Ανακαλύπτοντας τη μεταβατική και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο
Στη Μεσόγειο, η μεταβατική και νομαδική κτηνοτροφία (transhumance) αποτελούν παραδοσιακές πρακτικές χιλιάδων ετών, σημαντικότατες για την οικονομία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Αφορούν κυρίως στην εποχική μετακίνηση αιγοπροβάτων, βοοειδών και καμήλων σε βοσκότοπους ορεινών ή πεδινών περιοχών. Αν και οι ρίζες της συγκεκριμένης πρακτικής πάνε πίσω στην προϊστορία, η μεταβατική κτηνοτροφία συνεχίζει ως σήμερα να είναι ζωντανή σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.
Η φωτογραφική έκθεση «στο διάβα» είναι αφιερωμένη στη ζωή και τον πολιτισμό των μετακινούμενων και νομάδων κτηνοτρόφων της Μεσογείου. Τα έργα έξι εξαιρετικών φωτογράφων από την Ελλάδα, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Λίβανο αναδεικνύουν τα διαφορετικά τοπία και την καθημερινότητα αυτών των θαυμαστών γυναικών, ανδρών και παιδιών. Μας μιλούν για τη ζωή τους, τις απολαύσεις τους, τις δυσκολίες και τις κακουχίες που αντιμετωπίζουν.
Η έκθεση κάνει στη χώρα μας την έκτη στάση της, μετά από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία και πριν συνεχίσει το ταξίδι της σε άλλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο.
Στην Ελλάδα, έχει ήδη φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, με μεγάλη έως τώρα επιτυχία και σημαντική υποστήριξη από την τοπική κοινωνία.
Από τα ψηλά βουνά της Πίνδου, πεδίο μελέτης για τη μεταβατική κτηνοτροφία στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» θα ταξιδέψει στην Αθήνα όπου θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου 2015. Προσκαλώντας τον πληθυσμό της πόλης σε αυτό το μοναδικό φωτογραφικό ταξίδι αποσκοπεί να αναδείξει τη σημαντική συνεισφορά των μετακινούμενων και νομάδων κτηνοτρόφων στο μέλλον το δικό μας και ολόκληρου του πλανήτη.
Η μετακίνηση των κοπαδιών σε αναζήτηση τροφής και νερού είναι μια αναγνωρισμένη πολιτισμική πρακτική με σημαντικές ιστορικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Η συμβολή της στη διαχείριση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας είναι αποδεδειγμένη, ακόμη και μέσα από τη διάδοση της παραδοσιακής γνώσης για την ορθή χρήση περιβαλλοντικών πόρων. Συμβάλλει επίσης και στη διαφύλαξη ενός σημαντικού όγκου πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των ιδιαίτερων εθνοτικών ομάδων που την εξασκούν όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και σημαντικότατων κοινωνικό-πολιτικών ανακατατάξεων, η συγκεκριμένη πρακτική έχει τη δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αειφορική ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, στη διατήρηση του οικολογικού ιστού και να προσφέρει μέσα από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της Μεσογείου.
Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη μελέτη και ανάδειξη της μεταβατικής και νομαδικής κτηνοτροφίας στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του προγράμματος του Μεσογειακού Δικτύου για τη Φύση και τον Πολιτισμό (Mediterranean Consortium of Nature and Culture).
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Στάμος Αμπάτης (Ελλάδα), Baris Korca (Τουρκία),
Yunes Tazi (Μαρόκο), Wassim Ghozlani (Τυνησία),
Assad Saleh (Λίβανος), Gemma Arrugaeta (Ισπανία)
Επιμέλεια έκθεσης:
Αφροδίτη Σορώτου, Στάμος Αμπάτης
Διοργάνωση:
Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA)
σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου,
την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου
στο πλαίσιο του Μεσογειακού Δικτύου για τη Φύση και τον Πολιτισμό
Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015, στις 20:00
Ημέρες Έκθεσης: Από Τετάρτη 21 Οκτωβρίου έως Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015
Ώρες Έκθεσης: 18:00-22:00 [Καθημερινά]
Πληροφορίες στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00
Αίθουσα: Εκθεσιακός Χώρος -1ος & 2ος όροφος
Είσοδος Ελεύθερη