Βίντεο - ομιλίες απο το 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

Μιχάλης μαγειρίαςΦρατς Αρμάνιοι, Αδέλφια Έλληνες, Γκίνι ανταμουσίμου!
Το φετινό 29ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, πραγματοποιείται στη φιλόξενη Μακεδονική γη της Πιερίας, στους πρόποδες του θεϊκού βουνού των Ολυμπίων θεοτήτων, και των Πιερίων των νυμφών του ελληνικού μύθου.
Σ’αυτή τη φιλόξενη γη, στο βουνό και στον κάμπο, βρήκαν απάγκιο και στήσαν από την αρχή το νοικοκυριό τους οι Βλάχοι της κεντρικής Πίνδου κυνηγημένοι απ’τους Οθωμανούς.

 

Σάββατο 29/6/2013, Πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης, παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων
της Ομοσπονδίας. Βίντεο 1 απο 2

Οι Βλάχοι που οργανώνουν σήμερα το 29ο Αντάμωμα, εγκαταστάθηκαν εδώ μετά το άδοξο τέλος της Επανάστασης του 1611 στην Ήπειρο, και το τραγικό τέλος στα Γιάννινα του επικεφαλής της, λογίου επισκόπου Λαρίσης Διονυσίου του Φιλοσόφου, βλαχικής καταγωγής.
Στην Επανάσταση του Διονυσίου είχαν πάρει μέρος μεταξύ άλλων βλαχικοί πληθυσμοί από τις προνομιακές περιοχές της «Χώρα Μετσόβου» και της «Χώρα Περιβόλι». Μετά την ήττα τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές μεσαιωνικές εστίες τους, όπως η Δερβεντίστα, η Μηλιά, η Φράγγα, κι η Καρίτσα. Οι διωχθέντες εγκαταστάθηκαν στα όρια του αρματολικίου του Ολύμπου και Πιερίων, όπου επικεφαλής ήσαν αρματωλοί βλαχικής καταγωγής από την Πίνδο.

