Χαιρετισμός προέδρου Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων στην εκδήλωση κοπής της πίτας των Βλάχων 2012

Κοπή της πίτας των Βλάχων 2012Κυρίες και Κύριοι, Ντουρούτς Αρμάνιοι, γκίνι βίνιτου! Γκίνι ν΄αφλάμου.

Φίλες και φίλοι, η Ομοσπονδία μας, όπως έχει καθοριστεί, οργανώνει και φέτος εδώ στη Θεσσαλονίκη μας την εκδήλωση της ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ για το νέο Έτος 2012.
Το 2011 υπήρξε ένας χρόνος με ξεχωριστή σημασία για την Ομοσπονδία μας και το βλαχόφωνο Ελληνισμό. Θα σημειώσω μόνο κάποιες από τις δράσεις μας με καθοριστική σημασία για την ανάδειξη της κληρονομιάς μας αλλά και της σύγχρονης παρουσίας μας πέρα από το σταθερό ετήσιο Αντάμωμά μας.
Η αγαστή κι άριστη συνεργασία με τους κατά τόπους Συλλόγους μας συνεχίστηκε και φέτος.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συλλόγους στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις εστίες των Βλάχων, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, η έκθεση του «Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου» με θέμα «Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900».
Η επίσημη παρουσία κι απότιση για πρώτη φορά από την ΠΟΠΣΒ φόρου τιμής στα Ελευθέρεια του Μεσολογγίου, όπου κι επίσημα αναγνωρίσθηκε η θυσιαστική προσφορά των Βλάχων της Πίνδου στην Άμυνα κι ηρωϊκή Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων του αγωνιζόμενου Γένους.

 


