πάρτι!
Ήρθαμε εδώ όλη η λατινόφωνη Ρωμιοσύνη. Από τα βουνά και τους κάμπους της πατρίδας κι από τη Διασπορά.
Με μεγάλη χαρά συναντιόμαστε σήμερα εδώ στο ΖΑΠΠΕΙΟ.
Στην καρδιά της Αθήνας. Στην πρωτεύουσα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ και του ΌΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ! Των οραμάτων και έργων των Μεγάλων Ελλήνων Εθνικών Ευεργετών βλαχικής καταγωγής.
Τα αισθήματα όλων μας είναι σήμερα πολύ δυνατά. H Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, δευτεροβάθμιο όργανο εκατόν επτά πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα, πήρε την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης.
Κι ήρθαμε απ’ όλη την Ελλάδα, Νόϊ Ελλάσλι, να τιμήσουμε τους Ευεργέτες του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Έθνους στη χορεία των οποίων οι ΒΛΑΧΟΙ κατέχουν την πρώτη θέση.


Συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα μπροστά στα έργα της ευποιΐας, της εθνικής κληρονομιάς και της μεγαλοσύνης των Ελλήνων Βλάχων εθνικών Ευεργετών.
Αναστοχαζόμαστε τη δράση τους, τους αγώνες τους για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Τα ελληνικά Γράμματα.
Με προδρόμους τους Μοσχοπολίτες λογίους Δανιήλ και Αναστάσιο, τον Μετσοβίτη Δάσκαλο του Γένους Νικόλαο Τζερτζούλη,
Κορυφαίο όλων τον Πρωτομάρτυρα του Έθνους, τον Περιβολιώτη Ρήγα Βελεστινλή

Αναστοχαζόμαστε τις άοκνες προσπάθειες και τη συμβολή τους στην Παλιγενεσία του Ελληνισμού και στη συγκρότηση της νεωτερικής ελληνικής εθνικής ταυτότητας.

Ήρθαμε με τους χιλιάδες χορευτές μας να δώσουμε έναν τόνο Ελπίδας κι αισιοδοξίας για το μέλλον. Αντλώντας δύναμη και θετικά πρότυπα από το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών.

Οι δωρεές των Βλάχων Εθνικών Ευεργετών δεν κοσμούν απλά το κέντρο της Αθήνας.
Είναι οι Τόποι αναπαράστασης της συλλογικής μας μνήμης.
Ανατέμνουν το χώρο και το χρόνο του Ελληνικού Έθνους, διαδηλώνοντας την Εθνική Ταυτότητα των Ελλήνων και τα περιεχόμενά της.
Ταυτόχρονα είναι τόποι του νέου ξεκινήματος του Γένους μας, σε νέες συνθήκες ως Έθνος – Κράτος..
Βλάχοι γεννημένοι στη Διασπορά, πρωταγωνιστές στο πνευματικό κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, προετοιμάζουν την Επανάσταση του 1821.
Συμμετέχουν σ' αυτή με τα γρόσια και τ' άρματα και ενισχύουν με το πουγγί τους τα γράμματα.
Από τους ιδρυτές της περιώνυμης Αθηναϊκής Τριλογίας τους Μοσχοπολίτες βαρώνους Σίνα, τους Λινοτοπίτες βαρώνο Κωνσταντίνο Μπέλλιο και Στέργιο Δούμπα,
καθώς και τον Μετσοβίτη φιλικό Δημήτριο Ποστολάκα, έως τους Λαμποβίτες αδελφούς Ζάππα
και τη χορεία των Μετσοβιτών Ευεργετών με Πρωτοκορυφαίο όλων τον Γεώργιο Αβέρωφ,
η έννοια Ευεργεσία στο Ελληνικό Έθνος κατέστη συνώνυμη της Βλαχουριάς.
Οι δωρεές των Βλάχων, των γόνων της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης, συνοψίζουν τις διαχρονικές αξίες και τα ζητούμενα του Γένους μας όπως τα διακήρυξε ο Βλάχος πρωτομάρτυρας του Νέου Ελληνισμού Ρήγας Βελεστινλής.
Στο Καλλιμάρμαρο αναβίωσε η Ολυμπιακή Ιδέα, στο Πανεπιστήμιο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη και την Ακαδημία βρήκαν στέγη οι Μούσες και τα Γράμματα, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο οι επιστήμες που ανόρθωσαν τη χώρα.
Δυο επώνυμα νεοκλασικά κτίρια το «Μπάγκειον» και «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» δεσπόζουν στην είσοδο της οδού Αθηνάς στην πλατεία Ομονοίας. Δωρεά του βλαχικής καταγωγής Κορυτσαίου εμπόρου Μπάγκα για την ενίσχυση των ελληνοσχολείων της ιδιαίτερής του πατρίδας.
Σήμερα μας υπενθυμίζουν το διαχρονικό χρέος της ΕΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ προς τον έξω Ελληνισμό, στη γειτονική μας Κορυτσά.
Το ίδιο βέβαια όπως και τα Αρσάκεια σχολεία.
Οι Βλάχοι Εθνικοί Ευεργέτες, έκαναν το χρέος τους ως ΈΛΛΗΝΕΣ.
Στάθηκαν πρωτοπόροι μαζί με τους άλλους Συνέλληνες στην Εθνική Παλλιγενεσία, την ίδρυση και σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους.
Είναι καιρός και η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, με συνείδηση του χρέους να στρέψει το ενδιαφέρον της στον έξω Ελληνισμό, εκλεκτό κομμάτι του οποίου αποτελούν και οι Βλάχοι.

Οι Βλάχοι στις γειτονικές μας χώρες είναι η γέφυρά μας στα Βαλκάνια. Όχι μόνο με το παερλθόν τους αλλά και με το παρόν τους, τη ζωή τους, την όλη παρουσία τους, δίνουν μαρτυρία ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Να τους ανταποδώσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ την ευεργεσία.
Να ενισχύσει και να εντείνει τις προσπάθειές τους να λάβουν ελληνική παιδεία..
Να ενισχυθούν οι Έλληνες Βλάχοι στις γειτονικές μας χώρες να εκφραστούν ελεύθερα.
Να μπορέσουν έτσι να συμβάλλουν στην παραπέρα αλληλογνωριμία μας με τους λαούς γύρω μας. Με στόχο τον αλληλοσεβασμό, την εμβάθυνση των σχέσεών μας μαζί τους, τη σφυρηλάτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
.
Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο των Ζάππα απ' το Λάμποβο, του Μπάγκα απ' την Κορυτσά, του Μετσοβίτη Γεωργίου Αβέρωφ θιασώτη των ιδεωδών του Ρήγα Βελεστινλή και της ολυμπιακής ιδέας.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε εδώ.
Όλοι μαζί στέλνουμε μήνυμα Αισιοδοξίας κι Ελπίδας γα την ΕΛΛΑΔΑ και τον απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ,
Όπως ταιριάζει στη ζωντανή λατινόφωνη Ρωμιοσύνη, στο Γένος των Ελλήνων.
Ασί κουμ πρίντι λα Νόϊ Ελλάσλι ντι του μούντζι!
Ευχαριστώ μούλτου τσι βίνιτου τούτς αουά άστ σιάρα
Σι χαρσίμου γκίνι , Τρα νίντι μα γκίνι

Αναζήτηση