Αυτοί είναι οι Βλάχοι που σήμερα μας φιλοξενούν εδώ.
Αναφέρθηκα, σύντομα και σχηματικά, ομολογουμένως, στο ιστορικό αυτό πλαίσιο, για να σημειώσω:
- κατά πρώτο την κοινή μας καταγωγή όλων από τη μητροπολιτική κοιτίδα μας στην Πίνδο.
- και κατά δεύτερο γιατί θέλω να τονίσω, με έμφαση, την πρωτοπόρα συμμετοχή των Βλάχων της Πίνδου στα δύο πρώιμα κι αδιαμφισβήτητα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα του Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1600 και 1611.
Περιττεύει να αναφερθώ στους αλλοτινούς κλεφταρματωλούς, στους επώνυμους κι ανώνυμους Βλάχους του Ολύμπου και της Πιερίας, που πρωτοστάτησαν σε όλες τις εκδηλώσεις κι εκφράσεις της κοινωνικής, οικονομικής κι εθνικής ζωής του τόπου αυτού. Τη μνήμη τους διασώζει η λαϊκή μούσα, η προφορική αλλά και η γραπτή παράδοση του τόπου και του Γένους.
Αυτό που φανερώνει το παράδειγμα όλων των προηγουμένων, δείχνει ολοφάνερα ένα πράγμα. Ότι η ταυτότητα, η εθνική ταυτότητα, ζυμώνεται στην καθημερινή ζωή και στους κοινούς αγώνες για την κοινή πατρίδα και τους ανθρώπους της. Δεν χρειάζεται νόμους του κράτους. Οι νόμοι του κράτους υπηρετούν την ταυτότητα, την επιβεβαιώνουν αλλά δεν την ορίζουν. Γιατί το έθνος το Δικός Μας, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ, προϋπήρξε του κράτους κι απλώνεται κι έξω από τα όριά του.
Πρόσφατα, όσοι δεν το γνωρίζετε, η Ρουμανία ψήφισε νόμο, στον οποίο θέλει όλους τους Βλαχώνυμους πληθυσμούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Ρουμάνους. Απαντήσαμε βέβαια στην απαράδεκτη και ιταμή αυτή κίνηση που αναβιώνει την προπολεμική ρουμανική προπαγάνδα. Μακρινές γλωσσικές συγγένειες δεν σημαίνουν και άλλες συγγένειες.
Τις συγγένειες ορίζει, όπως είδαμε ο κοινός βίος, οι κοινοί αγώνες, η κοινή Πατρίδα. Κι αυτή είναι η δική μας Πατρίδα, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής γης. Είναι η ελληνική Πίνδος.
Οι πρόγονοι των Βλάχων μας στον Όλυμπο και τα Πιέρια είναι απόγονοι των Μεγαλοβλαχιτών ιππέων στρατιωτών, των φυλάκων των διαβάσεων της Πίνδου.
Οι Μεγαλοβλαχίτες ιππείς στρατιώτες δεν είναι άλλοι παρά οι Βλάχοι του κάμπου του Βελεστίνου, του Αλμυρού και των Φαρσάλων που ανεβαίνουν με τα κοπάδια τους, τεκμηριωμένα πάνω από μια χιλιετία, κι έχουν στον έλεγχό τους τις ορεινές διαβάσεις της Πίνδου.
Θα μου επιτρέψετε, να πάω λίγο πιο πίσω ακόμη στην ιστορία. Στην εποχή που χαρακτηρίζεται η αυγή του Νέου Ελληνισμού. Το 1259, στην περίφημη μάχη της Πελαγονίας, πολέμησαν υπό την ηγεσία του Αγγελοκομνηνού Δεσπότη της Ηπείρου κι οι Μεγαλοβλαχίτες Ρωμαίοι της «πατρώας φωνής», ως αναπόσπαστο κομμάτι της δυτικής Ρωμιοσύνης ενάντια στους «Βουλγάρους και Βλάχους» του Δούναβη, τους εγκατεστημένους βόρεια του Αίμου.
Περιγράφοντας οι ιστορικοί της εποχής εκείνης την ταυτότητά των Μεγαλοβλαχιτών τους χαρακτηρίζουν: παλαιούς Έλληνες απογόνους του Αχιλλέα και των Μυρμιδόνων.
Αυτή είναι η ταυτότητα των προγόνων μας. Αυτή πίστευαν και με αυτή την ταυτότητα, ως «παλαιούς Έλληνες, απογόνους του Αχιλλέα και των Μυρμιδόνων» τους αναγνώριζαν κι οι άλλοι Ρωμαίοι, οι γραικόφωνοι.
Αυτή είναι η αναγνωρισμένη ταυτότητα των Βλάχων της Ελλάδος, από τους ίδιους τους συγχρόνους τους εδώ και μια χιλιετία. Και μάλιστα σε μια μάχη της Ρωμιοσύνης εναντίον κάποιων άλλων βλαχώνυμων, εναντίον των Βλάχων του Δούναβη βόρεια του Αίμου.
Στο πνεύμα αυτής της κληρονομιάς αγωνίστηκαν οι δικοί μας Λαζαίοι του Ολύμπου, ο δικός μας Ρήγας Βελεστινλής που έζησε στη νιότη του κοντά τους, κι ο δικός μας Γιωργάκης Ολύμπιος.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι το παρελθόν μας, που είναι και παρόν μας, απαντούν μαζί εύγλωττα και ευκρινώς, στην πάντα εισαγόμενη και σήμερα δια νόμου τυρβάζουσα ρουμανική προπαγάνδα.
Ακόμη κι όσοι, για τους γνωστούς λόγους, στο παρελθόν, πλανήθηκαν απ’αυτή, το έχουν σήμερα αντιληφθεί. Δυστυχώς όμως, αρκετοί από αυτούς, κινούμενοι, όπως πάντα από ιδιοτέλεια, αντί να διορθώσουν το αρχικό τους λάθος, το πολλαπλασιάζουν.
Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τα μακεδοναρμάνικα φληναφήματα περί «ξεχωριστού αρμάνικου έθνους»;
Μας λένε πονηρά, για παράδειγμα, οι Μακεδοναρμάνοι κι οι συνοδοιπόροι τους ότι: «είναι Μακεδόνες, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά όχι Έλληνες».
Τους απαντούμε απ’ τη μητέρα μακεδονική γη της Πιερίας: όποιος δηλώνει Μακεδόνας και κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι μόνο Έλληνας, και δεν μπορεί να είναι κι ούτε νομιμοποιείται να ζητά «μιλέτι αχόργεα». Αυτό είναι το μήνυμα της ζωντανής Βλαχουργιάς προς τους ιδεολογικούς απογόνους των «Σιδηροφρουρών» και της «Λεγεώνας».
Φίλες και φίλοι, Ντουρούτς Αρμάνιοι,
Αναφέρθηκα στα παραπάνω σήμερα, για να στείλω ένα μήνυμα προς όλους τους ποικιλώνυμους προπαγανδιστές αλλά και στην Ομογένεια, στη Διασπορά, με την ευκαιρία της δορυφορικής αναμετάδοσης.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΔΕΝ ΕΤΕΡΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΑΝ, Ο ΤΟΠΟΣ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΚΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΝΟΜΟΣ. Σφραγισμένος από τους διαχρονικούς αγώνες μας ΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ.