Το 12ο επιστημονικό Συμπόσιο στον Αλμυρό Μαγνησίας με θέμα: “Βλάχοι της Δημητριάδος και των Δύο Αλμυρών” με πλούσια, πρωτότυπη θεματολογία και τη συμμετοχή νέων επιστημόνων.
Η ιδιαίτερα μοναδική, λαμπρή εκδήλωση του Ζαππείου αφιερωμένη στους Βλάχους Εθνικούς Ευεργέτες. Ήταν η πρώτη εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας στην πολλαπλώς από τους Βλάχους ευεργετηθείσα πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο συμμετοχής σε αντίστοιχη διοργάνωση. Η επιτυχής δε προβολή της οποίας έτυχε, ανέδειξε το βλάχικο στοιχείο στο πανελλήνιο και στις σωστές του διαστάσεις.
Οι εκδόσεις οπτικοακουστικού υλικού από εκδηλώσεις τη ΠΟΠΣΒ και ιδιαίτερα οι δύο πρόσφατες εκδόσεις μας «Οι Σύλλογοι της Πανελλήνιας» και «Έλληνες Βλάχοι - η αδιάλεπτη συνέχεια» όπου στο πρώτο αυτοπαρουσιάζονται ο κάθε Σύλλογος ενώ στο δεύτερο παρουσιάσαμε ενδελεχώς τη δράση της Ομοσπονδίας μας. Αναφέρω ενδεικτικά στα πλαίσια της τελευταίας μόνο τα Δελτία Τύπου για τη βλάχικη γλώσσα και την αυτοβιογραφία του ρουμάνου προπαγανδιστή Ιάνκου Περιφάν. Καθόλου μικρότερης σημασίας βέβαια στα πλαίσια αυτών των δράσεών μας ήταν η πρέπουσα στάση μας στα μειονοτικά φληναφήματα του ρουμάνου προέδρου Μπασέσκου αλλά και της καλοστημένης επιχείρησης του «Συμβουλίου των Μακεδοναρμάνων» και των εν Ελλάδι θιασωτών τους.
Για την ΠΟΠΣΒ το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς που πέρασε, έλαβε χώρα στο Μέτσοβο κατά τις ημέρες του 27ου Ανταμώματος. Ήταν η Ίδρυση με πρωτοβουλία της ΠΟΠΣΒ, της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτυονίας. Εκτός της Ομοσπονδίας συνιδρυτικά μέλη της είναι Σύλλογοι Ελλήνων Βλάχων στη Διασπορά. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας. Μας δίνει τη δυνατότητα επαφής και συνεργασίας με τους Συλλόγους των Ομογενών μας εκτός των άλλων και στις γειτονικές χώρες.
Είμαστε αποφασισμένοι και τη νέα χρονιά να προχωρήσουμε στη νέα δυναμική των πραγμάτων. Σε συνεργασία πάντα με τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας μας, ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση αλλά και τα επιστημονικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Πατρίδας μας.
Η φετινή Κοπή της Πίτας των Βλάχων στη Θεσσαλονίκη, συμβασιλεύουσα πόλη του Γένους των Ρωμαίων, ελλαδική διαχρονική πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης και σύγχρονη πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού, συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από την Απελευθέρωσή της. Η συμβολή των Βλάχων στο Μακεδονικό αγώνα και στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης δεν αποτιμάται ούτε με λόγια ούτε με πανηγυρικούς. Η δικαίωσή της βρίσκεται στην ενδυνάμωση των σχέσεων της πόλης με τις μητροπολιτικές ιδιαίτερες πατρίδες των Βλάχων της, πολλές από τις οποίες έμειναν εκτός νεοελληνικού κράτους κατά μία εκδοχή και για χάρη της. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο του Σβώλου απ’ το Κρούσοβο, του Τάττη απ’ το Βυθκούκι της Κορυτσάς.
Οι Βλάχοι στις γειτονικές μας χώρες είναι η γέφυρά μας στα Βαλκάνια. Όχι μόνο με το παρελθόν τους αλλά και με το παρόν τους, τη ζωή τους, την όλη παρουσία τους, δίνουν μαρτυρία ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Να τους ανταποδώσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ την ευεργεσία. Να ενισχύσει και να εντείνει τις προσπάθειές τους να λάβουν ελληνική παιδεία.. Να ενισχυθούν οι Έλληνες Βλάχοι στις γειτονικές μας χώρες να εκφραστούν ελεύθερα. Να μπορέσουν έτσι να συμβάλλουν στην παραπέρα αλληλογνωριμία μας με τους λαούς γύρω μας. Με στόχο τον αλληλοσεβασμό, την εμβάθυνση των σχέσεών μας μαζί τους, τη σφυρηλάτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Με την ευκαρία αυτή χαιρετίζω την παρουσία ανάμεσά μας σήμερα των Βλάχων ομογενών μας από το Μοναστήρι, το Κρούσοβο, τα Σκόπια, την Κορυτσά και τον έξω Ελληνισμό. Μα ξους βόϊ σι ιφχαριστισέσκου Αρμάνιλι ανόστρι ντι Μπίτουλι, Κρούσιοβα, Σκόπια σι Κορτσιάουα σι ντι λα Διασποράου, τσι σούντου άσιντζα αουά νταντούν κου Νόϊ. Κου χαράου μάρι β’ αδιξέσκου του Πατρίδα, τρα σι να λόμου κουμάτα ντι πίτα τρα άνλου νόου. Σ’ χιτς γκίνι σι ντα Ντουμνιτζά σ’ να αβτζίμου μπούνα του άνλου νόου.
Όλοι μαζί, Βλάχοι ελλαδικοί και της Διασποράς, στέλνουμε μήνυμα Αισιοδοξίας κι Ελπίδας!

 


Για την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και τον απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ! Όπως ταιριάζει στη ζωντανή λατινόφωνη Ρωμιοσύνη, στο Γένος των Ελλήνων.
Ασί κουμ πρίντι λα Νόϊ Ελλάσλι ντι του μούντζι! Ευχαριστώ μούλτου τσι βίνιτου τούτς αουά  άσιντζα! Σι χαρσίμου γκίνι, Τρα νίντι μα γκίνι. Άνλου νόου κου σανιτάτι!

 

 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2012
Χαιρετισμός Προέδρου ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλη Μαγειρία 22 Ιανουαρίου 2012 (ΑΠΘ)

Αναζήτηση