Έκθεση «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως»

Έκθεση «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως» Ένα «ταξίδι»  στο χτες και το σήμερα μέσα από την εικόνα, το λόγο και τον ήχο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν οι Συρρακιώτες και πολλοί επισκέπτες του ιστορικού χωριού τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, την έκθεση με θέμα «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως» της πολιτιστικής κίνησης «Μέθεξις», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Συρράκου.

Επρόκειτο για ένα «ταξίδι» στο χτες και το σήμερα μέσα από την εικόνα, το λόγο και τον ήχο.
Σαράντα φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων με παράλληλη προβολή ντοκιμαντέρ  του ιστορικού χωριού και παράθεση στοιχείων σε πίνακες, οδήγησαν τους περιηγητές που βρέθηκαν στον όμορφο χώρο του καινούριου συνεδριακού κέντρου «Κώστας Κρυστάλλης» στο Συρράκο, σε ένα ταξίδι που ξεκινούσε με στοιχεία του τόπου και της ιστορίας του πριν από 150 χρόνια περίπου και κατέληγε στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, σήμερα.


Η έκθεση στο καινούριο συνεδριακό κέντρο Σημεία αυτής της πορείας των χρόνων αποτυπώθηκαν στο χαρτί, αλλά και στην ψηφιακή εικόνα. Μιας πορείας ενός από τα πιο σημαντικά χωριά της Ελλάδας, που έλαμψε στους αιώνες, δίνοντας στην ιστορία πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, της πολιτικής, της στρατιωτικής τέχνης, της κτηνοτροφίας, του εμπορίου, της οικοτεχνίας και τόσων άλλων.

Αλλά και ενός τόπου που ξαναβρίσκει το δρόμο του σήμερα, προσαρμοζόμενος στις σύγχρονες συνθήκες, μετά από δεκαετίες ερήμωσης, έχοντας όμως ως προτεραιότητα τον σεβασμό στο παρελθόν και την ιστορία του.
Στα εγκαίνια της έκθεσης ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Συρράκου κ. Γιάννης Αργύρης αφού συνεχάρη τα μέλη της «Μέθεξις» για την πρωτοβουλία τους, επεσήμανε τις πολύπλευρες δυνατότητες χρήσης του Συνεδριακού Κέντρου και τις προοπτικές που διανοίγονται για το χωριό από την αξιοποίησή του.
Από την πλευρά τους τα μέλη της πολιτιστικής κίνησης: κκ Χρήστος Κατσάνος, Δημήτρης Γκαρτζονίκας, Βαγγέλης Γιωτόπουλος και Ηλίας Γκαρτζονίκας, αναπτύσσοντας το σκεπτικό τους για τη διοργάνωση, τόνισαν ότι απετέλεσε μέρος μιας μακροχρόνιας «ηθικής ανταπόδοσης» στον τόπο για όσα τους έμαθε και τους πρόσφερε, αλλά και της εσωτερικής ανάγκης τους να μοιραστούν με όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους,  κάτι τόσο όμορφο.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκαταλέγονταν και η πιο σημαντική στιγμή της τελετής των εγκαινίων, όταν τα μέλη της «Μέθεξις» ανακοίνωσαν ότι με ομόφωνη απόφασή τους, ολόκληρη η έκθεση, όταν ολοκληρώσει το “ταξίδι” της σε περιοχές που ζουν μόνιμα και δημιουργούν Συρρακιώτες, όπως τα Γιάννινα και η Πρέβεζα, θα δωριστεί στο Πνευματικό Κέντρο και την κοινότητα Συρράκου.

Στην πολιτιστική κίνηση μετέχουν πολίτες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που πιστεύουν στη δύναμη και τις αξίες του Πολιτισμού και επιδιώκουν να καταθέσουν την άποψή τους, εφαρμόζοντας και πραγματοποιώντας τις ιδέες τους, μέσα από ένα πλαίσιο σεβασμού προς τον ευρύτερο Χώρο αφενός με χρήση σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών αφετέρου.
Ο διαδικτυακός της τόπος, που αναδιαμορφώνεται αυτόν τον καιρό,
είναι www.m-f.gr και το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Την εκδήλωση και τα εγκαίνια χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, με επιστολές τους οι Ηπειρώτες Υφυπουργοί: Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Σταύρος Καλογιάννης και Εθνικής Αμύνης κ. Κώστας Τασούλας.

 
Αϊ Νικόλας: Ο Προστάτης
 «Πέτρα και Φως» Βάλια Μάρι
 Στον ήχο του κλαρίνου το βαρύ…  Πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο  Μνήμη: Γιαγιά στο καλντερίμι.
Τα μέλη της «Μέθεξις» και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Συρράκου, στα εγκαίνια.
Βρύση  «Μ'ντανίτσα» «Ανασκαλεύοντας» τη μνήμη.

Αναζήτηση