Ο βλάχικος γάμος στο 29ο Πανελλήνιο Aντάμωμα Bλάχων

Αναπαράσταση βλάχικου γάμου Γκίνι ανταμουσίμου! Καλώς Ανταμώσαμε!
Αγαπητοί φίλοι, Σας καλωσορίζω στην εναρκτήρια εκδήλωση του 29ου Ανταμώματος της ΠΟΠΣΒ αφιερωμένη στο βλάχικο γάμο.Ο γάμος δεν είναι μια απλή τελετουργική εκδήλωση του κοινωνικού βίου. Αναπαριστά, μέσα από το τελετουργικό του, τα τραγούδια του και τους χορούς του με τους ξεχωριστούς συμβολισμούς τους, την αντίληψη για την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις, για τον ίδιο τον  κόσμο.Το σημαντικότερο δε που προκύπτει απ’ το γάμο είναι η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Η βλάχικη οικογένεια ξεπερνά τα δύο αρχικώς συμβαλλόμενα μέλη της, τον άνδρα και τη γυναίκα, και σημαίνει ταυτόχρονα πολύπλευροι δεσμοί. Αυτό παραμένει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της βλάχικης οικογένειας μέχρι και σήμερα. 

Βλάχικος γάμος με το χαρακτηριστικό φλάμπουρο.Η αξία της πυρηνικής οικογένειας (ζευγάρι και παιδιά) στις βλάχικες κοινωνίες, κατά την πάραδοση, αναγνωρίζεται κι εμπεδώνεται σε συνάρτηση με τη διευρυμένη οικογένεια και το ρόλο της στον κοινωνικό περίγυρο και τις επιμέρους εκδηλώσεις του κοινωνικού βίου. Όλα αυτά τα στοιχεία συμπυκνώνονται σε όλα τα στάδια που οδηγούν στο γεγονός του γάμου.Από τα αραβωνιάσματα ως και τα στέφανα.

 

 

Συγχαίρω τους Συλλόγους για την επιλογή τους να παρουσιάσουν αυτό το τόσο σημαντικό θέμα το οποίο έρχεται κι ως συνέχεια του εθίμου του «Κλήδονα», του οποίου οι κατά τόπους ονομασίες «Πιρπιρούνα», «Ταγιαννιός»,«Γκαλιάτα», φανερώνουν τον πλουραλισμό της βλάχικης παράδοσης.
Εύχομαι, παρακολουθώντας την αναπαράσταση αυτών, που λέει ο λόγος «απ’ τα παλιά», να κατανοούμε τα σύγχρονα και να θεραπεύουμε τις αδυναμίες τους, με όσα μέσα ο πλοὐτος της δικής μας, βιωμένης και δοκιμασμένης  παράδοσης μας προσφέρει.
Οι πολύπλευροι δεσμοί που προκύπτουν απ’το βλάχικο γάμο είναι ένα τέτοιο εργαλείο χρήσιμο για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας.
Καλά να περάσουμε!

Κατερίνη, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.
Χαιρετισμός του Προέδρου της Π.Ο.Π.Σ.Β. & Π.Β.Α. κ.Μαγειρία Μιχάλη

Δρώμενα

  Βλάχικος γάμος.Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την αναπαράσταση του βλάχικου γάμου.  Το ξύρισμα του γαμπρού.

 

Ο χορός των νεονύμφων.Ο γαμπρός και η νύφη.

 

Αναζήτηση