Η περιγραφική πένα του Χαράλαμπου Ρεμπέλη, μας παρουσιάζει ένα πραγματικό γεγονός το οποίο διαδραματίστηκε στην περιοχή της Κόνιτσας.
Ο συγγραφέας, μέσω των αφηγήσεων του τοπικού πληθυσμού, μας μεταφέρει στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και περιγράφει την ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα της πανέμορφης κόρης του Μπέη για ένα Βλαχόπουλο.
Η αφήγηση εξάπτει τη φαντασία, η οποία διανθίζεται με τις περιγραφές των ήχων της Τζαμάρας του νεαρού ποιμένα, που μαγεύουν την τουρκοπούλα και μας ταξιδεύουν νοερά στην βουκολική ζωή της Πίνδου.
Η συγκινητική αυτή περιγραφή, οδηγεί τον μουσικό (Νίκος Φιλιππίδης) να αυτοσχεδιάσει με την Τζαμάρα του δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα.
Το απόκοσμο άκουσμα του οργάνου αυτού, που αντιπροσωπεύει την ποιμενική ζωή της ευρύτερης περιοχής, λειτουργεί ως μουσική επένδυση αλλά και ως αρωγός της ιστορίας, εντείνοντας με το άκουσμα την αγάπη της κόρης του Μπέη προς το βλαχόπουλο, μεταφέροντας μας έτσι την αίσθηση ενός έρωτα που πηγάζει μέσα από τη μουσική.
Η έκβαση της ιστορίας, με τη δολοφονία του άτυχου νέου, «χαρτογραφείται» από την τοπική κοινωνία με όχημα την προφορική παράδοση, η οποία με την απλότητα της εντείνει την τραγικότητα του γεγονότος, αφήνοντας μας μια γλυκόπικρη αίσθηση και ένα όνομα, ως ύστατη τιμητική ανάμνηση του άδικου αυτού χαμού..
*Το κείμενο του Χαράλαμπου Ρεμπέλη, παραδόθηκε σε εμάς από τον Ασημοχωρίτη Βασίλειο Γιαννούλη, δισέγγονου του «Βασιλάκ’ απ’ το Λισκάτσ’» όπως αναφέρεται στο εν λόγω αφήγημα.*
Λευκοθέα Μαρία Φιλιππίδη
«Βαρτζιομπάν»
το διαβάσαμε και το ακούσαμε στο εξαιρετικό https://www.adeti.gr
© Λευκοθέα Φιλιππίδη, Νίκος Φιλιππίδης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Λευκοθέα Φιλιππίδη: Απαγγελία
Νίκος Φιλιππίδης: Τζαμάρα
Μίξη ήχου – Mastering: Λευτέρης Σαμψών
Δανάη Σμουστοπούλου: Εικονογράφηση
Animation: Μιχάλης Λυγκιάρης
Έρευνα – καλλιτεχνική επιμέλεια: Λευκοθέα Φιλιππίδη