Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης - 2ημερη εκδρομή στο Κρούσοβο και στο Μοναστήρι

Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης Το Σαββατοκύριακο 27-28 Φεβρουαρίου 2010 ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης "Ο Γεωργάκης Ολύμπιος" οργανώνει 2ημερη εκδρομή στο Κρούσοβο και στο Μοναστήρι (Bitola),μετά από πρόσκληση του Προξένου του  Ελληνικού Προξενείου.

Το Ελληνικό Προξενείο του Μοναστηρίου προχώρησε, μετά από 100 χρόνια, στην επανέκδοση του “Ετυμολογικού Λεξικού της Κουτσοβλαχικής Γλώσσης”, το οποίο συνέγραψε το 1909 ο Λιβαδιώτης λόγιος γυμνασιάρχης Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.

Επρόκειτο περί ενός επιστημονικού και τυπογραφικού άθλου για εκείνα τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα και απετέλεσε μια σαφή και καθαρή απάντηση στα προπαγανδιστικά κατασκευάσματα των Ρουμάνων, αναδεικνύοντας την ιστορική και διαχρονική διασύνδεση της κουτσοβλαχικής με την ελληνική γλώσσα.

Μετά από 100 χρόνια, η επανέκδοση του μνημειώδους έργου του Κ. Νικολαΐδη, το οποίο απετέλεσε ένα άρτιο επιστημονικά όπλο άμυνας για τους βλαχόφωνους Έλληνες που έδιναν τότε τον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποτελεί μία ευγενή ενέργεια και μία οφειλόμενη απότιση φόρου τιμής και σεβασμού στον Λιβαδιώτη συγγραφέα.

Περιποιεί μεγάλη τιμή για τον Σύλλογό μας το ότι ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι, μάς πρότεινε να παρουσιάσουν μέλη του Συλλόγου μας το λεξικό, σε ειδική τελετή υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου, στο βλαχοχώρι του Κρουσόβου.

Διαβάστε περισσότερα...

Αναζήτηση