Φίλες και φίλοι, Ντουρούτς Αρμάνιοι,
Φέτος η Ήπειρος κι η Μακεδονία γιόρτασαν 100 χρόνια από την Απελευθέρωσή τους. Οι ιστορικές μας, τοπικές πατρίδες, απέκτησαν έτσι και πάλι θέση και ρόλο στα ελληνικά πράγματα, κι Εμείς, είμαστε πλέον ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και ΠΟΛΙΤΕΣ της Ελληνικής μας ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
Οι Βλάχοι είμαστε εξωστρεφείς, δημιουργικοί, και γνωρίζουμε να διακρίνουμε τα σημάδια στον ορίζοντα.
Είμαι πεπεισμένος, ότι οι Εμείς, οι Έλληνες Βλάχοι, διευρύνουμε τόσο τον ορίζοντα όσο και το ρόλο της ελληνικής μας πατρίδας, καθώς τον ανοίγουμε στις γειτονικές χώρες και στήνουμε δυνατές και ειρηνικές γέφυρες φιλίας και δημιουργικής συνύπαρξης.
Δείγμα τρανό η παρουσία ανάμεσά μας των Ελλήνων Βλάχων από τις γειτονικές χώρες την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Σ’αυτήν την κατεύθυνση καλούμαστε επιπλέον να συμβάλλουμε διεκδικόντας και για τους αδελφούς μας Έλληνες Βλάχους τα αυτονόητα δικαιώματά τους στις γειτονικές χώρες.

Ευχαριστώ μούλτου, Σ’ χαρσίμου γκίνι

Ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
κ. Μιχάλη Μαγειρία το Σάββατο 29/6/2013, στην παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων
της Ομοσπονδίας στην πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης.

 

Σάββατο 29/6/2013, Πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης, παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων
της Ομοσπονδίας. Βίντεο 2 απο 2


 

Καρίτσα Πιερίας 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα ΒλάχωνΦίλες και φίλοι, Φρατς Αρμάνιοι Γκίνι Ανταμουσίμου ν’ Καρίτσα!
Σι κούμου ιάστι τάξεα σι αντέτεα λα Νόϊ Αρμάνλι βα σι ακατσάμου «κόρλου μάρι» τρα σι γιουρτισίμου Αντάμουσεα ντι έστανου.
Φίλες και φίλοι
Κορυφώνονται σήμερα εδώ στο χοροστάσι της Καρίτσας, όπως η βλάχικη τάξη και το έθιμο το ορίζουν, με το «Μεγάλο Χορό».
Ολοκληρώνονται έτσι οι εκδηλώσεις του 29ου Ανταμώματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
Η μεγάλη συμμετοχή των Συλλόγων στο φετινό 29ο Αντάμωμα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και μάλιστα για άλλη μια φορά η παρουσία και συμμετοχή των χιλιάδων νέων χορευτών, της ελπιδοφόρας νεολαίας μας, μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε στους ρυθμούς των πατρογονικών παραδόσεων λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψει μας τις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις με περισσότερο ζήλο και δυναμισμό.
Ανάμεσά μας βρέθηκαν αυτές τις μέρες κι οι ομογενείς Έλληνες Βλάχοι από τις γειτονικές χώρες Αλβανία και ΠΓΔΜ. Τους χαιρετίζω για μια άλλη φορά όλους και τον καθένα ξεχωριστά για την παρουσία τους εδώ στη μακεδονική γη, στην αληθινή και διαχρονική των προγόνων μας Πατρίδα, την Ελλάδα.
Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση του 29ου Ανταμώματος
Σας ανακοινώνω με την ευκαιρία αυτή ότι στα μέσα Αυγούστου θα γίνει η περιβαλλοντική μας εκδήλωση στον Όλυμπο.
Ακολουθεί τέλος Αυγούστους/αρχές Σεπτεμβρίου το τριήμερο Συμπόσιο Ιστορίας Λαογραφίας Βλάχικης Μουσικής και Παράδοσης με θέμα «Οι Βλάχοι της Γρεβενιώτικης Πίνδου». Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στα Βλαχοχώρια του Δήμου Γρεβενών.
Τέλος στις 14 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει η μεγάλη μας εκδήλωση στην Αθήνα, στο ΖΑΠΠΕΙΟ των Βλάχων ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ.

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στο 29ο Αντάμωμα, τη μεγάλη γιορτή του βλαχόφωνου Ελληνισμού
Σας εύχομαι Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές
Βεάρα μπούνα σι τρα νίντι μα γκίνι, Σ’ χαρσίμου γκίνι

Ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
κ. Μιχάλη Μαγειρία τη Κυριακή 30/6/2013, στον «Μεγάλο Χορό», «Κόρλου Μάρι»
στο Χοροστάσι  της Καρίτσας Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου.

Αναζήτηση